Kiemelt, Magyar Közélet

Leminősítették Magyarországot

|

Matolcsy pedig a hitelminősítőt minősítette le. De amíg Eltolcsy gazdasági miniszterünk minősítése nem jár semmi következménnyel a Standard & Poor’s-ra nézve, a hitelminősítőé igen, Magyarországra nézve.

Az S&P a hosszú futamú szuverén kötelezettségek besorolásának rontását egyebek mellett azzal indokolta, hogy véleménye szerint továbbra is romlik a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága, és ez hatással lehet a középtávú növekedési kilátásokra.

A ház elemzése szerint a stabil kilátás a cég azon véleményét tükrözi, hogy bár egyrészről Magyarország költségvetési és külső kötelezettségei továbbra is magasak, emellett a kormány ismételten “unortodox és valószínűleg fenntarthatatlan” gazdaságpolitikai lépésekhez folyamodik, ugyanakkor sikerült az államháztartási deficitet a GDP-érték 3 százaléka alá csökkentenie, a folyómérlegben elért többletek pedig fékezik a külső likviditási feszültségeket.

 Az S&P előrejelzése szerint a magyar GDP értéke az idén 1,2 százalékkal esik vissza, jövőre pedig “nyomott ütemben”, 0,8 százalékkal növekedhet reálértéken. A cég 2013 után, középtávon 1,7 százalékos éves átlagnövekedésekre számít. A Standard & Poor’s pénteki prognózisa szerint 2013-ban és 2014-ben – az ESA95 szabvánnyal számolva – sikerül a GDP-érték 3 százaléka alatt tartani a magyar államháztartási hiányt, ám 2014 után ez már nehezebb lesz, tekintettel az alacsony növekedéssel jellemzett környezetre.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a nettó államadósság-ráta 2012 végére a hazai össztermék 73 százalékára csökken, utána azonban – ha nem gyorsul a gazdasági növekedés – 71 százalék körüli szintre beállva stagnálhat. A Standard & Poor’s londoni elemzői szerint a pénteki leminősítés a cég azon véleményét is tükrözi, hogy a magyar kormány “unortodox” gazdaságpolitikája – beleértve a pénzügyi szektort érintő “kivételes” intézkedéseket – kikezdheti a magyar gazdaság középtávú növekedési potenciálját, és ez végső soron gyengítheti a kormány képességét az államadósság tartós csökkentésére.

A hitelminősítő szerint az elmúlt hónapokban hozott intézkedések azáltal gyakorolhatnak nyomást a középtávú növekedési kilátásokra, hogy visszafogják a bankok hitelezési hajlandóságát és a vállalatok beruházási készségét. Az adóemelések és a különböző szolgáltatási szektorokra kirótt illetékek visszahúzhatják a magánszektorbeli beruházásokat és a munkahelyteremtést – áll a Standard & Poor’s elemzésében. A cég hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem kerülték el a figyelmét a magyar hatóságok által meghozott, a kisvállalatok támogatását célzó intézkedések.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a leminősítés hírére arra hívta fel a figyelmet, hogy “ma már nem lehet komolyan venni a hitelminősítőket. Mára gyakorlatilag a világ összes országát leminősítették.” Az NGM szerint “nem maradt már senki, ezért ez a helyzet már csak a hitelminősítőket minősíti. A legnagyobb hitelveszteséget maguk a hitelminősítők könyvelhették el a válság éveiben. A hitelminősítők ezért a múlt részei. A jövő nem róluk, nem a spekulánsokról, hanem az országokról és a termelésről fog szólni. Magyarországot nem a hitelminősítők, hanem azok a befektetők minősítik, akik az elmúlt években működő tőkét hoztak Magyarországra, úgy mint például a Daimler, az Audi, a Knorr-Bremse, az Alcoa vagy a Coca Cola.”

A Standard & Poor’s bejelentését követően a forint gyengült, az euró jegyzése 280 forint alatti szintről 282 forint fölé emelkedett. A dollár jegyzése 216 forint közeli szintről 217,50-re, a svájci franké 232,50 forintról 234 forint fölé, a japán jené pedig 2,625 forintról 2,640 forint fölé. Este fél hétkor az eurót 281,76, a dollárt 217,20, a svájci frankot 234,05, a japán jent 2,6375 forinton jegyezték. Délután négy órakor az euró jegyzése még 279,78, a dolláré 216,04, a svájci franké 232,21, a japán jené pedig 2,6235 forinton állt.

Köszönjük Eltolcsy.

-MTI alapján –

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE