Kiemelt, Magyar Közélet

Ezt dobta a gép

|

Itt a piros, hol vannak a játékgépek? Hétfőn reggel rendkívüli kormányülésen megtárgyalták, szokás szerint aznap be is nyújtották, és kedden pedig a törvénygyár már el is fogadta a nyerőgépek betiltásáról szóló törvényjavaslatot.

Lázár János azzal indokolta a lépést, hogy a leghátrányosabb helyzetben élők ne pénznyerő automatákba dobálják a pénzüket, másrészt szerinte súlyos nemzetbiztonsági kockázatok is felmerültek a szerencsejáték-iparban érdekeltek tevékenységével kapcsolatban.

Ahogy az várható volt a szerencsejáték-ipar összes szereplője felháborodott a bejelentésen. Szerintük egyetlen uniós tagállamban sincs betiltva a szerencsejáték ilyen formája. Azt sem értik, hogy hatalmi pozícióból miért kellett egy eddig jelentős költségvetési tételt jelentő ágazati tevékenységet betiltani.

A kormány „bölcs” döntése kb. 20 milliárd forintos lyukat üt a költségvetésen, az érdekvédelmi szervezetek szerint pedig 40 ezer munkahely fog megszűnni. Az viszont érdekes, hogy mi lehet a súlyos nemzetbiztonsági kockázat? Ami nem jelentett eddig egyetlen más kormányzatnak sem akkora kockázatot, hogy betiltsák.

Itt a piros, hol vannak a megszorítások? Ugyanis 400 milliárd forintos megszorító csomagot jelentett be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken. A Matolcsy csomag szerint létszámstopot vezetnek be a közszférában. 2014-re halasztják az eredetileg jövőre ígért bérrendezést a pedagógusoknál.

47 ezer forintban maximálják a segélyeket, 0,3 százalékos tranzakciós díjat vezetnek be a készpénzfelvételeknél. Az intézkedések között szerepel a nyugdíjjárulék-plafon megszüntetése, a fordított áfa kiterjesztése a sertéságazatra, a pénztárgépek bekötése a NAV-hoz, valamint az uniós források önerejének 15 százalékról 5 százalékra való csökkentése is.

Az IMF magyarországi képviselője a Bloomberg hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy: “nem várunk el több költségvetési kiigazítást azon felül, amelyet a kormány már eddig is tervezett, javaslataink között nincsenek további megszorítások”.Hozzátette: “Véleményünk szerint sokkal kiegyensúlyozottabb intézkedésekkel kellene elérni a kiigazítást, és általában gazdasági növekedést segítő politikát látnánk szívesen”. Iryna Ivaschenko azt is közölte: “készenléti hitel megállapodásunkat a magyar kormány tekintheti elővigyázatosságinak”.

Itt a piros, hol a kormány szavahihetősége? Ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök szerint az IMF súlyos megszorításokat vár el a kormánytól. A játék gépeknél egyre kevesebb embernek van mit oda bedobálnia. A legnagyobb félkarú rabló a magyar kormány a Matolcsy féle unortodox gazdasági politikájával. A kormány is bedobhatna valamit. Mondjuk a törülközőt.

http://madeinvicc.hu/category/vicces-rajzok/page/17/

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE