Pilvax Primőr, Változó világ

Növekvő veszteségek Afganisztánban

|

Alapvetés: a 2001. szeptember 11-én meggyilkolt emberek áldozatok voltak. Csak az a kérdés, hogy kinek az áldozatai? Tragikus, hogy 9/11-én meghalt 3 ezer ártatlan ember. Minden évfordulón elhangzik, hogy biztonságosabb lett a világ. De valóban az lett-e? Mert erre az a válasz, hogy nem.

Oszama bin Laden likvidálását hatalmas győzelemként élték meg az amerikaiak. Óriási “erkölcsi siker” volt az USA számára, de az a háború, amit az al- Kaida vezetőjének az USA legfőbb ellenségének a kézre kerítéséért indítottak bin Laden halálával nem ért véget. Pedig eredetileg e céllal indították ezt a hosszú és véres háborút.

Az elmúlt hétvégén újabb véres merényletekre került sor Afganisztánban. Amerikai egyenruhát viseltek azok a tálib lázadók, akik pénteken az ország déli részén lévő Hilmend tartományban támadást indítottak a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) Camp Bastion nevű bázisa ellen.

Az ISAF helyi idő szerint szombat esti közleménye szerint a brit és amerikai katonáknak otthont adó bázist 15 lázadó támadta meg. A támadók amerikai katonai egyenruhát viseltek. A nyilatkozat szerint fegyverekkel “jól felszereltek, kiképzettek és felkészültek” voltak. A támadás során megölték az amerikai hadsereg két katonáját. Ráadásul 6 Harrier típusú vadászgépet felrobbantottak.

Ezen a bázison szolgál Harry herceg, a brit trónörökös kisebbik fia is. A hercegnek nem esett bántódása. Korábbi értesülések szerint a tálibok Harryt akarták megölni. A bázist védő biztonsági személyzet a 15 támadóból 14 főt megölt, egyet pedig őrizetbe vett.

Szombaton szintén Hilmend tartományban egy rendőri egyenruhát viselő afgán fegyveres két brit NATO-katonát ölt meg. A merénylő az afgán rendőrség helyi kötelékébe tartozott.

Ez volt a második ilyen jellegű támadás alig fél napon belül. Az angol védelmi minisztérium szombat este jelentette be, hogy egy rendőregyenruhát viselő afgán fegyveres két brit NATO-katonát gyilkolt meg az afganisztáni Hilmend tartományban. Sajnos az idén 51 NATO-katonát öltek meg az afgán rendőrségbe beépült emberek.

Az Egyesült Államok 2001. október 7-én – alig 26 nappal az ikertornyok elleni merénylet után – indította meg a támadását Afganisztán ellen. A háború kezdete óta 49 ország katonái vettek, vesznek részt. Azt a célt, hogy Afganisztánból egy szilárd demokratikus országot hoznak létre majd 12 évvel a háború kirobbanása után is olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől. Demokráciát nem lehet exportálni háborúval. Az USA 2003-ban – Irak megtámadása után – Afganisztánban az irányítást átadta a NATO-nak. A hosszú és véres háború alatt az USA és szövetségesei halottakban kb. 3010 főt vesztettek, mintegy 23 ezer fő megsebesült. Sajnos a harcok alatt kb. 20 ezer civil halt meg. Az ENSZ afganisztáni missziójának jelentése szerint 2012 első fél évben 1145 civil halt meg Afganisztánban a fegyveres konfliktusokban. Ez majd 15 százalékos csökkenés az előző évhez képest, de még így is rendkívül magas. Az országban nagyon veszélyes az élet, a drogtermelés megsokszorozódott. Azt hiszem az mára az USA azt is eredménynek tartaná, ha sikerülne nagyobb veszteségek nélkül kivonulni az országból. Mert egy háborút elkezdeni könnyű, csak befejezni nehéz.

Ebben az évben a tervek szerint 23 ezer fő amerikai katona hagyta, hagyja el az országot. 2014-ben pedig az afgán fegyveres erők – a hadsereg és rendőrség – felelnek majd az ország biztonságáért.

Az USA és szövetségesei által kiképzett és részben felszerelt afgán fegyveres erők létszáma elérte a 350 ezer főt. De a jelek szerint a tálibok beépültek az afgán fegyveres erőkbe.

Ugyanakkor Afganisztánban az USA és szövetségesei jelenléte mellett az elmúlt egy év alatt 400 millió dollár bevételt könyvelhetnek el a tálibok. ENSZ jelentések szerint a tálibok az említett 400 millió dolláron kívül még több százmillió dollár jutottak az afganisztáni fejlesztési projektre szánt dollár milliárdokból is. Az viszont elgondolkodtató, hogy a NATO vezette nemzetközi erők (ISAF) erők ellenőrzése mellett a tálibok Afganisztán döntő többségében adót vetnek ki a máktermesztésre, a vízre, a kereskedelmi tevékenységre is. A tálibok által beszedett pénz nagy része adókból, adományokból, illetve üzletemberek és kábítószer-kereskedők megzsarolásából származik

Az ENSZ jelentés szerint a tálibok csekély mértékben részesülnek az afganisztáni drogkereskedelem bevételéből. A drogkereskedelem mértéke 2011 és 2012 között elérte a 4 milliárd dollárt. A táliboknak ebből csak 100 millió dollár jutott az elmúlt egy év alatt. Az ENSZ jelentés szerint a táliboknak évente 100-150 millió dollárjába kerül évente az általuk indított felkelés pénzelése.

Egyébként ez év szeptember 5-én az afganisztáni Baghlan tartomány (itt állomásoznak a magyar katonák is) északi részének öt járásának fennhatóságát a koalíciós erők parancsnoksága átadta az afgán biztonsági fegyveres erőknek, hogy a továbbiakban ők garantálhassák a terület biztonságát.

Baghlan tartomány 14 járásból áll, a most átadásra került járások: Dushi, Kenjan, Közép-Baghlan, Dahana-e-Ghori és Burka. A többi járás magyar, német és amerikai parancsnokság alatt állnak.

Sajnos azt csak remélhetjük, hogy a magyar katonák és az ISAF valamennyi katonája épségben hazatér, és azt is, hogy ez a véres és esztelen háború nem követel újabb afgán áldozatokat sem.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE