Pilvax Primőr, Történelem

Hódító Vilmos halála

|

1087. szeptember 9-én 59éves korában meghalt Hódító Vilmos, akinek sikerült meghódítania Angliát. Vilmos a halála előtti húsz évben a legfőbb gondja a meghódított Anglia volt, de nem feledte szülőhazáját Normandiát sem.

1087 nyarán a franciák fosztogatni kezdték hercegségét sietve átkelt a La Manche csatornán, és Normandiában felvette a harcot a betolakodókkal. A Mantes határában vívott csatában le is győzte a franciákat. Azonban a lova megbotlott a csatában, és ő előreesett a vas nyeregkápára és súlyos belső sérüléseket szenvedett.

Öt hét múlva hordágyon vitték a normann fővárosba Rounbe. 1087. szeptember 9-én , egy csütörtöki napon a katedrális harangja ébresztette. Vilmos ezt rossz ómennek tartotta, és Istennek ajánlotta lelkét, és nem sokára meg is halt. Vilmos törvénytelen gyermek volt. Egy normann herceg és egy cserzővarga lányának volt a gyermeke. 21 évig volt Anglia királya, amelyet kemény kézzel kormányzott. Állítólag a halálos ágyán megbánta, hogy olyan könyörtelenül elnyomta az országot. A halálos ágyán Vilmos a fiaira hagyta birodalmát. Vilmos fia, Róbert megkapta Normandia hercege címét, és II. Róbertként uralkodott. Másik fia, Vörös Vilmos II. Vilmosként követte az angol trónon. Vilmos legkisebb fia, Henry 5000 ezüstfontot kapott, hogy földet vegyen magának. Henry később angol király lett a gyermektelenül meghalt bátyja, II. Vilmos után.

Vilmos több emléket hagyott maga után. Ő építette a londoni Tower Fehér tornyát, Hampshire-ben vadasparkot hozott létre Új erdő névén. A legnagyobb érdeme, hogy megismertette az angol-szászokkal a normann Franciaország vívmányait, többek között a gótikus építészetet.

Hódító Vilmost Caenben temették el, az általa alapított Szent István- kolostorban.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE