Kiemelt, Magyar Közélet

A devizahitel a banki szektor „olajszőkítése”

|

„A felvett hiteleket vissza akarjuk fizetni. Korrekt módon, nem uzsorakamattal terhelve!” A devizahitel egyre több embert, és családot hoz reménytelen helyzetbe, és vesztik el ingó és ingatlan vagyonukat. A törlesztő részleteket drasztikusan, és egyoldalúan emelték a bankok.

A devizahitel elnevezésű termék jogilag nem hitel, illetőleg kölcsön. Bár a bankok, és a közvetítők a szerződés elnevezése szerint kölcsönszerződést ajánlott, a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások tömeges ügyletkötései során megkötött szerződések nem felelnek meg a kölcsönszerződés jogi kritériumainak.

Az ügyfeleket nem a szerződéskötéskor kölcsönös akaratnyilvánítással elfogadott konkrét tőkeösszeggel terhelték meg a pénzügyi szolgáltatók, hanem a devizapiac által, a devizapiaci értékelés nyomán utóbb (a szerződés megkötése után) kialakuló áron számított, a szerződéskötéskor nem kiszámítható tartozást eredményeztek az ügyletek.

A megkötött szerződések így a kötelező törvényi tartalmi elem – úgy, mint a meghatározott összegszerűség – hiányában kölcsönszerződésnek nem minősíthetőek, és a folyósítással sem váltak érvényes kölcsönszerződéssé. A felek között létrejött ügyletek alapján a deviza alapú kölcsönszerződés elnevezésű megállapodás tárgya egy összetett befektetési termék volt, amely több befektetési eszközt is magában foglalt úgy, mint több devizacsere-ügyletet (swap), forward ügyletet és az ár(folyam)- különbözet megfizetésére szóló külön megállapodást (CfD). Ezeket az eszközöket a bankoknak a befektetési szolgáltatás törvényi szabályai szerint kellett volna értékesíteniük. Mivel nem köthető befektetési szolgáltatási szerződés olyan ügyféllel, akinek kockázatviselő képessége az ügyletből eredő kockázatot nem képes viselni, az kockázatviselő képesség előírt előzetes vizsgálata kimutathatta volna, hogy a mára már devizahiteleseknek nevezett magánszemélyek nagy részével nem is jöhetett volna létre a devizahitel-szerződés. Az adósok kárán kívüli súlyos következménnyel járt a devizahitelezéssel összefüggésben a bankok közötti határidős ügyletek létrehozása, a kölcsönök „átcsomagolása” azért is, mert az addig biztonságos jelzálogpiac kockázatossá vált. Sőt az is tapasztalható, hogy a jelzálogpiacot az „átcsomagolásos” ügyletek aláásták.

Az addig konzervatív banki szemléletmódot felváltotta a neoliberalizmus elveit tükröző szemlélet. A bankok a jogalkotók által a közérdek érvényesítésére kötelezett gazdasági társaságok, amelyek működését és a hitelezési piac működését az állam többször bankkonszolidáció útján is garantálta.

Kísértetiesen hasonlít az olajszőkítésre. Ott is a hatóságok tudtával (halasztott vámfizetés) és „félrenézésével” törvények módosításával történt a dolog. A devizahitel ugyanis nem hibás termék, hanem egy hungarikum! Ugyanis más államokban nem ilyen akkut a probléma. Csak Magyarországon. Hogy miért nem segít érdemben a kormány? Azért, mert anno összekacsintottak a bankokkal, hogy a forintot “kedvezményes” deviza alapú hitelkonstrukcióban adják ki a lakosságnak. Ennek érdekében mesterségesen magas árfolyamon és kamaton tartották a forintot. Így a forinthitel törlesztő részlete több mint másfélszerese volt a devizahitelhez képest.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Névtelen

  Orbán Viktor védte meg Dr. Léhmann-t is?

  ↑ LinkVálasz
 2. Új időpont: 2012. november 21. (szerda) 14 óra.

  Fegyelmi tárgyalás elnapolva!
  Új időpont: 2012. november 21. (szerda) 14 óra.

  Ma. 19:30. Kerekasztal.
  Pannon TV
  http://www.pannontv.eu/?aid=41049

  ↑ LinkVálasz
 3. A devizahitel egy hibás termék!

  Az Ügyvédi Kamara Dr. Léhmann György Urat fegyelmi tárgyalásra citálta 2012. október 25. napján.
  Miért is? – Mert a devizahitelesek védelmében önzetlenül kiálló ügyvédnek volt bátorsága kimondani az igazságot!

  A sértődékeny közjegyzőknek csípi a szemét a devizahitelesek érdekében fellépő Siófoki ügyvéd!
  A félreállításán fáradozóknak egyre nehezebb a dolga, – miután a hitelcsapdába csalt adósok rájöttek, hogy átverték a bankok!- nem kicsit!

  Nehéz helyzetben az Ügyvédi Kamara!
  A panaszos Közjegyzői Kamara a devizahitelesek őrangyalát szeretné eltávolítani.
  Vajon a közjegyzőknek miért fáj ennyire az igazság?
  Vajon mitől nem egyértelmű, hogy a devizahitel egy hibás termék?

  ↑ LinkVálasz
 4. Szilvia Szilber

  Fontos tovább gondolni az alapoktól:
  sok esetben “ingatlan fedezetű hitel”-t vettek fel a mostanra bajba jutott adósok.
  Joggal vetődik fel a kérdés, hogy ha kifizettették az értékbecslőt, aki felmérte a bank számára a “hitel fedezeti értékét”, akkor egy esetleges végrehajtás során miért nem ez az összeg a minimum eladási ár? illetve miért nem köteles a bank -eladási ártól függetlenül- ezt az összeget figyelembe venni a tartozás csökkentését illetően?
  Saját értékbecslője véleménye alapján vállalta a kockázatot, hogy az ingatlan árának 50-80%-át “menekülési érték”nek tekinti.
  Ha a törvény kötelezné a bankokat, hogy beszámítsák ezt az értéket, akkor nem dőlne be az ingatlan piac, befektetők nem vásárolnák fel több százasával az árverési listákat, így az ingatlanokat harmad-, vagy fél áron. :(
  Részemről követelem, hogy viseljék a bankok a kockázatvállalásuk mértékéig a felelősséget.
  Talán ez jelenthetné azt is, hogy a devizában ránk tukmált kölcsönöktől megszabadulhatnánk (én is forint hitelt kértem), ha lemondanánk a lakásról a bank javára? Máris leülnének tárgyalni fizethető (pl. az eredeti feltételek) törlesztő részletekről, hiszen nincs szükségük ennyi ingatlanra.
  20-35 éves hitel esetén egy hasonló ingatlan bérleti díjának 100-130%os ár lenne reális törlesztő, hiszen a karbantartás, állag megóvás is sok költség, amit az adós vállal, hogy 50-60 éves korára apránként saját lakáshoz jusson…
  Nem szabad elfelejteni, hogy a banknak nem csak a kamat a haszna, hanem a hitelezett ingatlan állományt fedezetként használva rengeteg pénzt mozgatnak a világpiacon -befolyásolva ezzel v gazdasági helyzetet.

  ↑ LinkVálasz
 5. Téged is várunk Ma délután!

  Téged is várunk a demonstrációra.
  Álljunk ki Dr. Léhmann Györgyért!
  Szimpátia tüntetés a devizahitelesek őrangyaláért!
  Az Ügyvédi Kamara fegyelmi eljárást indított ellene, mert kimondta az igazságot!

  Gyere el Te is!
  Helyszín: Pécs, Ferencesek utcája 7. sz.
  Időpont: 2012. október 25.-én (csütörtök) 14: 30 óra.

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE