Pilvax Primőr, Történelem

A Napkirály fogantatása

|

1638.szeptember 5-én megszületett XIV. Lajos. Ez a történet is, mint ahogy minden ember születése kilenc hónappal korábban kezdődött. XIII. Lajos francia királyt 1637 decemberében út közben heves vihar érte. Azon a decemberi napon felkereste apáca barátnőjét, egy Párizs környéki zárdában.

Korabeli források szerint az apácával csak „plátói” kapcsolata volt. A zárdából vadászatra akart indulni, de egy elemi erejű felhőszakadás megakadályozta ebben. A kíséretét egy kastélyba rendelte, de világos volt, hogy maga a király a vihar miatt már nem ér oda. A testőrparancsnoka azt javasolta, hogy a király szálljon meg a Louvre-ben. Ebben az épületben lakott a király felesége Ausztriai Anna. Huszonhárom éve voltak házasok, de tizenöt éve külön éltek. A király habozott. Egyrészt eszébe jutott a feleségének Buckingham hercegével némi afférja, és a gyémánt história is eszébe jutott. Később ez szerepel Dumas: A három testőr regényében is.

A király tehát választhatott. Vagy a feleségénél éjszakázik, vagy a szabadban. A királyné lakosztályát választotta. A vendéglátás jól sikerülhetett, mert rá kilenc hónapra megszületett egy fiúgyermek a Germain-en- Laye királyi kastélyban. Az apja után a Lajos nevet kapta, a tizennegyediket a sorban.

XIII. Lajos felesége Anna 1619-ben, majd 1622-ben elvetélt. Ez utóbbi tragédiát udvarhölgyeinek a butasága okozta. Az áldott állapotban lévő királynét kézen fogva szaladtak a Louvre folyosóján. Anna elesett, és ennek következtében egy halott gyermeket hozott világra. A királyt, aki hajlamos volt a hirtelen, félelmetes erejű dühkitörésekre, nagyon felbőszítette. A királyi pár összeveszett, és a következő tizenöt évben külön éltek.

XIV. Lajos miután trónra került, 72 évig uralkodott. Tovább, mint bárki az európai történelemben. A Napkirálynak számtalan szeretője volt, de az államérdeket is figyelembe véve feleségül vette a spanyol uralkodó lányát, Mária Teréziát. A királyné szerette a férjé, aki mindvégig megcsalta. Lajos minden testi vagy szerelmi vonzerő híján valónak találta feleségét, ám sohasem hanyagolta el, tapintatos figyelemmel vette körül. Szeretőitől a pásztorórákról való visszatérőben minden éjszaka bekopogott a királyné hálószobájába. “Csak egyszer okozott fájdalmat nekem, amikor meghalt”, mondta 1683-ban XIV. Lajos a feleségéről 1683-ban, amikor a királynéval egy fertőzés végzett. XIV. Lajos a fia számára írt emlékiratban foglalkozott a királyi szeretők kérdésével is. „Ez a fajta szerelem nem ideális. Egy királynak az erény tökéletes példáját kell mutatnia. A királyok sem mentesek azonban az emberi gyöngeségektől, ezért megbocsátható az ilyen kapcsolat. Az uralkodónak vigyáznia kell egyrészt arra, hogy szerelme sohase vonja el őt az államügyektől, amelyek kitartó munkát igényelnek. Másrészt arra is vigyáznia kell a királynak – ami már sokkal nehezebb –, hogy a nőnek, aki meghódította a szívét, semmilyen beleszólást ne engedjen a politikába. Az asszonyok ügyesek, értenek ahhoz, hogy az elcsábított férfit befolyásuk alá vonják. Ezt soha nem szabad megengedni.”

XIV. Lajos egész életét a nyilvánosság előtt élte le, viszont a szeretőit igyekezett eltitkolni az udvar elől. Egyrészt a királyné iránti tapintatból, részben azért, mert ezzel is meg akarta akadályozni, hogy az éppen a szívét birtokló hölgy politikai befolyásra tegyen szert.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE