Mindennapi tudomány, Pilvax Primőr

Fantasztikus fotó az űrből a piramisokról

|

A gízai nagy piramis, (Kheopsz fáraó) piramisa az ókorban a világ hét csodájának egyike volt, és talán a leghíresebb műemlék a Nílus-deltában Egyiptomban. A piramisokról fantasztikus képet készített a Nemzetközi Űrállomás legénysége.

A fotón Hufu (Kheopsz, Hafré (Kephrén) és Mükerinosz (Menkauré) fáraók gízai piramisai jól azonosíthatóak ezeket a még a négyszögletes, lapos tetejű masztabák (síremlékek) és kisebb, befejezetlen piramisok vesznek körül. Kheopsz piramisától kissé délkeletre ott a szfinx is a képen.

A fotón a nap délkeletről világítja meg a piramisokat, ezért éles kontrasztok érvényesülnek. Túloldaluk, a piramisok északnyugati háromszögei a délkeletről sütő nap miatt sötétebben tűnnek fel a képen. Az árnyékból következtethetünk a kisebb piramisokra Menkauré fáraó piramisától délre.

A képen találkozik az ókori Egyiptom és a modern Kairó egy része. Jól megfigyelhetjük a zöld növényzetet a golfpálya környékén (kép jobb oldalán) és a számos épületet és utcát El Gizában, amely éles ellentétben áll a szomszédos sivatag kopárságával.

A képeket a Nemzetközi Űrállomás (ISS) személyzete – Hoside Akihiko, Jurij Malencsenko, Sunita Williams, Joe Acaba, Gennagyij Padalka parancsnok és Szergej Revin – idén júliusban készítette. A NASA most közzé tette az érdekes felvételt. A nagyobb méretű képet itt lehet megnézni:

http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=79253

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE