Kiemelt, Patacsi Pilvax

Szigetvár fideszes védelme

|

Ezekben a napokban emlékezünk a szigetvári hősökre, Zrínyi Miklósra és katonáira. Tegyünk egy képzeletbeli időutazást, és játszunk el a gondolattal, hogy mi lett volna ha? Szerencsére a történelem nem ismeri ezt a kategóriát.

Játszunk el a gondolattal, hogy mi lett volna, ha Fidesz is részt vesz a vár védelmében, ha már a város némi szovjetes fílinggel megkapta a Hős Város címet. Az első biztosan az lett volna, hogy Tomas Deutsch a brüsszelita, facebookkolta Zrínyit. Ki a f…sz az Zrínyi? Különben is, hogy került a várkapitányi posztra? Ő még az utódpárt embere. Zrínyi sosem látott törököket. Bezzeg ő már focizni is látta őket.

Péter a Szijj Ártó pedig azt hangsúlyozza, hogy ők a várvédők 2/3-nak a felhatalmazásából kerültek fontos pozícióba. Aztán a várvédelem hiányosságait az elmúlt nyolc évre fogja. Rögtön kihangsúlyozza, hogy Európa más részein nem így védik a várakat, ahogy Zrínyi teszi. De ők ennél is jobbat tudnak, mert Matolcsy már kidolgozta a várvédelem unortodox formáját. Ezzel tíz éven belül sikereket fognak elérni a várvédelemben, és ezt fogja másolni a Keresztény Unió. Egyben új várkapitányt javasol Orbánus Győző akarom mondani Orbánus Victory személyében. Mert ő már a nevében hordozza a győzelmet.

A továbbiakban Péter még hasznos tanácsokat ad a várvédőknek a kardforgatásról. Igaz ő maga még soha nem fogott kardot a kezébe. Egyet felkapott a sajtótájékoztató alatt, de azt az élénél fogta meg. Zsiga Marcell Fidesz vitéz pedig elmarasztalja Zrínyit a pazarlásért. Túl sok zsoldot fizet a várvédőknek. Évi 46 forintból is meg lehet élni. Az ostrom folyamán még lehet csökkenteni a fejadagokat is, hiszen tele hassal nem lehet jól harcolni. A várvédők tartsanak kecskéket.

Matolcsy a narancs páncélba bujtatott fideszes unortodox gazdasági kártevő pedig azt tanácsolja, hogy Zrínyi nem tisztességesen privatizálta a várat. Orbánus államosítsa vissza, és adóztassák meg a várvédők fogyasztását, a kenyér a hús, és a bor áfa-ját pedig emeljék 27 százalékra. Budai Gyula pedig jelentse fel az előző várvezetést.

Hoffman Rózsa nem forró vizet önt a törökre, hanem fontos javaslatokat tesz Orbánusnak. A várvédő vitézeknek elég 16 éves korukig iskolába járni. Az egyetemeken a várvédelmet tegyék fizetőssé, csak Budapesten és Szegeden támogassa az állam ezt az oktatást. A vitézek kötelesek mindennap test nevelni. Eggyen páncélt kell bevezetni a várban.

Orbánus tanácsadói pedig azt tanácsolják, hogy küldjék át a török táborba Martonyi vitézt tárgyalni a törökkel. De Lázárnak eszébe jut, hogy a Szijj Ártó jobban ért a külügyekhez. Mert a baltás kérdést is ügyesen megoldotta. Tehát ő tárgyaljon. Változtassák meg a történelem menetét, és a vár ne szeptemberben essen el, hanem mondjuk novemberben. Vagy ne is essen el.

Arra az esetre, ha mégis elesik, Bánki, Lezsák és Pichler fideszes középszintű várvédők azt javasolják, hogy Szigetvár városnak a “Leghősiesebb Város” (“Civitas Invicta”) címet adományozzák. Amit lehet folytatni. Pécs a legsikeresebb város, Hódmezővásárhely az egy főre jutó majdnem legnagyobb adósság állománnyal rendelkező város, Debrecen majd a legújabb stadionnal rendelkező város, és így tovább.

Végül, de utolsó sorban: a szigetvári vár állapota nem tükrözi, hogy egy hős városban vár. Omladozik. Siklós sem hős város, mégis omladozik saját erőből, pátosz nélkül. Mert nem kell hozzá ostrom, békében is minden rommá válik. Baranyában van már hős város, de a megye lassan mindenben az utolsó a megyék rangsorában.

Sajnos Zrínyi és katonái minden hősiessége ellenére a vár elesett. A patacsi Pilvaxból nézve a kérdés már csak az, hogy Orbán és vitézei meg tudják-e védeni az ország nevű várat? Itt nem kéne alkalmazni Coubertin mondását: „nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel!”

http://marabu-bloglap.blogspot.hu/2009_01_01_archive.html

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE