Kiemelt, Patacsi Pilvax

Szent Iván éjszakája után

|

Június 21-én éjszaka beköszöntött a nyár. Nem nesztelen, hanem észrevehetően, nagy hőséggel. Amúgy is hektikus ez a nyár. Hol esik, hol hideg van, aztán két nap multán kánikula. Az időjárás is kifordult a régi kerékvágásából. Patacson a szúnyogok számának a növekedése is jelzi, hogy itt az igazi nyár. A kis kellemetlen zümmögők a szúnyogirtást is túlélték.

E hétvégén a patacsi utcák is elnéptelenedtek. A középiskolákban befejeződtek az érettségik. Patacs most megúszta az utcaátnevezéseket. Mint ahogy az útfelújításokat is. Sajnos a Szentivánéji hagyományok Patacson is feledésbe merülnek. Őseink Szent Iván éjjelén nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a gonosz szellemeket. A hagyomány szerint, ha valaki hétszer átugrotta a tüzet, egy évig elkerülte a betegség. Ha másért nem ezért is érdemes feleleveníteni ezt a népszokást. Ilyen gyógyszer árak mellett főleg.

A másik dolog, amiért érdemes felújítani Patacson ezt a szokás, hogy a gonosz szellemeket elűzzük. A politikai gonosz szellemeket, akik hagyták, hogy leüljön Pécs városa, benne Pataccsal is. Akik félelmet, megosztottságot, és demagógiát hoztak. Ezért sem szabad a helyi sajátosságainkat, a patacsi kultúránkat és a hagyományainkat feladnunk. Ellenkezőleg: építenünk kell rájuk. Ezért érdemes átugrani a tüzet, hogy múljon el ez a „méregpohár” a településünkről.

Szervezzük újjá ezt a hagyományt Patacson. Jövőre megcsináljuk. Nincs munkahely, nincs megélhetés, tönkretéve a város, az úthálózatunk borzasztó, de a politikai gonosz szellemek még tetszeleghetnek maguknak. Tudjuk, hogy nem csak erre a hagyomány újjáélesztésére van szükség ahhoz, hogy eredménnyel űzzük el a kóros szellemeket: a megosztottságot, a kishitűséget, a reménytelenséget, és a közönyt. Másra is szükség van. Azt is meg fogjuk tenni!

Ezért kell majd a jövő évben a Szent Iván napot megelőző éjszaka nagy tüzet raknunk. Amely bevilágítja majd a csodálatos patacsi tájat, megvilágítja majd az ott élőket. Nem fogunk takarékoskodni a faágakkal. Nagy fénnyel fogjuk felhívni a figyelmet magukra, így talán az ártó, és gonosz szellemeket is sikerül majd végképp elűzniük. Mert a változás elkerülhetetlen.

 

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE