Ez-az-amaz

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény Erzsébet utalványban

|

Természetbeni támogatásként Erzsébet-utalványban kapja több mint 600 ezer gyermek a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt 2012 novemberétől.

A természetbeni juttatás célzottan csak készétel, tanszer és ruházat vásárlására használható, a támogatottak így azt kizárólag gyermekükre fordíthatják. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény igénylési feltételei nem változtak, a kérelmeket továbbra is a szülő lakcíme szerinti polgármesteri hivatalnál kell benyújtani, azokról a jegyző dönt.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény évente két alkalommal adható, melyet korábban pénzben kaptak a rászorulók. Az 5 800 Ft-os támogatást az arra jogosult családok – mintegy 600 000 gyermek – idén novemberben először már teljes egészében Erzsébet-utalványban kapják.

A támogatás igénylési feltételei nem változtak, a kérelmeket továbbra is a szülő lakcíme szerinti polgármesteri hivatalnál kell benyújtani, azokról a jegyző dönt. Az utalványok igényléséről és a jogosultakhoz juttatásáról szintén a települési önkormányzat jegyzője gondoskodik.

Az utalványok igénylésével kapcsolatos technikai teendőkről a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) valamennyi települési önkormányzatnak részletes tájékoztató anyagot küldött a múlt hónapban. A tájékoztató anyagok elérhetők a www.erzsebetutalvany.hu lapon.

Kik jogosultak rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre? Röviden összefoglalom, igyekszem nem jogászként, hanem közérthetően fogalmazni.

 1. – ha a gyermeket egyedülálló szülő gondozza, vagy ha a gyermek tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, vagy ha a gyermek nappali oktatásban tanulmányokat folytat és nem töltötte be a 23. életévét, felsőfokú nappali oktatásban a 25. életévét, és a családban az egyfőre jutó jövedelem nem haladja meg a 39.900,-forintot (öregségi nyugdíj legkisebb összegének 140 %-a) Ebben az esetben az egyéb vagyoni helyzetet nem kell vizsgálni.
 2. – minden egyéb esetben akkor jogosult a gondozó, ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 37.050,-forintot (öregségi nyugdíj legkisebb összegének 130 %-a) feltéve, (és itt vizsgálni kell a vagyoni helyzetet) ha az egy főre jutó vagyon értéke nem haladja meg külön-külön az 570.00,-forintot (öregségi nyugdíj legkisebb összegének húszszorosa, vagy együtt számolva a 1.995.000,-forintot (öregségi nyugdíj legkisebb összegének hetvenszerese.) Vagyon alatt a hasznosítható ingatlant, járművet, továbbá vagyoni értékű jogot kell érteni, de nem vagyon az az ingatlan, amiben a szülő életvitelszerűen lakik, és a mozgáskorlátozottságra tekintettel tartott gépjármű.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény nem azonos a korábbi rendszeres gyermekvédelmi támogatásként adott juttatással, mert azt pénzben kellett kifizetni. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, mint az a nevében is benne van, kedvezményt jelent: pl. ingyenes étkezés, ingyenes tankönyv stb.

Évente két esetben jelentett pénzt is a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára: augusztusban és novemberben 5.800-5.800,-forintot.

Most már ezt sem pénzben fizetik, hanem Erzsébet utalványban. Hogy ez kedvező-e a szülőknek, vagy sem, a cikk folytatásában írom meg.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. kata

  én se tudom mert nálunk is sokan számitotakr

  á és máshol ár rég tul vannak rajta nem udom miért kell annyit variálni az állam kincstárnak

  ↑ LinkVálasz
 2. Névtelen

  Nálam már szept 1-van de az utalvány sehol :((( !! SZUPER

  ↑ LinkVálasz
 3. Krisztina

  Szeretném megkérdezni valaki tudja mikor várható Pécsen hogy küldik az Erzsébet utalványt?

  ↑ LinkVálasz
 4. Doki

  Mindenhol van és valamennyi önkormányzatra ugyanazok a szabályok vonatkoznak. Vagyis augusztus végéig meg kell kapnia minden rászorulónak.

  ↑ LinkVálasz
 5. Névtelen

  Csepelen, Is van ilyen Erzsébet utalvány?

  ↑ LinkVálasz
 6. Doki

  Az önkormányzatok augusztus 7-ig igénylik és jobb helyeken augusztus 25-ig ki is osztják.

  ↑ LinkVálasz
 7. Névtelen

  mikor lesz erzsi jegy most

  ↑ LinkVálasz
 8. Edit

  Amelyik önkormányzat nem rendelte meg a kincstártól november 7-ig, az most teheti meg az igénylést december elején, ezért van az, hogy ők csak december végén tudják kiosztani a gyvt Erzsébet utalványt. Ha decemberben sem adja be az igényét, utána már nem is teheti meg, így a 2013 őszi járandóság elúszik.

  ↑ LinkVálasz
 9. andrea

  Nálunk decemberben a két ünnep között akarják osztani máshol már el is felejtik mi még várjuk.

  ↑ LinkVálasz
 10. Doki

  Nincs, tökön kell rúgni az ottani jegyzőt. Az utalványok november 24-én megérkeztek mindenhova, ahol személyesen adják át. Azoknál az önkormányzatoknál,, akik a közvetlen postázást választották,, már ennél is korábban megkapták a jogosultak. Legalábbis Baranyában.

  ↑ LinkVálasz
 11. Névtelen

  Sziasztok,Foktői vagyok itt ma derült ki hogy december közepén fogják ki ossztani a gyermekvédelmit,az a kérdésem van-e ilyen?

  ↑ LinkVálasz
 12. T. bálint

  igen ma van 26 a sehol semmi

  ↑ LinkVálasz
 13. T. bálint

  hát igen itt is ez a gond sajnos még mindig nemkaptuk meg pedig már az összes környező falukban már rég elfelejtették arra nem gondolnak hogy másnak ez létszükséglet

  ↑ LinkVálasz
 14. Doki

  Ott, ahol én vagyok a jegyző, pénteken és ma kiosztottuk. Máshol is meg kell már kapni, mert megérkeztek.

  ↑ LinkVálasz
 15. Névtelen

  Sziasztok !!És mikor kapjuk meg ??

  ↑ LinkVálasz
 16. karduleczné

  sziasztok kitudja biztosra hogy legkésőbb mikor kell osztaniuk a gyermekvédelmit ?

  ↑ LinkVálasz
 17. Gyuri

  Rákoczifalván már tegnap megkapták!Hogy van ez??

  ↑ LinkVálasz
 18. Koncsik Renáta

  De mikor lesz mert itt hónap elejét mondanak a polgár mesteriben

  ↑ LinkVálasz
 19. timi

  én nem kapom meg
  mert 2napal kesöbb adtam be a papirt ijen van

  ↑ LinkVálasz
 20. Névtelen

  mi már holnapra vártuk,de akkor nagy lesz a kopp,mert azt hallottuk hogy 10-ig hozzák ki:(

  ↑ LinkVálasz
 21. Doki

  november 24-ig szállítják le az utalványokat az önkormányzatokhoz, ha azt választották, hogy ők osztják ki, tehát november végén lesz osztás. Ha az önkormányzat közvetlen postázásra kérte a jogosultaknak, akkor már 25-26-án várható.

  ↑ LinkVálasz
 22. bubori józsefné

  sziasztok most mikor lesz? gyermekvédelmi?

  ↑ LinkVálasz
 23. Névtelen

  Akkor csak hónap végén várható az Erzsébet utalvány ? ?

  ↑ LinkVálasz
 24. Doki

  Az önkormányzatok november 7-ig igénylik a Kincstárnál és november 24-ig kell leszállítani az utalványokat, tehát 24. után már osztható.

  ↑ LinkVálasz
 25. csip & .zsuzsi .hu

  tudja valaki mikor lesz gyerekvédelmi 2013 om november be elöre is kösz válaszokat

  ↑ LinkVálasz
 26. Zsike

  ha jól tudom akkor csak aug.25.-e után kapjuk meg az utalványt.

  ↑ LinkVálasz
 27. móni

  ENDSZERES GYERMEKVÉDELMI KEDVEZMÉNY

  A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapításának célja annak igazolása, hogy a gyermek szociális helyzete alapján jogosult:

  a gyermekétkeztetés normatív kedvezményének,
  természetbeni támogatásnak (július, november hónapban)
  az ingyenes tankönyvnek az igénybevételére.

  ↑ LinkVálasz
 28. Doki

  2012-óta az önkormányzatok későn kapják a normatívát, ezért szeptember 10. és november 10 általában a kifizetés időpontja, de ez eltérhet egyes önkormányzatoknál.

  ↑ LinkVálasz
 29. zsanett

  sya augusztusba és októberbe.

  ↑ LinkVálasz
 30. Csilla

  Mikor szokták osztani a gyermekvédelmit?

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE