Kiemelt, Pécsi hírek

A Megyeri tér kálváriája

|

A Megyeri tér elorozása 1993-ban kezdődött. Pécs e területén mai napig ez az egyetlen kis zöld felület. A magánszféra, karöltve az akkori városvezetőkkel, szemet vetett rá. A szóban forgó területnek csak a fele volt park, a déli részén körbekerített sportpálya, míg a keleti felén egy játszótér van. Miért írom, múlt időben a parkot? Mert 2009 júniusa óta egy gödör tátong a helyén.

Az SZDSZ – Fidesz városvezetés egy osztrák érdekeltségű cégnek gyakorlatilag térítésmentesen, visszavonhatatlanul átadta. Az osztrák cég ügyvezetője és egyik tulajdonosa Erb József a Fidesz mai önkormányzati képviselője, kisebbségi tanácsnok, az akkori polgármester dr. Kripl Zoltán az SZDSZ – az akkori nagy testvér – részéről, a két alpolgármester, dr. Mikes Éva és dr. Páva Zsolt a Fidesz részéről.

Az előkerült iratok azonban azt tanúsítják, hogy az ügylet igazi erőltetője a két alpolgármester volt. Eredetileg erre a területre parkolót képzeltek el, amely majd kiszolgálná a felújított „Magasház” lakóit.

Az a folyamatokból azonban az olvasható ki, hogy a Magasházzal kapcsolatos tervek hamar füstbe mentek, mert 1995-ben már egy üzletház felépítését szerették volna megvalósítani az érdekeltek. Ezt az építkezést a környék lakói, és dr. Cserkúti Horváth Béla ügyvéd megakadályozták. Ekkor azonban már a polgármester dr. Páva Zsolt volt, aki még alpolgármesterként tüsténkedett a terület eladása mellett.

Új fordulatot az ügy 2009 májusában vett, amikor hosszú idő után dr. Páva Zsolt a Fidesz jelöltje megnyerve az időközi polgármester választást, ismét a város első embere lett. A május eleji győzelem után alig három héttel emberek jelentek meg a kis parkban. Körbekerítették és elkezdték kivágni a fákat. A felháborodott környékbeliek miután maguk is lépéseket tettek, megkeresték a Kereszténydemokrata Néppárt egyik akkori vezetőjét, aki megígérte, hogy a helyszínre sajtótájékoztatót hív össze, azzal a céllal, hogy a polgárok hallathassák a hangjukat, nagy nyilvánosság előtt kifejthessék a véleményüket.

Ez meg is történt, amelyen váratlanul megjelent Nagy Csaba a terület akkori önkormányzati képviselője, aki semmiféle érdemlegeset nem mondott arról, ami a téren történt. Egy hétre ismét volt egy helybeli sajtótájékoztató, addigra már feljelentés is történt az üggyel kapcsolatban.

Ami biztosan állítható:

1. 1993-ban a terület feltétel nélkül, ingyen, visszavonhatatlanul került a vevő tulajdonába.

2. A vevő sem a Magasházzal kapcsolatos vállalásait, sem a játszótér felújítására tett ígéretét, nem teljesítette.

3. A vevő még 1997 szeptemberébe eladta a területet egy budapesti magánszemélynek, aki az idők során többször részben vagy egészben eladta, illetve visszavásárolta azt. Ennek az értéknövelésen túl az elbirtoklás megakadályozása is az egyik célja lehetett.

4. Míg a tulajdonjog átruházásra került, addig a város birtokolta a területet úgy, hogy az továbbra is parkként funkcionált. A város tartotta karban, sőt bizonyos beruházásokat is eszközölt rajta.

A területen semmi nem jelezte, hogy az nem a város tulajdona. Tette a városvezetés mindezt annak ellenére, hogy, mint dr. Páva Zsolt polgármester, később önkormányzati képviselő, mint dr. Papp Judit főjegyző, mint Nagy Csaba a terület önkormányzati képviselője, mint Erb József a Fidesz önkormányzati képviselője, aki az ügyletben a vevő volt, tudta, hogy a park magánterület. Miért?

5. A város hosszas pereskedés után kapta vissza a Magasházat és kapott némi kártérítést.

6. A magánterületre már 2004-ben megtervezett házat csak 2009-ben, a gazdasági válság kellős közepén kezdték el építeni, akkor, amikor már a lakáspiac összeomlott, és eladatlan lakások tömkelege volt található a városban. Miért?

7. A tervezett ház „természetesen” nem épült fel. Ellenben a Fidesz – KDNP – ÖPE városvezetés 2012 januárjában tagi kölcsön formájában közel bruttó félmilliárd forintért visszavásárolta.

A jelenlegi ellenzék az ügyben semmiféle további lépést nem tett.

 kép : http://www.pecskep.hu/logic/pages/showdoc.php?id=501

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. Maráczy Tibor

    Jé! Honnan halásztátok elő ezt a régi, 2009. május 28-án készült képet? Ott állok a piros inges úr mellett a drapp kabátomban. Az önkormányzati képviselő úr csak utána érkezett.

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE