Kiemelt, Magyar Közélet

Társadalmi akarategység

|

Felülvizsgálati indítványt nyújtott be a Kúriához a Cozma-gyilkosság ügyében hétfőn a Legfőbb Ügyészség indokolási kötelezettség jelentős mértékű elmulasztása miatt. A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint a jogerős ítéletben megállapított tényállás olyan ellentmondásokat tartalmaz, amelyek miatt a büntetőjogi felelősségre vonás szempontjából jelentős kérdésekben nem állapítható meg, hogy a Győri Ítélőtábla milyen tényállásra alapította döntését.

A közlemény szerint az ügyészség a másodfokú határozat hatályon kívül helyezését indítványozta, mely lehetővé teszi – megismételt eljárásban – a másodfokú ítélet valamennyi büntetőjogi rendelkezésének felül bírálatát. A rendkívüli jogorvoslati kérelem benyújtásának alapja – eltérően a sértett jogi képviselőjének korábbi kezdeményezésétől – az indokolási kötelezettség jelentős mértékű elmulasztása – fűzték hozzá.

A Legfőbb Ügyészség az érintett három terhelt előzetes letartóztatásának fenntartását kezdeményezte. A Marian Cozma megölése miatt indított büntetőperben április 27-én hirdette ki jogerős ítéletét a Győri Ítélőtábla, jelentősen enyhítve az első fokon kiszabott büntetéseket.

Az első fokon életfogytiglani fegyházra ítélt Raffael Sándor és Németh Győző 18-18 év börtönt kapott, míg Sztojka Iván 20 év fegyházbüntetését 8 év börtönre változtatta a másodfokú bíróság.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot, és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

2012. április 27-én a magyar igaztalanság szolgáltatás gazdagodott egy érdekes jogi kifejezéssel: az akarategység hiánya. Nem tudom, hogy Dr. Nagy Zoltánnak, mint kívülállónak, mi a véleménye az intelligenciáról?

Dr. Nagy Zoltán szerint nem volt akarategység abban sem, hogy az egyszer már a lokálban megszúrt, és vérző Cozmát a lokál előtt körbefogták, hogy még csak esélye sem legyen a menekülésre Raffael kése elől. Valószínű, hogy a sportoló menekülni akart.

Egy ½ analfabéta IQ bajnok bűnöző-, aki azért luxuskocsin közlekedett- veretes bejelentést tett másodfokú tárgyaláson- ő nem emberölést, mindösszesen testi sértést akart elkövetni. Óriási. Így aztán Sztojka Iván akarategység hiányában, csak a testi sértés szándékával rúgta fejbe a haldokló csapattársa fölé hajoló és Cozmának segíteni szándékozó Zarko Sesumot, „mindösszesen” koponyatörést és szemsérülést okozva neki.

Erre a felülvizsgálatra kialakult egy társadalmi akarategység. Mert a brutális gyilkosságot elkövetők büntetését jelentősen csökkentették.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE