Kiemelt, Mindennapi tudomány

Aktív a Napunk

|

A Nap aktivitása kb. 11,2 éves periódust mutat, azaz ennyi idő telik el két napfoltmaximum között. A napciklus elején a napfoltok a 30–45°-os szélességen jelennek meg, később az egyenlítő felé egyre közelebb. Új napfoltciklus során a vezető és követő napfoltok polaritása felcserélődik. A napfoltciklus felismerése H. Schwabe csillagász nevéhez fűződik.

A megfigyelhető napfoltok száma nem állandó; a tizenegy évig tartó napciklus során változik az intenzitásuk. A napciklus minimumán csak néhány látható, de időnként megesik, hogy egy sem. Később az egyenlítő két oldalán szimmetrikusan, magas szélességi körökön jelennek meg, és az egyenlítő felé vándorolnak, miközben újabbak alakulnak ki. A két féltekén található napfoltok általában párokban jelennek meg, és környezetükben ellentétes előjelű a mágneses töltés. A napciklus végén, az északi és déli mágneses pólusok felcserélődésekor látható a legtöbb napfolt.

A napfolttevékenység erőssége szintén szabálytalanul változó intenzitást mutat. Az 1600-s években például a ciklusoktól függetlenül is rendkívül kevés napfoltot figyeltek meg. A feltételezések szerint részben ez okozta az akkori hűvösebb időjárást. Ezt az időszakot a Maunder minimumnak nevezzük.

A napciklus jelentősége a Föld szempontjából abban mutatkozik meg, hogy a Földet elérő zavaró és káros hatások milyen mértékűek lesznek. Ezek a napciklus elején minimálisak, a ciklus közepe táján erősebbek.

A Nap 24. napciklusa hivatalosan 2008. január 4-én megkezdődött – ekkor észlelte a SOHO űrszonda az első napfoltot -, a 2008-as és 2009-es év az elmúlt 50 év egyik leghosszabb napfoltmentes időszakát produkálta. A következő napfoltmaximum 2013-ban várható. A Napunk egyre aktívabb jelenségeket produkál.

Éltető csillagunk felszínén napok óta megfigyelhető egy óriás óriás napfolt az AR1515. Tegnap ez a napfoltcsoport egy rövid, de erős X1.1 osztályú napkitörést produkált. A NASA Solar Dynamics Observatory rögzítette ezt a kitörést. A kitörés miatt a Nap koronaanyag-kidobódást (coronal mass ejections vagy CME) is produkált. A SOHO rögzítette ezt a kidobódást. Látványos és megdöbbentő esemény.

A látszólag változatlan Napunk nagyon is aktív életet él. Napnyugtakor és keltekor a nagyméretű foltok könnyen megfigyelhetőek szabad szemmel is. Binokulárok is jó szolgálatot tehetnek, de nagyon fontos, hogy megfelelő védőeszköz nélkül ne figyeljük a Napot, mert rövid idő alatt végzetes szemkárosodást okozhat. Nagy valószínűséggel 2013 májusáig a Napunk több látványos kitörést is fog produkálni.

http://www.spaceweather.com/

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE