Kiemelt, Magyar Közélet

A devizahitel egy hibás termék III.?

|

Mint tudjuk, hazánkban közel egymillió devizahiteles az utolsó erejét megfeszítve, vért izzadva nyögi terhét! Illetve kétszázezerrel kevesebb, mert ők feladták, már nem bírták tovább! Sokakat kilakoltattak, még többen végrehajtás alatt, a legtöbben több mint 90 napja nem tudják fizetni a megsokszorozódott terheket. Rájuk ugyan úgy a kilakoltatás réme vár, ha nem teszünk semmit a bankok és a végrehajtók elképesztő és jogtalan rabló hadjárata ellen! Sokakban felmerül a kérdés, ki a felelős?

A jobb módúak, elsősorban a közpénzből jól élők azt mondják, „nem volt kötelező felvenni a devizahitelt”! Ebben igazuk is van! Csak azt felejtik el, hogy azt a közpénzt – amiből ők jól, sok esetben nagyon jól élnek- a minimálbéren élő, hitelből hitelbe menekülő alulfizetett „rabszolgák” és a zömében adóterhekkel, valamint devizahitellel ellehetetlenített kisvállalkozások termelik meg. Már nem sokáig, mert sorra dőlnek be vállalkozások és számolnak fel mindent! Aztán irány Svédország, Anglia, Németország, stb. Mindegy, csak innen el! De ezzel a kérdéssel majd egy másik cikkben.

Tehát nézzük meg, ki a hunyó devizahitel ügyben?

Rákérdeztem három autókereskedő ismerősömre, hogy is volt ez? Közülük kettő már lehúzta a rolót, a harmadik még „evickél”. Ez utóbbi kertelés nélkül elmondta, neki 22% volt a jutaléka a banktól, de a nagyobb forgalmazók akár 25%-ot kaptak, ha rábeszélik a „majmot”, egyébként ügyfelet, a „kedvezményes” devizaalapú hitelre készpénzes értékesítés helyett. Furcsán hangzik, de igaz, többségében lemondtak az egyébként is tisztességtelen 60% hasznukról! Volt olyan is, aki szóba sem állt készpénzes vásárlóval!

Képzeld el, akár beszerzési áron vagy az alatt is megkaphattad a járgányt, kizárólag hitelre! Így álmaid 10milliós autójához akár 6,5 millióért is hozzájuthattál! „Nyertél” kapásból 3.5 milliót! Mit sem sejtve „csak” egy 6.5 milliós, „kedvezményes” devizaalapú hitelszerződés aláírása után, máris a verda „boldog tulajdonosa” vagy! A devizahitel előtti időszakhoz képest az autókereskedők forgalma megsokszorozódott! Nem kell túl nagy matematikusnak lenni ahhoz, hogy a havi sokszor 20-25% sokkal több, mint a havi talán egyszeri 60% vagy a semmi! Kereskedőnk elmondta, hogy volt olyan hónap, amikor 17 millió jutalék ütötte a markát!

A lakáshitelek területén sem mehetett ez másként. A válság kirobbanása előtti egy évben még az 50-60ezer forintos közjegyzői díjat is átvállalták a bankok a devizahiteleknél! Vajon miért? A forint hitel felvétele fel sem merült, hisz’ az „méregdrága” volt a deviza alapú hitelekhez képest. Arról nem beszélve, hogy az ügyintéző a legrosszabb esetben is maximum 20%-os árfolyam emelkedést prognosztizált. A devizahitel még így is jobb kondíciókkal, kedvezőbb részletfizetési feltételekkel bírt, mint a forinthitel! Már-már úgy tűnt, hogy a „jóságos” bank fizet azért, ha a hitelt devizaalapon vesszük fel. Hát persze! A jó horgász is először saját költségén beetet, aztán a többi már automatikusan jön a szákba!

Ezek a pénzügyi manőverek a PSZAF és az aktuális kormány tudtával, hallgatólagos beleegyezésével zajlottak.

Ezek után el lehet gondolkodni azon, hogy vajon kit is terhel a felelősség?!

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Szemte Lenke

  Tisztelt H.József! Bajod, ha eltolcsi holnap nem dönt máskép, nem lesz.
  Az Ócsai lakótelep építésében és műkődésében Te is részt veszel. Közös pénzen épül és aZ Orbáni slepp lessz a haszonszező!További hitelmentes “jólétet” kivánok!

  ↑ LinkVálasz
 2. Hagyi József

  Nem vettem fel hitelt 15-éve, nem lesz ebből bajom?
  Pedig kocsi, felújítás, szigetelést végeztem a lakásomon, akkor kezdtem bele mikor összesporoltam a rávalót.

  ↑ LinkVálasz
 3. Névtelen

  A Jobbik is úgy látja, hogy nem a hitelfelvevőknek, hanem a hitelintézetnek kell a felelősséget vállalni azért, hogy ezt a hibás terméket a piacra bocsátotta, s tesz több tízezer magyar embert földönfutóvá.

  ↑ LinkVálasz
 4. Névtelen

  “Ez igaz, de előtte meg azt mondták, hogy az élet nem megy hitel nélkül. Ez is igaz, és aki felvette az akkori anyagi helyzetében tudta is fizetni, csak azóta sok minden változott, a hitelesek kárára és senki nem gondolta, hogy ez egy világ szélhámosság. Senkinek sem a hitellel van baja, hanem annak a következményeivel. Még gyerek voltam, amikor a szüleim megvették az első TV.t , és nem felelőtlenül, de hitelből!!!!!”

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE