Ez-az-amaz, Kiemelt

Mivé lett az olimpiai eszme?

|

„A béke vagy te, sport” – írta Coubertin báró, amikor ódában igyekezett megfogalmazni az általa is felélesztett újkori olimpia eszméjét. Az olimpiai eszme alaposan eltávolodott Coubertin báró elképzeléseitől. Immár elmondhatjuk sajnos, hogy béke az olimpiai eszme poraira.

Egykor csak az amatőr sportolók részvételével tartott ötkarikás játékok a békét, a humanizmust a fair –playt hirdető eszméből mára szinte semmi sem maradt. Ami maradt az olimpiai eszméből egy érték vesztett,  korrupciós ügyekkel terhelt szervezet. (NOB) Ahol a szegény országok sportolói megbuknak, a gazdagok nem a dopping teszteken. A globalizált agymosó tömegmédia korában a sport is már csak termék. A NOB célja, hogy ezt a terméket a lehető legjobban eladja, és legtöbb fogyasztó megvásárolja.

Az egykori olimpiai jelmondatot a “gyorsabban, magasabbra, erősebben” mára felváltotta a “szenzációt csinálni, botrányt okozni, szórakoztatni”. A NOB, mint egy csúcs menedzsment ezt maximálisan is kiszolgálja. Pár nap van csak a londoni olimpiai játékok megnyitójáig. Nehéz eldönteni, hogy London olimpiára, vagy háborúra készülődik-e?

Ugyanis Nagy-Britanniában békeidőben még nem volt olyan nagyfokú katonai, és rendőri készültség, mint most az olimpia miatt. A Temzén látni a brit haditengerészet legnagyobb hajóját, a lakóházak tetején föld-levegő rakétákat helyeztek készültségbe. Egy dél-angliai légi bázison pedig a II. világháború óta először állnak készenlétben harci repülőgépek.

A brit hadsereg majd 13 ezer katonát vet be az ötkarikás játékokon. (Többet, mint Afganisztánban!) Ezen felül 12 ezer rendőrt, akiknek feladata kizárólag a versenyhelyszínek felügyelete lesz. Csak London védelme több mint egymilliárd fontba kerül.

Immáron 12 éve tart a terrorizmus elleni háború. Az eredményeit láthatjuk a londoni olimpiai előkészületeken. Az USA-t a brit titkosszolgálat is ellátta hamis hírszerzési eredményekkel az Irak elleni, a Biztonság Tanács által nem meg nem adott felhatalmazással indított háborúhoz. Sajnos a világ nem lett biztonságosabb, hiszen háborúval biztonságot garantálni nem lehet, és demokráciát sem lehet exportálni szuronnyal. Sajnos a sport is a politika és a globalizáció áldozatává vált.

Az pedig egyenesen tragédia, hogy Londont és az olimpiai játékokat már inkább a félelem, semmint:” nem a győzelem, hanem részvétel a fontos” szelleme veszi körül. Részvétem az olimpiai eszme miatt.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE