Pilvax Primőr, Változó világ

Ideiglenes vízumkényszer az EU-ban

|

Az uniós országok belügyminiszterei csütörtökön, luxembourgi tanácskozásukon abban állapodtak meg, mielőbb el kell fogadni a „védelmi paragrafust”, amely ideiglenesen felfüggeszthetővé tenné a vízummentességet. Tehát visszaállíthatóvá tenné a vízumkényszert a nyugat-balkáni országok polgárai számára. A javaslat szerint az „ideiglenesség” hat hónapra szólna. A javaslatot el kell fogadnia az Európai Tanácsnak (ET), majd az Európai Parlamentnek (EP) is.

Az értekezletet Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium, Luxemburg és Svédország kezdeményezésére hívták össze. Ezen országok vezetői aggódnak a Szerbiából, Macedóniából érkező hamis menedékkérő polgárok számának növekedése miatt.

A svéd migrációs- és menekültügyi politikáért felelős miniszter hangsúlyozta, nem a vízumkényszer visszaállítása volt az értekezlet fő témája, hanem azoknak a „mechanizmusoknak” a számbavétele, amelyekkel kezelhetőbbé válna a hamis menedékkérők problematikája. Mint mondotta, a hamis menedékkérők számának visszafogása érdekében az ügyben érintett nyugat-balkáni országoknak is intézkedéseket kell hozniuk. „A legtöbb menedékkérő a tekintett országok valamely kisebbségeihez tartozik, így ezen országoknak a kisebbség-politikájukon kell javítaniuk, lehetővé tenni a könnyebb beilleszkedésüket, elsősorban nem azért, mert fenyeget a vízumkényszer visszaállítása, hanem azért, mert az uniós tagságra pályáznak”.

A német belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a „védelmi paragrafus” ügyét – amely már másfél éve „fiókban hever” – hamarosan az ET és az EP napirendjére tűzik és elfogadják, így az jövő év elején életbe léphetne. Németország meggyorsítja a menedékkérelmek elbírálását, és csökkenti a menedékeseknek járó szociális juttatásokat.

Az osztrák belügyminiszter kifejtette, hogy a „védelmi paragrafust” csak akkor léptetik éltbe, ha minden más lehetőséget kimerítettek és azok hatástalannak bizonyulnak.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE