A rock örök

Buddy Holly

|

1936. szeptember szeptember 07-én született a texasi Lubbockban. 13 évesen megismerkedik Bob Montgomeryvel, aki akkor a Hank Williams által fémjelzett country zenét játszotta. A korai időszakban ez határozta meg Buddy zenéjét. 1954-ben már zenét ír: „Heartbeat”, melyet csak később adnak ki, de hol volt ekkor még Elvis? 1955-ben már Bill Haley elő zenekaraként játszott 1956-ban már szerződést kötött a Deccaval és felvette első stúdió felvételét. (ide már Bob Montgomery és Larry Welborn nem ment el, ettől kezdve egyedül van Buddy) Tom Parker ezredes, Elvis menedzsere is meg akarta szerezni magának, de lekésett róla. Így kénytelen volt „beérni” Elvissel.

1957-ben megalakítja új zenekarát, a Cricketset, de a siker még egy évig várat magára. 1958-ban az „Oh boy” című számával az első fehér énekes, aki még a négerek körében is népszerű, őket is meghódítja. (Elvist utálták a feketék) A lemezkiadók azonban inkább Buddyra voltak vevők, a Cricketsre nem. Ezért Holly szakít a zenekarral és egyedül folytatja. 1959. januárban jelenik meg utolsó kislemeze, a „Raining in My Heart”, talán legszebb dala.

Aztán kezdődik a végzetes turné. Ritchie Valenssel és még több, akkor már neves sztárral. Ítélet idő tombolt és a busznak, amellyel közlekedtek elromlott a fűtése. Buddy nem szeretett fázni, ezért bérelt egy kis repülőt és sorsot húztak, ki legyen az a két szerencsés, akinek nem kell megfáznia a buszon, hanem mehet Buddyval a repülővel. A sors Valensnek és a Big Boopernek kedvezett. A repülő február harmadikán felszállt és nem sokkal később lezuhant. Nem fáztak meg. A rock mítoszai lettek. Buddy Holly 23 éves volt.

John Lennon erről így nyilatkozott: “Buddy Holly elfogadhatóvá tette, hogy valaki szemüveget viselt. (ÉN voltam Buddy Holly”) Magyarországon Szörényi Leventét, akinek szintén alacsony a termete, szemüveges volt, úgy becézték: “a kis Buddy Holly”. A Rolling Stones is Buddy Hollyval debütál a slágerlistán 1964-ben: „Not fade Away”.

Don McLean pedig megírja leghíresebb dalát, az „American Pie-t” : “láttam a sátánt kacagni aznap, amikor a zene meghalt”

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE