Ez-az-amaz

Gombóc Artúr napja

|

Gombóc Artúr a világon mindennél jobban szerette a csokoládét. Ha megkérdezték tőle, hogy milyen csokoládét szeret, ő hosszan sorolta: „kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét és minden csokoládét.”

Ma van a Csokoládé-világnapja. Ezt a napot a franciák találták ki 1995-ben. Állítólag az aztékok voltak az elsők, akik megtanultak csokoládét készíteni. Az „istenek étkének” nevezték.

A spanyol hódítók közvetítésével került a csokoládé Európába. Fizikumerősítőként használták, úgy tartották, hogy fokozza az emberek teherbíró képességét. A legősibb mesterséget folytató hölgyek pedig afrodiziákumként használták. Azonban csupán a 20. század elején az ipari gyártás beindításával vált a csokoládé közkinccsé, olyan társadalmi rétegek csemegéjévé, amelyek nem tartoztak az arisztokráciához.

Közismert, hogy a csokoládé bővelkedik olyan elemekben, amelyek a pihenésért és a pszichológiai felfrissülésért felelősek. A sötét csokoládé ösztönzi az a jókedvre hangoló hormonok, az endorfinok kiválasztását. Azon kívül létezik egy hipotézis, hogy a csokinak rákmegelőző hatása van és képes lelassítani az öregedési folyamatot. Egy hatása nincs: a pénztárca kímélő.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE