Gasztro bűn

A tojás annyira káros, mint a dohányzás?

|

A tojás sárgája a táplálkozásban csaknem annyira káros az érrendszerre, mint a dohányzás – állítják kanadai kutatók. A Nyugat-Ontariói Egyetem 1200 alanyon végzett ultrahangos szívvizsgálatokat – férfiakon és nőkön vegyesen -, átlagéletkoruk 61,5 év volt.

Az alanyokkal kérdőívet töltettek ki életmódjukról, étkezési szokásaikról, ételeikről. A kutatók arra jutottak, hogy az erek meszesedése, az érfalak rugalmatlanná válása 40 év felett lineárisan nő, de rendszeres dohányzás és – a koleszterinben igen gazdag – tojássárgája fogyasztása mellett a növekedés exponenciális, azaz jóval erőteljesebb.
A felmérés szerint a heti három tojásnál többet evőknél lényegesen előrehaladottabb volt az érfalak károsodása, mint azoknál, akik hetente legfeljebb két tojást ettek.
David Spence – a felmérés vezetője – elmondta, hogy a tojás sárgája nemtől, vérnyomástól, dohányzástól, cukorbetegségtől, testtömegindextől függetlenül rontja mindenki ereinek állapotát – adta hírül a The Sun című brit lap.
A tojás veszélyéről már 60 éve folyik a vita. Az 1950-es esztendőkben kezdődött “elmarasztalása” magas koleszterintartalma miatt. A hetvenes évek legelején kicsit rehabilitálódott, akkor az volt az uralkodó álláspont, hogy napi két tojás, azaz heti 14 még nem árt igazán, ám hamarosan – 1973-ban – heti háromra szigorodott a fogyasztási határmaximum. A kilencvenes évek aztán tojásbarátiak voltak, egészséges tápláléknak nyilvánult a “tyúkgyümölcs”. A kanadai tanulmány nyomán most ismét sötét árny vetül a tojásevésre – jegyezte meg a 9newscom című amerikai hírportál.

Már látom lelki szemeimmel, mint a cigarettás dobozokon, kötelezőek lesznek a tojásokon is az elrettentő feliratok. Képzeljük el egy tálca tojást, mindegyiken más-más felirattal. Miközben törjük fel a rántottához az egyiken az áll, hogy „A tojásevés halálos érszűkületet okoz!”, a másikon az, hogy „A tojás öl!”, a harmadikon, hogy „A tojás fogyasztása súlyos érrendszeri problémákat okoz!” stb.  Még sorolhatnám, de nem szeretnék ötleteket adni magasnyomású törvényhozóinknak, mert még képesek döntést hozni ez ügyben is! Aztán lőttek a reggeli tojásrántottának, „ham and eggs”-nek! Pedig már elkészítették a képen látható, forradalmian új, tojásszalámit is.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Falusi

  Bocsi, de ezzel az elmélettel van egy kis bi-bi! Ahonnan Te a rántottának valót szeretnéd elcsenni, ott bizony más is jön! A nap huszonnégy órából áll. Ebből egyszer, na egye fene jó esetben, kétszer, ha tojik a tyúk. A maradék huszonkét órában találd ki mit csinál! Ha a fennmaradt időben akkor akarod elcsenni a végterméket, abból ne akarj rántottát csinálni, inkább rántsd el a kezedet! Ha belegondolunk, egy tyúk rosszabb mint egy játékgép!

  ↑ LinkVálasz
 2. Berti

  Bocsi, nem arra gondoltam, hogy ne együnk tojást, csak jobb lenne “kapirgáló” tyúkoktól elcsenni a rántottának valót.

  ↑ LinkVálasz
 3. Bulvár Kund

  Tudod Berti van egy olyan mondá, hogy annyit olvastam az alkohol és a cigi káros hatásairól, hogy abbahagytam az olvasást!
  Talán nekünk is ezt kéne. Több tojást enni, ha már EU konforman tojnak a magyar tyúkok!!

  ↑ LinkVálasz
 4. Berti

  Ezután jönnek a szintetikus “egészséges” tojások?
  Azt véletlenül nem kutatták, hogy mit ettek a tojást tojó tyúkok?

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE