Kiemelt, Pécsi hírek

Milyen várost szeretnénk látni Pécsett?

|

Szép, tiszta, virágos, élhető, nem a végletekig eladósított várost. Ahol nincsenek „elfuserált” beruházások. Vagy ha mégis, akkor annak felelőse is van. Ahol erkölcstelenség azt mondani a város eladósítására, hogy: „nincs rá jogalap.” Ahol nem utólag derül ki, hogy egy emeletes, és az EKF egyik kiemelt beruházása alatt, a megnyert tender és az alapozás megkezdése után átrendeződik a talajréteg szerkezet.

Szeretnék Pécsett olyan beruházást látni a város szépítése, és fejlődése érdekében, amely a tervezetthez képest olcsóbb, mint ahogy tervezték. Mondjuk 300 millióval. Szeretnék olyan várost, városvezetést, és közgyűlést, amely nem ad felmentést kötbérfizetés alól, hanyag, trehány munka, és határidő be nem tartása esetén. Aki határozott, és döntés képes. Aki nem telefonos “áll közvélemény” kutatásokat tart. A hitelfelvételről, és annak elköltéséről soha nem kérdeztek meg egyetlen pécsit sem.

Olyan várost szeretnék ahol a város tulajdonában lévő közterületet nem annak a tulajdonosnak kell karban tartani, akinek az ingatlanával határos, hanem a tulajdonos városnak. Olyan ügyintézést ahol nincs több órás várakozás, közönyös, és unott, esetleg megvetést mutató tisztviselő. Aki ráadásul kioktató hangnemet is használ. Ahol nem kellenek várólisták. Ahol, ha ügyfélkapu van, akkor beküldhetem a fotómat E-mailen, és még aznap postára adják az elkészült okmányaimat.

Olyan várost, és olyan szolgáló köztisztviselőket, közszolgákat, akik semmiféle jogsértést nem palástolnak, holmi állhivatali testületi szellemre hivatkozva. Nem szeretnék olyan tisztviselőket, akik semmi konkrétumot nem tartalmazó, ködös válaszokat adnak az ügyfelek, vagy nem ügyfelek leveleire. Manapság azért szép számmal vannak ilyen „köz-alkalmatlanok.” Vagy csak nekem van pechem, hogy folyton ilyenekkel találkozom. Olyan várost szeretnék ahol nincsenek titkok. Mondjuk nem szobortakarítás ügyében, egyszerű építési engedélyezési közigazgatási eljárásban.

Olyan várost, és városvezetést szeretnék, aki törődik a közzel. Aki udvarias, türelmes. Akit, ha meghívunk, egy rendezvényre ne közölje azonnal, hogy tulajdonképen már mennie is kell. Aki beszámol, és elszámol. Akit, ha megválasztok, vagy megválasztunk felelős a tetteiért. Mert én ugyan egy Patacsi Petákot sem vettem fel, de a város adóssága napról napra növekszik. Így az enyém is, meg minden pécsié.

Olyan várost, és városvezetést szeretnék, aki pontosan elszámol, hogy mi történik a befizetett adókkal. Aki pontosan tudja, hogy mit fizetnek a városi kis és közepes vállalkozók, és a Pécset ideiglenesen itt állomásozó multik. Mert szeretném tudni, mi történik ezzel a pénzzel. Mert itt csak úgy röpködnek a plusz 3-400 milliók. Mert Istennek hála soha nem kértem segítséget, segélyt a várostól. Azért szeretném, ha egyszer nekem is elszámolnának.

Olyan várost szeretnék, ahol kifizetik a kis és közepes vállalkozókat, és nem kell demonstrálniuk a jogos járandóságukért. Vagy ha mégis a ki nem fizető örökre ki legyen zárva még a pályáztatás rendszeréből is. Ahol nem fizetnek hó eltakarításért, csak ha hó van. Mert ezen ügyek bökik a bögyömet. Főleg azokét, akik meg nem jutnak hozzá, a jogos járandóságukhoz.

Olyan rendőrséget, ahol rendőr nem csak ott van jelen, ahol büntetni lehet! Magyarul a dézsmát beszedni. Még “apró” betörések esetén is rendesen nyomoznak. Nem várják meg, amíg nem közlik, hogy nincs tettes. Amely csak kétféle magyar állampolgárt ismer. A törvénytisztelőt, meg a nem törvénytisztelőt. Ahol a törvénytisztelőnek is vannak jogai, nem csak a bűnözőknek.

Végül olyan  városi közgyűlést szeretnék, ahol nem veszekedés folyik. Ahol a napirend előtti felszólalások 80%-a nem a másik párt gyalázásával, árulózásával, szidalmazásával telne el. Ahol nem abban versenyeznek, hogy ki tette, ki teszi, és ki fogja, jobban tönkre tenni a várost. Olyan városban szeretnék élni, ahol e személyeket meg is nevezik. Olyan várost szeretnék ahol a közgyűlésben a képviselők nem a pártjukért dolgoznának, hanem Pécsért. Ahol nincsenek párt érdekek, – amivel a pécsiek vesztenek – csak Pécs érdeke.

Miért is szeretném ezt? Mert 22 évünk a rendszerváltás óta elszelelt. Semmivel sem tartunk előbbre, mint 1990-ben. Mert még akkor munkahelyek is voltak. Most meg kevés van a városban. Olyan Pécset szeretnék, amely a valóságban is sikeres, nem csak a propaganda szintjén.

Egy ilyen egyszerű, élhető Pécs városát szeretnék. De ettől még messze vagyunk. De Pécs én így is szeretlek!

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Szent Mihály Arkangyal Asztaltársaság

  Igen. Maga a város nem tehet arról, hogy milyen vezetője, és milyen képviselői vannak. Az itt élők azonban felelősek. Az írással teljes mértékben azonosulni tudunk. Csak abban van hiányérzetünk, hogy a szerző nem foglalkozik azzal, hogy “Miért hagytuk, hogy így legyen?” Továbbá a megoldással, a hogyan továbbal sem. Szerintünk a megoldás a civil összefogás, az itt élők erőteljes közéleti, – és nem politikai -, szerepvállalása. Végezetül egy idézet: „ A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak.” (Edmund Burke)

  ↑ LinkVálasz
 2. Névtelen

  Mindenképpen kikötővárost az Adrián!

  ↑ LinkVálasz
 3. Névtelen

  Az utolsó bekezdéshez:
  a legjobb példa erre a Zsolnay negyed. Csili-vili, minden ami szem szájnak ingere. A humán értelmiség számára a kulturális rendezvények kánaánja. Igen a humán értelmiségi rétegnek. Akik nem termelik a GDP-t, csak fogyasztják. Cserébe, akik 1990-ben ott dolgoztak nem is oly kevesen, 22év alatt szépen minimálisra csökkentek. Ahol valaha gyári termelés folyt, most a kultúra fellegvára lett.
  Csak sajnos a kultúrát nem lehet megenni és nem lehet az autóba tankolni…

  ↑ LinkVálasz
 4. -REALISTA-

  “De Pécs én így is szeretlek!” Most a cikket szánta viccnek a publikáló, vagy az utolsó mondatot?

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE