Kiemelt, Pécsi hírek

Pécsi győzelmi jelentés

|

Október végén a megyei napilapunk Győzelmi Jelentést tett közzé. Tényeket sorol fel, hogy mi történt az elmúlt két évben. „Vagyonkataszter: 16 milliárd forinttal nőt a város vagyona. Politikus nem kaphat jutalmat. Felújították a Lánc utcai rendelőintézetet.

Visszaszerezték Pécs elprivatizált buszait. Ötmilliárdos oktatásfejlesztési program indult. Rendszeresen ellenőrzik a közszolgáltatók működését. Mérik a pécsiek elégedettségét. Elindult a Poldi bácsi program. Szesztilalom: megfékezik az éjszakai italozókat. Nagyfoglalkoztatók érkeztek Pécsre.

Újraindul a belvárosi buszközlekedés. Milliárdokkal csökkentik a város korábbi hiteleit. Pécs stabilan fizetőképes, nem tartozik senkinek. Építészeti, kulturális, szakmai díjak tucatjait nyeri Pécs. Pécs az egyik legkedveltebb hazai turisztikai célpont lett. 23 ezer négyzetméternyi kátyút javítottak ki. Pécs az ország legpezsgőbb kulturális, társadalmi eseményeinek központja. Pécs sok nagyváros számára követendő példa lett.”

Nem tudom, hol mérik a pécsiek elégedettségét, vagy milyen módszerrel, mert az utcákat járva, a piacon vásárolva, és buszon közlekedve mást mutat a kép. Patacsra nem sok négyzetméter megjavított út jut. Pécs város sikereinél csak az adóssága nagyobb. Ezt az adósságot nagyrészt devizában halmozta fel a mediterrán sikerek városa. Mondjuk az adósság 90 százaléka nem forint hitel. Bértollnokok, banki szakemberek, politikusok gyakran mondják, hogy felelőtlenek az emberek. Mert tovább nyújtózkodtak a paplannál.

Na de a város? A város vezetése a templom egerénél tesz tisztelgő látogatást, mert annyira el van adósodva. A várost pedig felelős vezetők irányítják. Vagy nem? Egy különbség azért van a Sikeres Béla pécsi átlag polgár, és a pécsi városvezetés között. Nevezetesen az, hogy Sikeres Béla pécsi polgár a maga által felvett hitelét egyedül fizeti vissza. Ha devizahitele van, akkor kb. a háromszorosát.

Viszont Sikeres Béla fizeti a pécsi városvezetés által felvett hiteleket is. Valamennyi pécsi lakossal egyetemben. Az egy izgalmas kérdés, hogy ki, és hogyan adósította el a várost? Volt is egy vizsgálat. A sommás eredmény az, hogy nincs jogalap a felelősségre vonáshoz! A legeladósodottabb megyei jogú város Pécs, adóssága 43,6 milliárd forintra rúg. Ez egy pécsi sikeres lakosra lebontva 164 314 forintot tesz ki. Biztos, hogy ennek is meg fogjuk fizetni. Méghozzá kamatostul. Pécsnek a Bács-Kiskun megyei Uszódot kéne példának tekintenie ugyanis a nevezett település rendelkezik a legelenyészőbb adóssággal, ahol egy főre csupán három forint jut.

Ezek után a miniszterelnök október 27-én jelentette be, hogy összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól. Teszi ezt úgy, hogy az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben átvállalja az állam, az ötezer lakosúnál nagyobb települések adósságállományának pedig csak egy részét. Ez utóbbiak esetében egyenként – az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján – számolják ki az adósságátvállalást. Azoknál az önkormányzatoknál, ahol az egy főre jutó helyiadó-bevétel az átlagnál kevesebb, ott az állam nagyobb segítséget nyújt.

A patacsi Hyde parkból  úgy látszik, hogy már fogalmazzák a következő győzelmi jelentést!

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE