Kiemelt, Magyar Közélet

A devizahitel hibás termék IV.

|

A devizahitelesek problémája egy súlyos társadalmi-gazdasági probléma, amely lassítja a válságból való kilábalást is. A svájci frank jelenleg 230-233 forint körül áll, de a svájci frankban kötött jelzáloghitelek legnagyobb része 140-170 forint közötti árfolyamokon köttetett.

Az árfolyamveszteségen túlmenően a bankok a válság következtében megnövekedett kamatköltségeiket is ügyfeleikre terhelték. Ez a törlesztő részletek ugrásszerű növekedését eredményezte, ami szélsőséges esetben akár a fizetendő összeg megduplázódásához is vezethetett. Mindez történt egy elhúzódó, 10%-os munkanélküliséggel járó gazdasági válság közepette.

A különböző meghirdetett mentőcsomagok most már láthatóan nem jelentenek megoldást a problémára. Ezt támasztja alá az is, hogy szeptemberben és októberben ugrásszerűen megnőtt a Nemzeti Eszközkezelőnek felajánlott lakások, házak száma, amely meghaladta az 1100-at.

A társaság összesítése szerint szeptemberről októberre megduplázódott az államnak felkínált ingatlanok száma. A bajba jutott devizahitelesek így összesen már több mint 1100 lakást vagy házat adnának át az eszközkezelőnek.

Az Országgyűlés a nyáron lazított a feltételeken, így például azok is kérhetik a társaság segítségét, akinek a lakását a bank még nem jelölte ki kényszerértékesítésre, továbbá már nemcsak két, hanem egy gyerek nevelése esetén is felajánlható az ingatlan.

Azok, akik élnek a lehetőséggel, maradhatnak saját lakásukban, de kedvezményes bérleti díjat kell fizetniük. Egy 10 millió forintos lakás esetében ez havi 12 ezer 500 forint. Idén összesen 8 ezer ingatlant kellene átvennie az eszközkezelőnek, ám ha az év végéig marad a keretből, akkor azt átviszik a következő évre.

“Ha a felajánlások nem érik el a számot, akkor a keret nem vész el, ugyanis az idei évben és jövőre összesen 15 ezer ingatlant vásárolhat az eszközkezelő. Tehát a fennmaradó keretszám áttolódik a jövő évre” – nyilatkozta a Híradónak csütörtökön Ternyák Edit, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. szóvivője.

A Fidesz frakcióvezetője szerdán, Balassagyarmaton azt mondta: a Nemzeti Eszközkezelő a következő két évben 25 ezer lakást vesz meg azoktól, akik nem tudják visszafizetni a hitelüket. Rogán Antal hozzátette: a devizaadósoknak továbbra is javasolja, hogy éljenek az árfolyamrögzítés lehetőségével.

Rogán Antal azt is mondta, hogy: “Ma ugyan stabil a forint árfolyama, de ez nem Magyarország akaratán múlik, bármikor bekövetkezhet az Európai Unió, az euró olyan válsága, amely érintheti a forint árfolyamát is.” Rogán Antal szerint eddig a családok több mint egyötöde tudott élni valamilyen eszközzel, hogy kezelje devizaadósságát.

Tehát a 80 százalékuk továbbra is bajban van!

Kép: http://ujlakaspiac.hu/2011/05/16/mindenki-a-bedolt-lakasokra-var/

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Pécsi

  Tényleg van értelme perelni? Miért nem avatkozik be a kormány?

  ↑ LinkVálasz
 2. Szerjózsa

  Érdemes perelni a bankokat!

  ↑ LinkVálasz
 3. Új időpont: 2012. november 21. (szerda) 14 óra.

  Bíróság elé kell állítani a csaló bankárokat, és társ tettes politikus gazember bűntársaikat is, és szigorúan elítélni, az okozott kár megtérítésével, halmazati büntetésként!
  http://kaslerarpad.hu/?p=1783

  ↑ LinkVálasz
 4. Új időpont: 2012. november 21. (szerda) 14 óra.

  Uzsorázás.
  A szolgáltatás és ellenszolgáltatás feltűnő aránytalansága, uzsorás szerződés
  A szerződéses viszonyokban a jog a visszterhesség vélelméből indul ki. Eszerint a szerződéssel kikötött szolgáltatásért – ha a körülményekből, vagy magából a szerződésből más nem következik – ellenszolgáltatás jár (Ptk. 201. § (1) bekezdés).
  A szolgáltatásnak és az ellenszolgáltatásnak normál esetben egyenértékűnek kell lennie. Ha a szolgáltatás és ellenszolgáltatás között anélkül, hogy az egyik felet az ajándékozás szándéka vezetné feltűnően nagy az értékkülönbség, a sérelmet szenvedő fél a szerződést megtámadhatja (Ptk. 201. § (2) bekezdés).
  Ennél is súlyosabb a helyzet, ha az egyik szerződő fél a szerződés megkötésekor a másik fél helyzetének kihasználásával feltűnően aránytalan előnyt kötött ki. Ez utóbbi szerződést nevezzük uzsorás szerződésnek, amely semmis (Ptk. 202. §).

  ↑ LinkVálasz
 5. Új időpont: 2012. november 21. (szerda) 14 óra.

  Én már semmit nem értek devizahitel ügyben.
  Egy nyilvánvalóan ráadásul bizonyítható csalássorozatot, miért nem lehet rövidre zárni?
  Csaltak a bankok? – igen!
  Uzsoráznak az adós kárára? – igen!
  Az önkormányzatok és a lakosság egyaránt a végtelenített hitel áldozataivá váltak? – igen!
  Akkor miért nem fogunk össze?
  Összefogásban rejlik az erő! – Tán csak nem azért mert egy nagy birka a Magyar nép? – a regnáló hatalommal együtt.
  Vajon meddig tűrjük kis hazánk totális kifosztását?

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE