Kiemelt, Változó világ

A britek növekvő EU ellenessége

|

A britek többsége azt pártolná, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból egy új, vasárnap ismertetett országos felmérés szerint.

A Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lap megbízásából elvégzett közvélemény-kutatás során azt a kérdést tették fel, hogy miképp voksolnának a megkérdezettek, ha “holnap” népszavazás lenne Nagy-Britannia EU-tagságáról. A válaszadók 51 százaléka mondta azt, hogy a távozásra adná szavazatát, 34 százalék a brit EU-tagság fenntartását szeretné.

A lap kommentárja szerint a kilépést pártolók aránya – amely a korábbi évek átlagában 41 százalék volt – különösen az utóbbi egy évben emelkedett erőteljesen, elsősorban az euróövezeti válság hatására.

A brit érdekek fokozott védelmét és a konzervatívok egy részének erős EU-ellenességét oly annyira díjazzák a választók, hogy még a sorozatos megszorításokat és a gazdasági kilátások romlását is megbocsátják a Cameron-kormánynak. A kabinet a múlt év végén jelentette be legújabb kiigazító csomagját. Ebben 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, a közalkalmazottak fizetésemelését az elkövetkező két év során egy százalékban rögzítik, és 2017-ig nem 400 ezer, hanem 710 ezer főt bocsátanak el közülük. Egyúttal radikálisan rontották a növekedési várakozásokat is.

Az is feltűnő volt, hogy a Nobel-békedíj odaítélése az Európai Uniónak a brit miniszterelnök hallgatott. A Downing Street szóvivője a kormányfő állásfoglalását sürgető, többszöri felkérésre az esemény csupán annyit mondott: “Nem tervezzük, hogy a díjjal kapcsolatban bármilyen nyilatkozatot tegyünk”. Órákkal az oslói bejelentés után Londonban csak a külügyminisztérium foglalt állást egy feltűnően rövid, két mondatból álló nyilatkozatban. A minisztérium méltatta az unió történelmi szerepét a béke és a megbékélés előmozdításában.

A konzervatívok egyik euroszkeptikus parlamenti képviselője, Bill Cash pedig utalt arra, hogy Cameron saját pártjában milyen bírálatokra számíthatna, ha pozitívan nyilatkozna az Európai Uniónak ítélt Nobel-békedíjról. A képviselő ezzel összefüggésben azt a hasonlatot említette, mintha egy bukott filmet Oscarral jutalmaznának.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. Maráczy Tibor

    Igen. Vicc az EU Nobel-békedíja. Meg a többi is. Egy bukott film kapott Oscart. Ettől még a film rossz.

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE