Mindennapi tudomány, Pilvax Primőr

A marsjáró és a „Koronázás”

|

A 2,5 milliárd dolláros összköltségű program keretében a Curiosity marsjáró augusztus 6-án szállt le a Mars bolygó felszínére. A küldetés célja annak a vizsgálata, hogy létezhettek-e valamikor a vörös bolygón olyan feltételek, amelyek esetleg lehetővé tették a mikrobiális életformák kifejlődését. Ugyancsak vizsgálja a távvezérelt labor a Mars légkörét, és geológiáját is.

A Curiosity ChemCam (vegyészet és kamera) nevű berendezésével rövid ideig pásztázott egy kis szikladarabot. A ChemCam a Curiosity egyik legfontosabb tudományos eszköze, és egyike a legkönnyebben láthatóknak is. Az eszközt a marsjáró elején lévő platformra erősítették, amitől küklopszra emlékeztet a marsjáró. A lézerből, távcsőből és kamerából összerakott forradalmian új kamera a Curiosity körül 9 méteres körben képes elvégezni a sziklák és a talaj elsődleges vizsgálatát, és elemzését.

A ChemCam 30 lézerimpulzust bocsátott ki tíz másodperc alatt a Coronation (Koronázás) névre keresztelt kődarabra. A lézer letapogatja a sziklát, a kutatók figyelik, hogy változik-e a kavics összetétele, ami arra enged következtetni, hogy más elemek is jelen vannak a felszínen.

Az első szikladarabról kapott adatok jobbak, mint amilyeneket a földi kipróbálás során kaptunk. „Ez igen biztató. Fontos tudományos felfedezésekre számíthatunk a ChemCamnak köszönhetően, amely a következő években több ezer célpontot elemez majd” – mondta Sylvestre Maurice, a ChemCam-program egyik vezetője, a délnyugat-franciaországi Toulouse-ban működő Asztrofizikai és Bolygókutató Intézet (IRAP) munkatársa. Egyike azoknak, a mérnököknek, akik a francia űrkutatási központtal (CNES) együttműködve a kamerát megtervezték.

A “Koronázás”

“Sok jelet kaptunk a Coronationről” – mondta Roger Wiens, aki a ChemCam- kísérleteket irányítja az Új-Mexikó amerikai szövetségi állambeli Los Alamos-i laboratóriumban. Roger Wiens a nyolc év alatt kifejlesztett ChemCam másik tervezője.

A radióizotópos termo elektromos generátorral működő egytonnás Mars Science Laboratory nyolc hónapos útja során 566 millió kilométert tett meg azért, hogy két földi éven át kémiai vizsgálatokat végezhessen a vörös bolygón. Feladata a marsi élet keresése, a bolygó légkörének és geológiájának tanulmányozása, valamint az emberes Mars-repülések előkészítése.

A ChemCam

A Curiosity végső úti célja a Gale-kráter közepén található, öt kilométer magas, rétegezett szerkezetű hegy, mielőtt azonban az egytonnás marsjáró elindulna, több hetes vizsgálatoknak, és tesztelésnek vetik alá. A kutatók számításai alapján akár egy évbe is beletelhet, míg a marsjáró végül a hegy lábához ér.

 http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/multimedia/gallery-indexEvents.html

http://www.msl-chemcam.com/index.php

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE