Gasztro bűn

Zuzapörkölt gombával, vagy gombapaprikás zuzával?

|

Matolcsy György nem tudott bennünket megtéveszteni a nincs válság tündérmeséjével, mert a válság néhány hete a Patacsi Pilvaxban oly mélyre süllyedt, hogy egyszer nem volt reggeli vasárnap. Ezt a napot majd az annalesek a D-nappal fogják egy lapon emlegetni, még ha hordereje talán némileg kisebb is, és a következményei sem jártak egy német hadsereget megrengető szinten. Az a szégyen viszont nem eshetett meg velünk, bármennyire is gyengül a forint és gyűrűzik az infláció, hogy egymást követő két vasárnap reggelén is eltűrjük ezt a szégyent.

Szerencsére közben az erdő osztrigája, a gomba szép lassan szórta spóráit és némi galambica, egy-két szem vargánya akadt a következő hét végén Kazi barátunk kosarába, melyet önzetlen módon nem saját családja éhségének kielégítésére fordított, hanem felkínálta a Pilvax törzsközönségének. A kosárban a gomba kevésnek tűnt, ezért barátunk kotorászni kezdett lukas zsebeiben és egy szép, szögletes, bár kissé gyűrött ötszázast kapart ki valamelyikből. Rövid gondolkodás után eldőlt, hogy mind a hétvégi nagybevásárlásra, mind a havi vízdíj kifizetésére ez nem nyújtana fedezetet, sőt, sörbe sem érdemes befektetni, úgy döntött, fél kiló zuzával megtoldja a gombát, mert még sem vagyunk vegák.

A stratégia elkészült, ebből bizony gombás zuzapörkölt lesz, és erővel rám testálták az elkészítését, bár tiltakoztam, mivel június 30-ig el vagyok tiltva a Pilvaxba történő főzéstől, mert feleségemtől piros lapot kaptam.

Miután a gombát megpucoltam, kiderült nem is olyan kevés az, egy nagy vájling megtelt, mire felszeltem.

Az is köztudott, hogy a mai csirkékben legalább annyi víz van, mint egy görög dinnyében, ami a zuzára is igaz, tehát összevetve a két alapanyag mennyiségét, úgy döntöttem, nem  zuzapörkölt gombával lesz a vége, hanem gombapaprikás zuzával. Bár a lényeg tulajdonképpen mindegy, a különbséget csak kifinomult gourmanok tudják érzékelni.

A hosszú bevezetés után a lényeg, maga az elkészítés nagyon rövid lesz, mert olyan egyszerű, mint a százas szög.

Lényeg a sok hagyma, mert a zúza nagyon száraz és a vízen kívül nem ereszt magából mást, így szaft sem keletkezne. 3 fej hagyma, két zöldpaprika apróra kockázva, amit a kiolvasztott szalonnakockák zsírjában megpirítok. Megszóróm őrölt paprikával, gyorsan összekeverem, nehogy odakapjon és rögtön rádobálom a zuzát, amit én úgy szeretek, ha vékony csíkokra van vágva, mert akkor biztos, hogy vaj puha lesz. Mehet rá őrölt bors (legjobb a négyszínű) kevés kömény, aki szereti és belekockázok két szép héjától megfosztott paradicsomot és két evőkanál pritamin paprikát. Ezeket erős tűzön pörkölöm, folyadék nem kell hozzá a görögdinnye effektus miatt, de egy kevéske vörös bor nem fogja elrontani. Sóval vigyázni, mert a pritamin már élből sós. A szaftnak, mire a zúza megpuhul sűrűnek kell lennie, mert amikor az utolsó 15 percre hozzá adom a szeletelt erdei gombát, a gomba is sok vizet ereszt, ami felhigítja majd egy kicsit ezt a szaftot, de mire a gomba leve elpárolog, ismét sűrű lesz.

Ha minden puha, pár kanál tejföl mehet még bele, két percig össze rottyantani és kész. Mi most tarhonyával ettük, azon egyszerű oknál fogva, mert vasárnap kora hajnalban ezt a legegyszerűbb elkészíteni.

(az általam kínai telefonnal készített kép olyan szörnyű lett, hogy csak elvenné az étvágyatokat, ezért nem merem ide másolni, képzeljétek el a külcsínt)

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. Ál szakács

    Végy 2 kg gombát, a gombavizsgáló kukájából! Készítsd el pörköltnek, kínáld meg szomszédaid is! Ha megmentenek egy heti rendes ételt kaphatsz, a kórházban!
    Cigány szakácskönyv: lopj egy tyúkot, vagy keresd fel a dögkutat! Ha ecettel lemosod, beáztatod, felséges disznó pörköltet, nyárson sültet ehetsz!

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE