Kiemelt, Patacsi Pilvax

A Pécsi uránbánya és az álnépszavazás

|

15 éve, hogy bezárt uránbányára. A rendszerváltás legnagyobb dicsőségére. Mert akkor nem kellett. Semmi sem kellett az átkosból. Csak mindent szétverni, amúgy magyarosan, kurucosan. A bánya bezárás olyan szakszerűtlenül, sőt mi több szándékos károkozással lett végrehajtva, hogy erről doktorit lehetne írni. A rombolás elképzelhetetlen mértékű volt.

Nemrégiben a Magyar Közlönyben megjelent miniszterelnöki határozat szerint a kormány elkezdi megvizsgálni az immár tizenöt éve megszűnt mecseki uránbányászat újraindítását. A térségben 2006 óta egy ausztrál tulajdonú cég, a Wildhorse Kft. készít felméréseket az uránvagyonról, próbafúrásokkal. A cég együttműködési megállapodást kötött a korábbi magyar uránbányászati és rekultivációs munkákért felelős állami tulajdonú Mecsek-Öko és a Mecsekérc Zrt.-vel, céljuk az uránbányászat újraindítása a térségben, az érc világpiaci ára ugyanis az utóbbi években jelentősen nőtt. Kellenek a munkahelyek, hiszen Pécsett, a siker városában, és a régióban is óriási a munkanélküliség. Illetve a Kedves Vezetőnk (I. Orbán Viktor) egymillió új munkahelyet ígért. Ebből nem sok valósult meg, mert a közmunka az nem munkahely.

Az újraindított uránbányászatról már most látni, hogy szervesen illeszkedne Pécs sikerszériájához. Lásd például Zsolnay manufaktúra. Itt egy távoli befektető olyan tevékenységet akar folytatni Pécsett és környékén, amelynek a haszna kétséges, főleg a városnak, de a kockázatait az itt élők kénytelenek viselni. (Ivóvízbázis szennyezése, környezeti károk) A pécsi civilek összefogtak a tervezett uránbánya újraindítása ellen. Kővári János, (a fő civil) a Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének ÖPE-s elnöke a Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság elnöke nyilvános bizottsági ülést is kezdeményezett az ügyről. A „civil” képviselő szerint ez a kezdete annak a folyamatnak, amely a város lakosságának tájékoztatását, az uránkutatással, termeléssel kapcsolatos tervek megismerését szolgálja. Az ÖPE álláspontja szerint a lakosság tájékoztatását követően népszavazáson kell dönteni a mecseki uránbányászat újraindításáról.

Ügyes mondaná Kón bácsi. Emlékezzünk, hogy is sikerült a Tubesre tervezett lokátorról a népszavazás? Eredménytelen lett. Kővári a fő civil értékéből sokat levon, hogy a Fidesz parlamenti képviselője. Tehát úgy civil, ahogy Schmitt doktor. Megszavazta a parlamentben minden fideszes megszorítást, a pécsi közgyűlésben a helyi adók emelését. Ennyit a civilségről.

Az emberek érdektelenek, és nagy valószínűséggel ez a népszavazás is eredménytelen lenne. Emlékezzünk a Fidesz narancssárga trükkjére. 2008. március 09-én népszavazást kezdeményeztek a tandíj, a vizitdíj, és a kórházak bezárása ellen. Mert a szocik rárontottak a nemzetre. Most azEmberek kormánya 2/3-os felkentséggel pedig a szocikénál erősebb megszorításokat vezet be.

A népszavazás eredménytelensége után pedig zöld az út a bányanyitáshoz. Azon felül elköltünk némi pénzt is. Köszönjük ÖPE!

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Saláta

  István szertném ki deriteni holvan most Dr Vicze Csilla bezeg a lokátor miatt agódtak a sugár miatt most hol van ÉN már arra is gondoltam hogy nem kapta meg az igért pénzt és Peták meg honnét került ellő ki ez??? Erb-ről meg annyít hogy egy közgyűlésen ki jelentette hogy a vörösek is keletről jöttek,mikkor a keleti város rész pénzét el vették.

  ↑ LinkVálasz
 2. LMI57

  Justy! Ezt nekem írta Dezsőbá. De én sem tudom, hogy ki ő.

  ↑ LinkVálasz
 3. Justy

  Kedves Dezsőbá!
  Nem egészen értem a hozzászólást.
  Mi az, hogy “jót akarok írni az uránbányászatról??”Jót??? Arról csak rosszat tudok. Aztán meg baráti körömben nincs egyetlen árva uránbányász sem. Hacsak nem olyan titkosügynökbányászok, hogy még ők se tudják, hogy azok :)
  De teljesen valószínűtlen, hogy ismerné a baráti körömet, tehát már a feltételezést sem értem.
  Az említett nevek számomra teljesen ismeretlenek. Azt pedig végképp nem tudom, hogy hogyan lakhatnak ők közel hozzám. Az összes szomszédomnak tudom a nevét, mind a négynek, de egyiknek sem stimmel a neve. Szóval értetlenül állok a hozzászólás előtt. Biztos, hogy nekem címezte a hozzászólását??

  ↑ LinkVálasz
 4. Borszívőügynök

  Tisztelt Dezső! Úgy halottam, hogy a Kazi, és a Szántai csak selyem bányász volt, és hobbirobbantgató! De szólok Májkinak, hogy keresse meg őket!

  ↑ LinkVálasz
 5. Dezső de Garas

  Biztos vagyok benne hogy jót akarsz írni az urán bányászatról, de sok barátod van aki uránbányában dolgozott. Egy kis forrásmunkát kérhetnél tőlük. Adnék segítséget: Kovács Pál, Kazi József, Szántai Attila. Közel laknak hozzád. Sőt, egyesületi tagok is. Bár nem mindegyik él már. IN MEMORIAL Kovács Pál. Üdvözöl Dezső de Garas.

  ↑ LinkVálasz
 6. Justy

  Kővári Jani vagy kóros feledékenységben szenved (szerintem nem) vagy üléspontja meghatározta álláspontját.
  A népszavazás arra teljesen oké, hogy a felelősséget áttolják az “istenadta népre”, vagy hogy klasszikust idézzünk, a zemberekre.
  Jani szerint az Istenkúti lakosságin 50-en voltunk, de a városban 160.000-en élünk. Azaz ha a zemberek megint csak negyvenezren mennek el szavazni, Janink szerint 120.000 szívrepesve vágynak a bányára??
  Többen mondják, bízzunk Janiban. Az utóítéleteim, mert előítéletes az nem vagyok, azt verték a fejembe, politikusban ne bízz.
  Rengeteg olyan tényező merült fel, aminek alapján ezt a céget úgy kellene elhajtani, mint döglegyet a marhaszelet környékéről.
  Valami nagyon-nagyon büdös e cég, és a kormányhatározat körül.
  Érdemes rápillantani a cég honlapjára. Első pillanatra is úgy tűnik, mintha a pécsi projekt miatt készült volna a honlap. Aztán sok érdekes dolog tűnik fel, ha valaki alaposan áttanulmányozza a honlapot. Nem árt az angoltudás, de azért van magyar változat is. (nincs német, francia, spanyol nyelv az oldalon – csak magyar és angol)
  De annyi “érdekes” dolog van a cég körül, hogy ihaj-csuhaj. Nem férne el egy hozzászólásban az, amit csak a cégről(cégtulajdonosokról, tisztségviselőkről, tőzsdei dolgaikról stb.)
  Aztán érdekes kérdések merülnek fel, hogy egy ausztrál “energetikai” cég (aki még egyáltalán nem bányászott SOHA, nincs a tulajdonában bánya, és nem tud felmutatni bányászattal kapcsolatos cégtulajdonost) éppen miért pont egy milliárdokért VÉGLEG lezárt bányát akar megnyitni PONT Európában, PONT Magyarországon és PONT Pécsen.
  Tovább is van, mondjam még?
  Apropó, egyes civil vélemények szerint Patacs-Rácváros közössége (?), a részönkori (Erb úr??) számára az uránbánya nyitásával semmi probléma, sőt. Örvendetes lenne erről olvasni egy külön cikket, melyben ez a kérdés (remélhetőleg korrekt módon) a közösség, illetve vezetése részéről tisztázódna.

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE