Kiemelt, Pécsi hírek

A pécsi ingatlanárak és a devizahitel

|

Pécsi ingatlanárak változása az elmúlt 12 évben. A klasszikus példa egy 2 szobás, 54 m2-es panelszerkezetű lakóingatlan. 2000. év elején 2 szobás lakás ára: 2 MFt – 2.2 MFt. 2001. év elején már majdnem meghaladta a 4 MFt-ot. 2007 év végére e lakás eladási ára már megközelítette a 7.8 MFt-ot.

Tehát 7 év alatt majdnem meg négyszereződtek a lakás árak. Ekkor jól látható módon bekövetkezett egy stagnálás, a kereslet folyamatosan csökkent, a kínálat egyre inkább növekedett. Az építési telkek iránti kereslet drasztikusan visszaesett. Ugyan ez a helyzet alakult ki a családi házaknál is.

Ekkora már az új építésű ingatlanok értékesítése is problémássá vált. 2008-tól az ingatlan árak folyamatosan csökkennek. 2010 év végére a 2 szobás lakások kialkudott vételára: 5.7 MFt – 6.2 MFt körül mozgott. Napjainkra a helyzet tovább romlott. 2012-ben a kereseti oldal csökkenése miatt a 1.5 szobás lakások kialkudott tényleges eladási ára 5 MFt. alá esett. A 2 szobás panelszerkezetű lakások átlagos eladási ára 5.4 MFt. Konkrét példán bemutatva egy 5 éve, 7.8 MFt – ért vásárolt 2 szobás panellakás 2012-ben történő eladása esetén a veszteség, 2.8 MFt – 3 MFt.

1./ Az ingatlan vétel ára: 7.800.000.- Ft. 2.1 Hitelből történő vétel esetén, a hitel költsége: ?

3. /Vagyonátruházási illeték: ~232.000.- Ft

4. / Ügyvédi munkadíj: 70.000.- Ft

5. / Felújítási költség: (Tisztasági festés, burkolat csere, egyéb, min.) 250.000.- Ft Összesen: 8.352.000.-Ft

Készpénzes vásárlás esetén: a példán levezetett lakóingatlan értékesítésekor az eladó vesztesége 30% – 35%. Deviza alapú forinthitellel történt vásárlás esetén: lényegesen rosszabb a helyzet miután, a piaci négyzetméter – tarifák egyharmadával csökkentek. A törlesztő részletek közel megduplázódtak. Az eladó vesztesége jobb esetben nem haladja meg az 50 – 55 %-ot. Ezen tendencia alapján nem nehéz megjósolni, hogy a 2013-as év sem fog kedvezni az ingatlan értékesítőknek.

Lakáspiac átlagárai 2012-ben. Pécsen a nagypaneles elemekből az 1960-as évektől épültek a 4 emeletes, jellemzően 3 lépcsőházas házgyári lakások. A pécsi lakások 36 %-a panelszerkezetű. Ezáltal jelentős szerepet töltenek be a pécsi ingatlanpiaci helyzet alakulásában. Napjainkban egy panelszerkezetű lakás 115 ezer és 125 ezer forint körüli áron talál újgazdára. Tény, hogy voltak szebb napjai is az ingatlanpiacnak.

2010 januárjában 90.200 db volt a 90 napon túl nem fizető lakossági ingatlanhiteleknek a száma. Ekkor kb. 300 milliárd forintra volt tehető a bedőlt lakásállomány értéke.

2011. február. A veszélyeztetett hitelállomány értéke 580 milliárd forint! 105 ezer a 90 napon túli késedelemben lévő jelzáloghitel.

Az átlagos hitelösszeg: 5.5 millió forint. A legfrissebb statisztikai adatok szerint országosan 185.000 a 90 napon túli nem fizetők száma. A végtörlesztés és a rögzített árfolyamú törlesztés ellenére a számuk tovább emelkedik.

2011 évi statisztika a lakáshitelesek helyzetéről: lakáscélú jelzáloghitele: 576.000 háztartásnak volt, ez 1.900.000 főt érintett. Devizaalapú jelzálog hitele: 287.000 családnak, forint alapú jelzáloghoz kötött lakáshitele: 289.000 családnak volt.

A hitelfelvevők 2/3 –a, 385.000 család 50-100 m2 közötti lakásban lakik. A devizahitelt felvevők 21 %-a, míg a forintalapú hitelt felvevők 11 %-a küzd fizetési nehézségekkel. Ezzel szemben a kormány csak az ingatlanok értékesítését tiltotta meg egy rövid időre, de a tartozások emelkedését nem fagyasztotta be! Ezek után kíváncsian várjuk, mit hoz a 2013-as esztendő. „DEVIZAHITEL DOMINÓ” – a Kormányra vagy a Bankokra dől? A dominó már billeg, valamerre dőlni fog.

Az építőiparnak és az ingatlanfejlesztőknek is, az lenne az érdekük, hogy mozduljon meg végre az évek óta befagyott lakáspiac. Erre 2013-ban sincs sok remény.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Névtelen

  UZSORA ZSIDÓ MODRA!!! MENNY SZAVAZ A FIDESZRE. MSZPRE .EGY KUTYA

  ↑ LinkVálasz
 2. Névtelen

  EGY FÉL ÉVIG SENKINEK NEM KÉNE FIZETNI.A HITELT .MIT CSINÁLNA A BANK? BEZÁR!!A POLITIKUSOK LESZARJÁK A HITELESEKET.ENGEM IS! MERT RÉSZESEDÉSŰK VAN .

  ↑ LinkVálasz
 3. E.L.

  Ezt nem hiszem el! – ha ez megtörténhet Magyarországon és ezt tűrjük, akkor megérdemeljük a sorsunkat.
  Ugye nem vagyunk ekkora birkák!

  Lőrincz Erzsébet
  MENJEN AKI TUD!!!!! S.O.S.!!!!!!
  József Kozma
  SEGÍTSÉG A bankok új módszere, hogy tönkre tegyék a Magyar családokat. Most kereset meg Monorról egy család, hogy az érvényesen felfüggesztett végrehajtás ellenére, a vételi opcióval megszerzett ingatlanba behatoltak a bank emberei és az AJTÓKAT ABLAKOKAT bontják a házban.
  A rendőrség meg nem tesz semmit az önbíráskodás ellen. Meg kérek mindenkit, hogy most fogjunk össze, most kell kiállni az érintettek érdekében mert egy 4 tagú család életére törtek a bank bérencei. A család lakik Monoron Holdsugár utca 22 szám alatt. Kérlek benneteket, hogy gyertek, mert a tulajdonos önbíráskodásával már konkrétan a családnak az életére tőrt. Most is folyik az ingatlan bontása. Segítsetek, én most indulok Székesfehérvárról a helyszínre kérek mindenkit, hogy akinek csak lehetősége van jöjjön oda.

  Zsuzsi, ha ez így megy tovább, akkor ebbe belerokkanunk!
  Izzik a polgárháborús helyzet, a tél végére a lakosság nagy többsége teljesen kivérzik!
  Az emberek felélték a tartalékaikat, nincs munkalehetőség, nincs bevétel! – csak a végtelenített hitelcsapda!- és a folyamatosan emelkedő közüzemi számlák!
  Azt hiszem a nagy többség nem fog tudni megfelelni a folyamatosan növekvő elvárásoknak!
  https://www.facebook.com/groups/238511409595424/

  ↑ LinkVálasz
 4. Zs.F.

  A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény.
  16. § (1) Az MNB a külföldi pénznemben fennálló követeléseinek és kötelezettségeinek a tárgyév utolsó napján érvényes hivatalos árfolyamon történő értékeléséből származó “árfolyamnyereséget”, illetve
  árfolyamveszteséget a forintárfolyam kiegyenlítési tartalékába köteles helyezni.

  Így a 2007-es “forintárfolyam kiegyenlítési tartalék” : kevesebb mint 50 milliárd forintnyi összeg volt, de a 2012-es eredmény már 1300 milliárdot is meghaladta!

  Az MNB nyílt napján ez tabu téma volt… illetve ez is…
  F. Zsolt

  ↑ LinkVálasz
 5. l.

  Magyarország számokban 2002 – 2010

  A dominó már billeg, valamerre dőlni fog!

  http://www.youtube.com/watch?v=2cX80z6TRc0

  A háztartások hitelállománya 2009-ben: 7.844 ezermilliárd Ft.
  Magyarország államadóssága 2010-ben: 20.420 ezermilliárd Ft.

  ↑ LinkVálasz
 6. S.P.

  Ha a Tied is emelkedett tedd közzé!- és osszátok, hogy minél többen értesüljenek a banki uzsoráról.

  A deviza alapú forinthitel törlesztő részleteinek emelkedése.

  32.000 forintról – 68.000 forintra.
  Hitelközvetítő: Santander Consumer Finance Zrt.
  Kölcsönszerződés: deviza alapú forint hitel.
  Szerződéskötés: 2008.
  Hitel összeg forintban: 1.9 MFt.(13.512.55 CHF)
  Kamatláb: 12.41%
  Módosítás után: 13.41%
  Kifizetve: 2012.júliusig: 2.4 MFt
  Hátralék a mai állás szerint kb. 2.8 – 3.4 MFt
  Követelés összesen: 5.2 MFt. – 5.8 MFt.
  Ügyleti kamatláb: évi 2.46% – 49.35%
  THM: évi: 3.25% – 65.20%
  ?

  Mi ez, ha nem egyoldalú szerződésmódosítás?
  Mi ez, ha nem uzsoraszerződés?

  Légy résen, ha nem akarsz Te is áldozattá válni!

  CHF jegybanki alapkamat, 2008-ban: 2.093%
  CHF jegybanki alapkamat: 2011-ben: 0.072%

  Csak az idő múlandó, az adósrabszolgaság maradandó!

  ↑ LinkVálasz
 7. K.Á.

  http://kaslerarpad.hu/?p=1819#more-1819
  Elkerülhető-e a tetemrehívás?
  Közzétéve: 2012. november 5., hétfő
  Az elmúlt napok jó alkalmat nyújtottak arra, hogy mindannyian elgondolkodjunk az élet értelmén és mulandóságán. Megemlékezhettünk azo
  n szeretteinkről akik már nincsenek köztünk. Elgondolkodhattunk azon, hogy élni jó, de az életnek csak akkor van értelme, ha az ember ura az életének és nem csak sodródik az árral. Akkor van értelme, ha az utolsó pillanatban, amikor visszatekintünk elégedettek vagyunk azzal amit hátrahagyunk.
  Lássuk mit hagyhat hátra ma egy átlag magyar polgár.
  Létbizonytalanságot, megsarcolást, megvezetést, kilátástalan jövőképet és esetleg egy eladósodott családot, aki lemond az örökségéről. Sajnos egyre több ilyenről hallani, hogy az örökösök lemondanak az örökségről, mert több a mínusz mint a plusz.
  Önök szerint ez törvényszerű? Így kell ennek lennie? Hitványak vagyunk? Valamilyen szinten biztos, azért mert hagyjuk. Hagyjuk, hogy szétrabolják az ország vagyonát, ami nem pusztán materiális vagyon, hanem a jövő generációk létét garantáló szükségletek összessége. Hagyjuk, hogy csaló kufárok életellenes rendszert építsenek maguknak, azon a földön ahol őseink vérüket adták. Most már elég egy letelepedési államkötvényt venni, amit kamatostul visszakap majd az új magyar, miközben egy kitelepítési folyamat zajlik az országban. Százezrek hagyják el Magyarországot, mert élhetetlenné tették számukra. Hitványak vagyunk! Hitványabbak a hitványaknál, ha hagyjuk ezt.
  Egy adós panaszolta, hogy a közjegyzőjének az irodáját márvány borítja. Még 2007-ben egy lyukban volt az irodája. Lehet, hogy arrafelé dübörög a gazdaság. Kérdés hány kilakoltatást elősegítő ténytanúsítványt kell ezért naponta megírni. Olyan ténytanúsítványokat, amelyek egy hitelszámla alapján vannak kiállítva, nem a valós pénzügyi eseményeket alátámasztó pénzügyi bizonylatok és számlák alapján. Olyan kölcsönösszeget foglalva közokiratba, amely kölcsön összege sohasem lett rendelkezésre bocsátva, egy olyan folyamat alapján aminek semmilyen törvényi háttere nincs Magyarországon. Nem hinném, hogy irigyelte emberünk a márványt, hanem szembetűnő lehetett, hogy amíg egyesek utcára kerülnek, mások ebből a nyomorúságból gazdagszanak.
  Mint ismeretes január 15-én lesz a Kúria tárgyalása, vízválasztó nap lesz!
  A tárgyalás előtt egy héttel közzéteszem dr. Polt Péter legfőbb ügyész szakmai véleményét is az üggyel kapcsolatban, kellő időt biztosítva Önöknek a szörnyülködésre. Méltó választ fog kapni minden ellenfelünk.
  Elszámoltatás márpedig lesz! Az áldozatok köteleznek rá.

  ↑ LinkVálasz
 8. Új időpont: 2012. november 21. (szerda) 14 óra.

  A rendszer bedőlésért a bankok a felelősek!
  Csak szűk rétegnek hozott megoldást az úgy nevezett „segítség”! („Árfolyam gát”)
  Mára már nyílt „titok”, hogy a deviza hitel a XXI. század legnagyobb pénzügyi csalása volt!
  Devizahitel: egy gigantikus átverés!
  – ez a bankok hibás terméke.
  Devizában nyilvántartott és elszámolt hitellel van összemosva és aljas csaláson alapul.
  Közben számos, ma már bíróságok által is elismert pénzügyi törvénytelenséggel
  Kamatswap, Carry trade, stb. uzsoráztak a bankok.

  A végtelenített hitelcsapda nem más, mint, – fedezet nélküli hazárdjáték!
  A bankok szerencsejátékot űztek és rajtavesztettek a selejt termékükkel.

  Hihetetlenül magas azoknak a végtelenített hitelcsapdába csalt adósoknak a száma akik „devizahitelüket” késve, vagy egyáltalán nem képesek fizetni, ebből adódóan a közüzemi számlák és egyéb kötelezettségük teljesítésével is elmaradnak. Munkájuk, nincs és ami a legszomorúbb nagy valószínűséggel nem is lesz! Ebből következően a helyzetük egyre kilátástalanabbá válik.
  Ezért kell összefognunk és segíteni egymáson, mert mi nem akarunk ugye – senkit az utcán hagyni?!
  Álljunk ki végre egymásért és magunkért!

  Kamatswap
  A kamatswap vagy kamatcsere ügylet a derivatív ügyletek (származtatott pénzügyi termékek) egyik legnépszerűbb formája, a magyar forint hazai és külföldi piacain is elterjedten használják.
  Fix kamatozású pénzáramlást konvertál változó kamatozásúra, vagy fordítva, illetve lehet különböző piacok változó kamatozású pénzáramlásainak cseréje is. Az angol swap szó jelentése „csere”. A kamatswap angol neve interest rate swap, a termék rövidítése innen IRS.

  Carry trade
  A pénzügyi világban ismert a Carry trade üzlet. A befektető alacsony kamatszintű devizában (forrásdeviza) vesz fel hitelt, amelyet a magas kamatszintű országban (célország devizája) fektet be. A hozam a két deviza kamatának különbsége.
  A carry trade üzlet alapfeltétele, hogy a hitelt devizában tartsák nyilván és mindkét deviza alapkamata és az árfolyam ismert legyen, hiszen a két kamat különbségére épül az üzlet.

  ↑ LinkVálasz
 9. Új időpont: 2012. november 21. (szerda) 14 óra.

  Én már semmit nem értek devizahitel ügyben.
  Egy nyilvánvalóan ráadásul bizonyítható csalássorozatot, miért nem lehet rövidre zárni?
  Csaltak a bankok? – igen!
  Uzsoráznak az adós kárára? – igen!
  Az önkormányzatok és a lakosság egyaránt a végtelenített hitel áldozataivá váltak? – igen!
  Akkor miért nem fogunk össze?
  Összefogásban rejlik az erő! – Tán csak nem azért mert egy nagy birka a Magyar nép? – a regnáló hatalommal együtt.
  Vajon meddig tűrjük kis hazánk totális kifosztását?

  ↑ LinkVálasz
 10. Új időpont: 2012. november 21. (szerda) 14 óra.

  A devizahitellel uzsoráznak a bankok!
  Vajon meddig tűrjük?

  A világot fenyegető veszély ma már nem a bankrabló! – hanem a „rabló bank”!

  A következő tárgyalásra mindenki hozza magával 3 barátját!

  Demonstráció a devizahitelesek őrangyaláért.
  https://www.facebook.com/events/404478609618960/

  ↑ LinkVálasz
 11. S.L.

  Sándor Ladányi
  Elgondolkodtató:

  Németországot nem bünteti a bankszektor (pedig ott a GDP-re vetített államadósság már a mi hasonló adatunkat is meghaladja!!), mert ott a bankok kézben vannak tartva. Hasonlóan a rekorddeficiteket produkáló, és szintén még AAA szintű államadós Angliához. Ezekben az országokban hallgatólagos megállapodás van a bankok és a kormányok között, amit a bankok is betartanak.

  Ez így szól:

  „…….ide figyeljetek bankok! Ti nem sanyargatjátok az államot, az állam pedig szemet huny afölött, hogy ti miként sarcoljátok meg a gyengébb országokat.
  Ha ott esetleg tiltakoznak a kormányok, majd beszállunk és mindenféle unortodoxnak, mucsainak, populistának (végszükség esetén fasisztának) tituláljuk őket, rémületkeltő riportokat sugárzunk róluk köztévéken.
  Azt pedig majd észre sem vesszük, hogy manipuláltok a vezető kamatokkal, a Liborral és az Euborral.
  Azt meg végképpen nem vesszük észre, inkább félrefordulunk, hogy ti üres kockázati biztosításokat vesztek tömegével, ezzel az egekbe hajtjátok egyes országok kockázati felárát, amire hivatkozva bizonyos baráti jegybankok (Simor offshore lovag és népi zenekara!) a kamatokat is az egekbe emelik.
  Szó sem esik majd arról sem, ha egy‑egy kisebb valuta ellen szövetkeztek, és jól felveritek az árfolyamot s így az inflációt. Ha így lesz, ránk mindig számíthattok, a magas infláció miatt kiosztunk egy-egy intőt a helyi kormánynak.
  Főként akkor, ha az nem paríroz, és nincs esély arra, hogy köreitekből »szakértő« kormányt tegyünk oda a képviseleti demokrácia legnagyobb dicsőségére.
  Ha kell, munkába állnak a hitelminősítők is, és bóvlival fenyegethetnek.
  Magyarországon végképp nem kell félnetek, hiszen az ő hatóságaik és felügyeleti szerveik a ti oldalatokon küzdenek, és az érvényes törvény is benneteket szolgál, amit ti írtatok nekik annak idején. Ők a ti ötödik hadoszlopotok.
  A jegybank ott magától emeli az egekbe a kamatot, be sem várja a ti manipulációtokat. Ezek után dől a lé a kasszátokba, de kérünk szépen benneteket, hogy minket hagyjatok békén. Ha a spekulatív verkli elakad, mint Görögországban, akkor gondoskodunk arról, hogy amit a vámon elveszítetek, azt mindenképpen megnyerjétek a réven. Ha le kell írnotok görög államadósságot, akkor az Európai Központi Bank ad nektek olcsó pénzt, aminek a fedezetével degeszre keresitek majd magatokat, mert a következő »pénzügyi segélyből« majd fizetik nektek a kamatokat a görögök.
  Mi vagyunk az ECB fő részvényesei ugyanis. Egyelőre sajnos a görögök még vonakodnak, hogy adósságaikért cserében szigeteket adjanak nektek…, de…ami késik, nem múlik!….”

  ↑ LinkVálasz
 12. Névtelen

  A világot fenyegető veszély ma már nem a bankrabló, hanem a „rabló bank”!

  “A közbeszédben a devizahitelesek készülő katasztrófájának okaként a svájci frank–forint árfolyam minden előzetes elképzelést felülmúló emelkedése szerepel, van a történetnek egy „ismeretlen főszereplője”, és ez a kamat.
  A svájci frank kamata mindig alacsony volt, és mára lényegében megszűnt, sőt negatívba váltott. Az így létrejövő hatalmas kamatkülönbség volt tehát valójában a szemünk előtt kibontakozó drámában az a bizonyos puska, amely már a színjáték első jelenetében is ott lógott a falon. És mondjuk ki, hogy kezdetben, 2005-től 2008-ig, a frankhitelt felvevők valóban élvezték a forint és a frank közötti kamatkülönbséget, ráadásul akkoriban az árfolyammozgások is a forintot erősítették, elvileg tehát a frankhitelesek ott akár nyerhettek is volna az ügyön.
  De nem nyertek, és ennek oka van! Mégpedig az, hogy a bankok az általuk egyszázalékos kamatra felvett svájci frankot átlagosan hatszázalékos kamatra adták tovább a magyar ügyfélnek. És amikor a forráskamatuk 0,5 százalékra csökkent, a növekvő kockázatra hivatkozva már nyolcszázalékos kamatot követeltek. Mindebből világosan látszik, hogy a „hazánk területén ideiglenesen állomásozó” bankok gyakorlatilag korlátlan pénzügyi diktatúrát gyakoroltak és gyakorolnak az állítólag szuverén Magyar Köztársaság állampolgárai felett. (Illúzió tehát azt hinni, hogy létezik bármiféle békés és alkotmányos megoldás a világ, s benne Európa, valamint Magyarország nehézségeinek megoldására.) A kamatkülönbözet elképesztő növelését semmilyen indok nem támasztja alá, és a kibontakozó tragédia mélyén ennek a döbbenetes ténynek legalább akkora szerepe van, mint az árfolyam drámai növekedésének. A rohamos gyorsasággal mélyülő globális válság egyik fő oka éppen az, hogy miközben a vezető nyugati országok irányadó kamata a nullához közelít, a bankok a növekvő kockázatokra hivatkozva továbbra is óriási kamatkülönbözetet számítanak fel. És tehetik, mert a kormányok és pénzügyi felügyeleteik nem tudnak, nem mernek s nem akarnak fellépni ezzel a gátlástalan kifosztással szemben. A világot fenyegető veszély ma már tehát nem a bankrabló, hanem a „rabló bank”. A modern pénzrendszerekben azonban a kamat valójában folyamatosan és exponenciálisan növekvő profitot feltételez, hiszen a felvett hitelek csak akkor és csak úgy törleszthetők, ha az adós valami olyan tevékenységbe fektette, amelynek hozadéka tartósan magasabb, mint a fizetendő kamat. Ha ez nem így van, márpedig az esetek döntő többségében ez valójában kizárható, akkor ez azt jelenti, hogy az adósok többsége igazából eleve adósságcsapdában vergődik, amely végtelenített pénzszivattyúvá vált. Ráadásul növekszik a gyanú, hogy az egész folyamat mögött a bankok grandiózus csalássorozata húzódik meg. Vagyis semmilyen devizaháttér nem volt, a „sima” forinthitelt álcázták devizahitelnek, mert biztosak voltak a svájci frank erősödésében. Spekulatív számításuk bevált, és most ennek minden terhét a hitelfelvevőkre hárítják. A Bankcsapda nevű, a devizahitelesek érdekeit képviselő szervezet most tett ezzel kapcsolatban feljelentést. Ha a feltevésük igaznak bizonyul, a világ és benne Magyarország igen kalandos időknek néz elébe.”

  ↑ LinkVálasz
 13. mrrack

  E témában én teljesen nyugodt vagyok. Tudom, hogy ebben az életben esélyem sincs saját ingatlanra.
  Az igazat megvallva soha sem értettem, hogy az átlag magyar, akinek a fizetése 100k huf körül mozog, miért gondolja, hogy neki lehet saját ingatlanja? Belemennek évtizedes hitelekbe, aztán tátott szájjal bámulnak, hogy jé nem tudom fizetni.
  Meg kellene már végre érteni, hogy NINCS biztos munkahely, NINCS biztos szakma, amivel évtizedekre előre lehetne gondolkodni.

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE