Kiemelt, Magyar Közélet

Támogatott foci, önfenntartó oktatás

|

Olyan erős futballnemzet vagyunk, hogy tegnap emlékeztünk egy majd hatvan éves diadalra, a 6:3-ra. Mostanában sem Európa sem világbajnokságra nem jutott ki nemzeti tizenegyünk. De a fociba ömlik a pénz. Majd ezen túl a Puskás akadémián tanul az ifjúság.

A felsőoktatásnak pedig önfenntartónak kell majd lennie, mert ezt nyilatkozta ki a miniszterelnök. Pártunk és kormányunk újra csökkenti az államilag finanszírozott férőhelyek számát. Hoffman Rózsa alaposan visszavágja ezt. A kiszivárgott tervek szerint majd nyolcezerrel.

A jogászokra és a közgazdászokra már eddig is csapást mért a 2/3 de jövőre ebből a szakmákból nem lesz egyetlen államilag finanszírozott hely sem. A bölcsészettudományok keretszámát 700, a társadalomtudományokét 230 fővel csökkenti a Hoffmanos javaslat. Az orvos-és egészségtudományos képzésben pedig 350-nel lesz kevesebb állami hallgató. Tehát már nem probléma az elvándorlás, vagy Orbán Viktor komolyan gondolta, hogy hat év múlva az elvándoroltak visszajönnek.

A kormány az oktatáspoltikában olyan következetes, mint Matolcsy a gazdaságiban ugyanis az úgynevezett stratégiai fontosságú területeken- az informatikai, a természettudományos és a műszaki képzés- sem lesz állami résztámogatás. Azokat, akiket nem vesznek fel állami ösztöndíjas helyre, az ezeken a szakokon is csak költségtérítéses formában tanulhat majd. Annak ellenére, hogy a miniszterelnök szerint mezőgazdasági ország vagyunk, és már bizonyos bankárok is „zenélő tehenészeteket” létesítenek az agrárszakok is csökkentést szenvednek el.

Tehát a számok azt mutatják, hogy a 2012. évi 31 ezer 790 fővel szemben 2013-ban 24 ezer 780 diák tanulmányát finanszírozza az állam. Tehát már az alapképzésben hétezer hallgatóval kevesebbel számolhatnak az egyetemek, és főiskolák.

2013-ban a hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő, illetve gyesben vagy gyedben részesülő hallgatóknak, kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó diákoknak, valamint Magyarországon tanuló külföldieknek különítették el a részösztöndíjas helyeket. Ezek egyébként azok a támogatott helyek, amelyek igénybe vételéhez szerződést kell aláírni. De a diploma után a képzési idő kétszeresét kell röghöz kötötten Magyarországon dolgozni.

Kár, hogy a TTT. időszakában, 1982-ben Aczél György nem mondta, hogy nem kell jogász. A miniszterelnök most kiöregedett focista is lehetne. A másik, amit mondott az emberek miniszterelnöke, hogy Magyarországon nincs tandíj, csak diákhitel. Óriási. Nem tudom, hogy 2008 márciusában, amikor a Fidesz szociális népszavazást kezdeményezett a Gyurcsányék által bevezetett tandíj ellen is, akkor már Orbán Viktor önfenntartó egyetemekben gondolkodott? Vagy már akkor is csak a foci támogatásán gondolkodott.

Mert Magyarországon oligarchák sincsenek, csak üzletemberek. A patacsi Hyde parkból úgy látszik, hogy Magyarországon a tudás már csak a gazdagok kiváltsága lesz.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE