Kiemelt, Patacsi Pilvax

59 éve a magyarok elgázolták a brit birodalmat

|

1953. november 25-e a magyar labdarúgás egyik legnagyobb napja. A Wembley stadionban 105.000 néző gyűlt össze, akkor még ünneplésre készülve, nem tudva azt, hogy Anglia válogatottjának 90 éves veretlenségi sorozata szakad meg. Persze ez így nem pontos, mert már korábban is legyőzte a magyar válogatott Angliát, csak nem hazai pályán, sőt az írek is nyertek már ellenük, de az Liverpoolban volt, az Everton stadionjában. A pontos az, hogy a Wembleyben először győzött az Angolok ellen csapat. A köztudatban 6:3-ként terjedt el, (ez a Tímár Péter által készített film címe is) de helyesen, 3:6.

Soroljam a neveket? Talán még a mai tizenévesek is fejből tudják: Grosics, Buzánszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Budai II., Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor. A mester: Sebes Gusztáv.

Rákosi Mátyás ellenezte, emiatt volt is gondja a szövetségi kapitánynak.

Rákosi Mátyás ellenezte, emiatt volt is gondja a szövetségi kapitánynak.

Világosan írtam le a sérelmemet az angol mérkőzéssel kapcsolatban. Remegnem kellett, mert lekötöttem. Vád volt ellenem, hogy engedély nélkül kötöttem le. (Sebes Gusztáv feljegyzéseiből)

Korabeli sajtóidézetek:

Olyan erőnlétet láttunk a magyaroknál, amilyet nálunk sohasem követelnek meg…A tragédia az volt, hogy az angol csapat meg tudott volna verni bármely más csapatot a világon – csak a magyart nem…Ez a mérkőzés történelmi fordulatot jelent a labdarúgásban.
Angol sajtóvélemény
…a magyaroktól nem volt szégyen kikapni. Megvallom el sem tudtam képzelni azt, hogy ilyen jó lehessen a magyar együttes…
Billy Wright, az angol csapat kapitánya
Sajnos a magyar játékosok nem engedték megmutatni a mieinknek, hogy tulajdonképpen mit is tudnak. Tanulságos volt számunkra a mérkőzés és nem szégyenlünk tanulni a tanítványoktól. A magyarok új elemeket vittek a labdarúgásba és ezzel jelentősen előbbre vitték a sportág fejlődését.
Sir Stanley Rous, az Angol Labdarúgó Szövetség vezetője

 [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=pMu2TnPuaO4]

Olyan élmény volt ez a mérkőzés, amilyenben nagyon ritkán lehet része egy sportembernek. Már az olimpiai selejtezők során megjósoltam, hogy a magyarok nyerik az olimpiai bajnokságot. Megmondtam, hogy legyőzik Londonban az angolokat és azt is kijelentettem, hogy meg fogják nyerni a világbajnokságot is. Három jóslatom közül kettő már beteljesedett.

Vittorio Pozzo, az olaszok egykori szövetségi kapitánya

Olcsó poén lenne most azt írni, akkor még tudtak a magyarok focizni. De sajnos a valóság már nem ilyen olcsó poén. A stadionok üresek, nagy világeseményekre nem jut ki a csapat, valami hiányzik. Kis pénz, kis foci? nagy pénz nagy foci? Ugye nem ez? De 11 ember 59 évvel ezelőtt megrengette a brit birodalmat, a labdarúgás legmagasabb oltárára emelte a magyar focit, még ma is könnyes a szemünk a büszkeségtől: igen, tudtunk mi ilyet is. Talán majd egyszer még…

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE