Ez-az-amaz

A denveri mészárlás

|

Egy álarcos fegyveres 12 embert gyilkolt meg a Colorado állambeli Denver egy bevásárlóközpontjának mozijában péntekre virradóra. A merényletet az új Batman-film éjfélkor kezdődött premierjén hajtotta végre a gyilkos. Először egy könnygázgránátot hajított a nézőtérre, majd tüzet nyitott a nézőkre.

Tízen a helyszínen meghaltak, a többiek a kórházba szállítás közben vesztették életüket. A támadásban további mintegy ötven ember sebesült meg, köztük gyermekek, akik szüleikkel mentek el megnézni a Batman-sorozat legújabb, A sötét lovag: Felemelkedés című folytatását. A sebesültek között van egy három hónapos csecsemő is. Kórházi illetékesek szerint néhányukat a könnygáz okozta sérülésekkel kezelnek.

A kerület rendőrparancsnoka elmondta, hogy az elkövetőt a “Century 16 Movie Theater” multiplex mozi mögötti parkolóban sikerült elfogni; ellenállást nem tanúsított, és semmi sem utal arra, hogy tettestársa is lett volna. Őrizetbe vételekor egy puska, egy revolver, egy kés és egy gázálarc volt nála, egy harmadik lőfegyverét a moziteremben találták meg. A merénylő golyóálló mellényt viselt. Az amerikai médiák beszámolói szerint az esztelen mészárlást egy helyi fehér férfi, a 24 éves James Holmes követte el, aki az eddigi ismeretek szerint nem állt kapcsolatban semmilyen terrorista szervezettel.

Mint a rendőrség közölte, a magányos ámokfutó a moziterem alján lépett be a vetítés közben, bedobott egy pléhdobozt, amely erős sziszegő hangot adott ki, majd lövöldözni kezdett. Perceken belül rendőrök tucatjai érkeztek a helyszínre, s a hatóságok kiürítették a környéket, és átvizsgálták, nincs-e robbanószerkezet az épületben.

Colorado államban nem ez volt az első ilyen mészárlás. 1999-ben két diák nyitott tüzet a Denver közeli Littleton település Columbine középiskolájában, 13 diáktársával és két tanárával végezve. Rajtuk kívül még 24 embert sebesítettek meg, mielőtt magukkal is végeztek. A két mészárlás helyszíne alig 30 kilométerre van egymástól.

A denveri rendőrség, robbanóanyagok után kutatva kiürítette azt a lakóházat is, ahol a gyanúsított lakott, mivel a férfi elfogásakor azt állította, hogy a lakásán robbanóanyag van.A CNN hírtelevízió az egyik szemtanút idézve arról számolt be, hogy az illető látott “egy fickót, amint felfelé halad a széksorok melletti lépcsőn és lövéseket ad le, vaktában kiválasztva az áldozatait”. Egy másik tanú azt mondta, hogy a fegyveres a film egyik lövöldözős jelenete alatt nyitott tüzet a teremben, zavart keltve a nézőkben, akik pár másodpercig talán el sem tudták dönteni, hogy mi történik valójában. Aztán kitört az általános pánik.

A merénylet helyszíne

A sötét lovag: Felemelkedés című film az idei nyár legfontosabb bemutatója, amelytől több száz millió dolláros bevételt várnak. A Fox televízió helyi adója, a Denver KDVR még csütörtökön riportot közölt az első előadásokra várakozó több ezer rajongóról, akik közül sokan a film egyik vagy másik szereplőjének jelmezében mentek a bemutatóra, s akik számára 80 dolláros áron is kínáltak jegyet a feketepiacon. Denver térségében egyes multiplexek egyszerre nyolc teremben kezdték meg a Batman-film vetítését.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE