Gasztro bűn

Harcsapörkölt

|

Ne gondolja senki, hogy mi a Hivatalban nem tudunk Norbi módra egészségesen táplálkozni. Van itt néha fittness, sőt wellness is. Ezen a hétvégén szakítottunk a magyar konyha zsírban szegény pörköltjével, töltött káposztájával. Új utat törtünk magunknak az ízek harmóniájában, összhangba hozva a koleszterin mentes táplálkozás modern kori követelményeivel.

A gasztronómiai főbűnöző most Szánó barátunk volt. Rajta egyébként látszik, hogy egészségesen táplálkozik. A pocakja miatt könnyebb átugrani, mint megkerülni, de ez jól áll neki és bizonyítja, hogy a magyar, sokat szidott, zsíros és fűszeres  konyha is kiemelkedő hatással van az emberekre. A vasárnapi reggeli tárgya harcsa pörkölt volt. A halból készült pörkölteket a mai éttermekben hajlamosak paprikásnak nevezni. Tudni kell, hogy a régi magyaroknál a halpaprikás a halászlé volt. A pörkölt, az pörkölt.

Én most Szánó elmondása alapján, emlékezetből írom le az elkészítés módját. Bár ő azt mondta, ez 40 perces étel, mi 15 perc alatt elpusztítottuk. (de lehet, hogy ezt az elkészítésre mondta).

Ez most filézett afrikai harcsából készült. Megint csak sima pörkölt alap, hagyma, őrölt pirospaprika, de hozzá főzve 4-5 halászlé kocka. Amikor ez kész, át kell passzírozni, hogy a lében ne legyenek nagy hagyma darabok, patacsiasan szólva, az étel homogén legyen.

Az afrikai harcsát Szánó az előző nap bepácolta borsos, paprikás, fokhagymás lében, mert valljuk be, az afrikai harcsa nem olyan ízletes, mint a magyar. Lehet ez attól, hogy Afrikában bizonyos helyeken kevés a víz és ez  harcsa fajta a sivatagban is megél.

Az elkészült alaplébe ezután csak bele kell helyezni a feldarabolt harcsafilét és 10 perc alatt meg is puhul. Készen van.

Illetve csak félig van kész. Mert ezt a Patacsi Pilvax arisztokratikus köreiben kapros, túrós galuskával „szoktuk” enni. Meg kell említeni hogy ez az étel családi vállalkozás volt, mert a galuskát a Mary készítette el, nem sokat akarok rajta fényesíteni: tökéletes, mennyei, fantasztikus, csodálatos, kapros, túrós, galuskás, fenséges,….finom volt.

Első kóstoló (mert nálunk ilyen is van, mint a királyi udvarokban) felszisszent az első falatok után, mert bár figyelmeztetve lett, hogy csípős, nem készült fel erre. Valóban az volt, de nem annyira, mint amekkora hisztit levert néhány gyenge figura. Kellemesen volt csípős, csak amennyire kell. Mindig mondtam, hogy gasztronómiai bűnözőkkel vagyok körülvéve, ezek még nem ettek csípős mexikói ételt. Oda rögtön tűzoltót kell hívni, mert attól tényleg lángol a szád. ( a gasztronómiai fő okos persze jelezte, hogy egy kis tejföllel lehetett volna enyhíteni a csípősséget, de addigra már elfogyott mind. Mi lett volna, ha nem csípős?)

Összefoglalva: a foglalkozás elérte célját. A reggelit követően csípős megjegyzések születtek.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. VOGI

  A Serfőzőnk tegnap biztosan főzött!

  ↑ LinkVálasz
 2. balu56

  Ajjaj! Ne fontolgass semmit!

  ↑ LinkVálasz
 3. Serfozo Bela

  Tisztelt Doki
  Azért mert ön még életében harcsapörköltett nem csinált,nem kell a meleg szarig benyalni a Szánónak.Ha ön is egy francia autógumiról elnevezett gurman volna valószínű hogy öt csillagot adott volna a harcsapaprikásra.
  Szerintem csak négyes volt.Kettő ok miatt:maga elfogult,és életében először evett ilyent.Felhívóm a figyelmét vasárnap délelőtti újságolvasásra ahol öt csillagos ételeket szolgálnak fel.Kedves térfigyelő Gizella.

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE