Kiemelt, Magyar Közélet

Unortodox módon, de fizetünk a bankolás után

|

Matolcsy György minden ígérete ellenére természetesen a bankok többsége ránk az ügyfeleire hárítja a csekkadóként ismertté vált tranzakciós illetéket. Mert ez csak egy új és nem megszorítás jellegű adó.

A szegény bankok azzal érvelnek, hogy a bankadó mellett megjelenő új teher fizetését nem tudják átvállalni. Hiszen nem Róbert bácsik ők. 2013 januárjától díjat emel, az OTP, az Este a CIB, az MKB, és a K&H.

Januártól háromezrelékes, tranzakciós illeték terhel – egy új adó- majd minden készpénzfelvételt, a banki átutalások és a kártyahasználat után kétezrelékes levonást jelent majd az októberben bejelentett Matolcsy-csomagok részeként. Természetesen a parlamentnek meg kell szavaznia ezt, de a Fidesz szavazógép tökéletesen működik. Ugyan Matolcsy miniszter szerint vége a válságnak, de akkor minek egy új válságadó? A terhet, amit a kormány a bankoktól hajt be, a banki ügyfelek fizetik majd.

A legtöbb pénzintézmény a hatályos 0,1 százalékos illetékkel számol, de ez változhat, ha a parlament megszavazza a tranzakciós illeték emeléséről szóló javaslatot. Matolcsy egyre drágábban adja az életünket.

A legtöbbet az takaríthat meg, aki kerüli a készpénzhasználatot, és mindenhol kártyával fizet, ahol csak lehet. Igaz van olyan pénzintézet is, ahol a kártyás fizetésre is felszámítanak díjat. A bankok sírnak rínak, de amíg mondjuk az USA-ban ez évben 60 bank ment csődben, addig nálunk egy sem. Sőt nyereségesek. Az OTP 1012 második negyedévben 41,1 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el. Szemben az első negyedévi 12,8 milliárddal és a tavalyi második negyedévi 37,3 milliárddal. 29 milliárd forint bankadót fizetnek ebben az évben, de azt már elszámolták az első negyedévre. Emellett a devizahitelek végtörlesztése kapcsán is jelentkezett még 1,8 milliárd forint veszteségük. A bankcsődökből is látszik, hogy az USA gazdasága válságban van. A nyereséges bankok ellenére a mi gazdaságunk is.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE