Kiemelt, Mindennapi tudomány

Sikerült a kézi dokkolás!

|

A kínai űrprogram történetében első alkalommal hajtották végre manuálisan két űrjármű dokkolását föld körüli pályán. A pilótavezérlésű Shenzhou-9 űrhajó három űrhajóssal a fedélzetén sikeresen dokkolt a Tiangong-1 egységhez. Az összekapcsolásra, amelyet a kínai űrkutatás nagyon fontos állomása a kínai űrprogramnak.

A sikeres manőverre a Föld-körüli pályán másodpercenként 7,8 kilométeres sebességű keringés mellett került sor közép-európai idő szerint 6 óra 42 perckor. A Shenzhou-8, illetve a Shenzhou-9 űrhajókkal korábban automatikus vezérlésű dokkolást végeztek. A kézi vezérlésű dokkolást a Földön, szimulátorokon több mint 1500 alkalommal gyakorolták a kínai űrhajósok.

A Shenzhou-9 űrhajót június 16-án indították útba az északnyugat-kínai Góbi sivatagban lévő űrközpontból és űrhajósai június 18-tól tartózkodtak a Tiengong-1 fedélzetén. Vasárnap visszatértek az űrhajóra, eltávolodtak az űrállomásmodultól, majd fokozatosan végrehajtották küldetésük legkritikusabb feladatát.

Az űrhajó kézi irányítással történő összekapcsolásának képessége rendkívül fontos a jövőbeni űrkutatás biztonsága szempontjából, s azt jelenti, Kína kész arra, hogy embereket és rakományt szállítson a kínai űrállomásra. Kommentálták a fontos űreseményt meg a kínai központi televízió (CCTV) szakkommentátorai. A legfrissebb jelentések szerint a három űrhajós Liu Jang (Liu Yang), Kína első nő űrhajósa, a parancsnok Csing Haj-pong (Jing Haipeng) és Liu Vang (Liu Wang) az űrhajóból visszatér a kísérleti űrállomásmodulra és a jövő hét péntekig folytatja munkáját az űrben. A kézi vezérlésű dokkolást a legénységének egyik tagja, a 43 éves Liu Wang, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg légierejének vezérezredese hajtotta végre.

Kína űrprogramja szerint még az idén útba indítják a Sencsou-10 űrhajót, majd a harmadik szakaszban megépül a Tiengong-2 és Tiengong-3 űrlaboratórium, s a tervek szerint 2020 körül megkezdi működését Kína első űrállomása.

A Shenzhou-9 és Tiangong-1 a tervek szerint négy napot kering még összekapcsolódva, június 28-án megtörténik a leválás az űrállomás modulról. A kínai űrhajó június 29-én tér vissza a Földre.

http://www.space.com/16282-china-manual-space-docking-shenzhou-9.html

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE