Kiemelt, Magyar Közélet

Róna Péter a devizahitelezésről

|

Távozik a magyar közéletből és lemond a LMP pártalapítványában viselt tisztségéről Róna Péter közgazdász. Az LMP szerepét részrehajlóan pozitívan értékelő szakember Schiffer Andrásnak írt “búcsúlevelében” azt írja, hogy az ország lakosságát tönkretevő, és a gazdaságot leromboló devizahitelezés engedélyezése mögött Járai, Bajnai, Gyurcsány, Simor, Oszkó és Felcsúti Péter álltak.

A magyar gazdaság és társadalom vergődésének okairól sokat lehetne írni és mondani – írtam és mondtam is – de van egy, amelyik nézetem szerint az összes többit maga mögé utasítja, ez pedig a devizahitelezés

Életek százezrei mentek helyrehozhatatlanul tönkre, a fizetőképes kereslet nagyon hosszú időre megroppant, maga a bankrendszer működésképtelenné vált, kis- és középvállalatok tízezrei dőltek be, munkahelyek százezrei szűntek meg, és a Magyar Nemzeti Bank elvesztette a monetáris folyamatokra gyakorolható hatását egy hazug, csalárd „termék” bevezetése miatt. Mert a devizahitel egyáltalán nem hitel, hanem egy olyan befektetés a „hitelfelvevő” részéről, aminek az a lényege, hogy az összes, kivétel nélkül az összes profit a banké, az összes kockázat pedig a hitelfelvevőé. Nem hitel azért az egyszerű okért, mert a hitel egy fix összegben felvett kölcsön, amit azonos fix összegben kell visszafizetni, a szerződésben kijelölt és annak alapján mindkét fél számára kiszámítható kamattal együtt. De a devizaadós nem tudhatja, hogy mennyit kell visszafizetni, mert a törlesztés egy olyan ténytől, az árfolyam mozgástól függ, amihez semmi köze, hiszen ő forintot kapott és forintban fizet.

2006-tól kezdve kétségbeesetten írtam és nyilatkoztam a devizahitelezés leállításáért, amiért meg is kaptam a „kókler” minősítést a devizahitelezés megalkotóitól. Kik voltak ők? Hát Járai Zsigmond, Király Júlia, Simor András, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Oszkó Péter és Felcsúti Péter. Ki dolgozta ki azt a banki magatartási kódexet, ami végtelen cinizmussal nem, hogy nem vetett véget, hanem egyenesen szentesítette a „terméket”? Hát Oszkó Péter és Felcsúti Péter. Az, hogy ez a disznóság és az abból fakadó tragédiák megtörténhettek szeretett hazámban számomra egy feldolgozhatatlan személyes kudarc volt, hiszen pont az én szakmámról volt szó. És az, hogy azok, akik személyesen felelősek mindezért, akik több mint egy millió embert fosztottak meg mindenüktől képesek most magukat a jogállamiság nagy védőivé alakítani.

De ott van Orbán és két év őrület. Megpróbáltam lenyelni a békát. Megpróbáltam elfogadni az „összefogás” valamiféle változatát, túllépni azon, amit a felsoroltak tettek, mert hát a „jogállamiság helyreállítása” stb. tényleg lehet, hogy fontosabb, mint azoknak a nyomorultaknak a sorsa, akiket kilakoltattak, akik családja és élete szétment. Bitó László ösztönzésére tehát találkoztam Bajnai Gordonnal és Kónya Péterrel abban a reményben, hogy az önreflexió valamilyen formáját fogom megtapasztalni. Megkérdeztem Bajnaitól: visszatekintve, mit csinálnál másképp? Válasz: ha valakinek van kritikája döntéseivel kapcsolatban, ő persze áll a kritika elébe. Mondtam: nekem van, a devizahitelezés és a banki magatartási kódex. Válasz: akkor ez volt a legjobb.

A teljes levél itt olvasható:

 http://eztigyhogy.nolblog.hu/archives/2012/11/27/Rna_Pter_lemondott_s_htat_fordt_Magyarorszgnak/?utm_source=mandiner

A devizahitel kép: http://szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?a=szabadeuropa&o=heti_tema_2011_10_03__KOqQ

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Átvert Áron.

  Kapjuk el együtt a bankot.
  Átvert Áron megelégelte, levelet írt bankjának.

  Kivonat a levélből.

  Kevésbé Tisztelt Uzsorások!

  Tárgy: Selejt banki termék.

  Alulírott Átvert Áron, Deviza u. 13. sz. alatti lakos, kölcsönszerződést kötöttem Önökkel, melynek fedezete – opciós jog biztosításával – a tulajdonomat képező Z… típusú, xxx-112 frsz.-ú személygépkocsi.

  Önök a kölcsönszerződéssel szándékosan tévedésbe ejtettek!
  Nem emlékszem, hogy bármilyen tőzsdei tevékenységre adtam volna megbízást.
  Önök a saját pénzükkel tőzsdézhetnek, a 244/2000. (XII. 24.) Korm. rendeletben foglaltak betartása mellett, – de az enyémmel ne tegyék!

  Az emberek a bankhoz kölcsönért fordulnak, míg a pékhez kenyérért mennek.
  Én kölcsönért fordultam a bankhoz és nem adtam megbízást tőzsdei tranzakciók bonyolítására. A felvett hitelt ettől függetlenül vissza akarom fizetni, – de korrekt módon, nem uzsorakamattal terhelve! A bankok hibás termékükkel egyre több magyar családot hoznak reménytelen helyzetbe, számtalan becsapott adós veszti el ingó és ingatlan vagyonát! – köszönhetően tisztességtelen piaci magatartásuknak.
  Vajon mi jogosítja fel a bankot a törlesztő részletek drasztikus és egyoldalú emelésére? Meddig kell várni, hogy belássák a devizahitel egy hibás termék!

  A szerződéskötéskor nem kiszámítható tartozást eredményeztek az ügyletek.
  A devizahitel elnevezésű termék jogilag nem hitel, illetőleg kölcsön. A megkötött szerződések nem felelnek meg a kölcsönszerződés jogi kritériumainak.
  Az ügyfeleket nem a szerződéskötéskor kölcsönös akaratnyilvánítással elfogadott konkrét tőkeösszeggel terhelték meg a pénzügyi szolgáltatók, hanem a devizapiac által, a devizapiaci értékelés nyomán utóbb – a szerződés megkötése után – kialakuló áron számított tartozással.
  A felek között létrejött ügyletek alapján a deviza alapú kölcsönszerződés elnevezésű megállapodás tárgya egy összetett befektetési termék volt, amely több befektetési eszközt is magában foglalt.
  Devizahitel? – a bankok megtévesztésen alapuló hibás terméke!
  Egyetlen ismérve a mérhetetlen kapzsiság!
  A lakossági devizaalapú hitelezés elterjedésének időszakában volt elég lakossági betét a magyarországi kereskedelmi bankokban, tehát nagy valószínűséggel a bankok a lakosság saját megtakarításait hitelezték ki a devizahiteleseknek. Tehát nem volt szükség külső forrásra. Ha és amennyiben valóban történt deviza behozatal, akkor az a lakossági hitelezésen kívülálló érdekből történt.
  Ezért kialakult egy teljesen új és értelmezhetetlen közgazdasági fogalom a devizaalapú hitelezés.
  Ugyanis minden hitel egy devizára épül. Az pedig a hitel szempontjából közömbös, hogy az ügyfél a felvett hitel folyósítását, vagy visszafizetését milyen devizanemben kéri.
  A devizaalapú kifejezés a forinthitel leplezett állapota, ennél a konstrukciónál nem a hitel nyújtása, hanem a hitel elszámolása történik a folyósítástól eltérő devizanemben. A megtévesztésen alapuló hibás terméknél a végtelenített hitelcsapdába csalt adós nem kap ellenszolgáltatást, viszont annak kockázatát és költségét kénytelen viselni.

  Valami nagyon nem stimmel!
  A rengeteg frankhitel csapdában vergődő autós mellett közel 300.000 devizaalapú lakáshiteles életét lehetetleníti el a bankok mérhetetlen kapzsisága.

  Swap ügylet.
  A kamatswap vagy kamatcsere ügylet, származtatott pénzügyi termékek formája.
  „A lakossági hitelfelvevők megtévesztésének elkerülése érdekében a nyugati országokban nem engednek deviza hitelszerződést kötni. Más kelet-európai országban sem fordult elő, hogy olyan devizahitel szerződést kötöttek volna, amelyben a forrásdeviza jegybanki alapkamata ne lett volna bázisadatként megjelölve.”

  Carry trade üzlet.
  A pénzügyi világban ismert a Carry trade üzlet. A befektető alacsony kamatszintű devizában vesz fel hitelt, amelyet a magas kamatszintű országokban fektet be.
  A bankok extraprofitot akartak és akarnak, ennek érdekében még mindig ködösítenek, tőzsdézés látszatát keltve nyíltan uzsoráznak és mindent elkövetnek, hogy a lehető legkésőbb lepleződjenek le.

  Az adós kölcsönhöz szeretett volna jutni céljai elérése érdekében.
  Kölcsönhöz kvázi hitelhez, – adott összegben, adott futamidővel, adott kamattal!

  Felháborító és elfogadhatatlan, hogy a bankok a jogszabály hibás értelmezése, – avagy hibás jogszabály! – révén a törlesztő részleteket egyoldalúan és korlátlanul emelhették/emelhetik.
  Továbbá folyamatos megtévesztésben tartják a hitelfelvevőket a kamat vonatkozásában is, miután arcátlanul százszoros kamatszintet alkalmaznak.
  Forward ügyletet.
  Forward ügyletkötés – eladás vagy vétel termin árfolyam – keretében.

  CFD kereskedés.
  A CFD két fél közötti megállapodás arról, hogy egy kontraktus nyitó és záró árfolyama közötti különbséget elszámolják egymás felé.

  A bankok visszaéltek a hitelt felvevők bizalmával!
  Ezeket az eszközöket a bankoknak a befektetési szolgáltatás törvényi szabályai szerint kellett volna értékesíteniük.
  Az adósok kárán kívüli súlyos következménnyel járt a devizahitelezéssel összefüggésben a bankok közötti határidős ügyletek létrehozása, a kölcsönök „átcsomagolása” azért is, mert az addig biztonságos jelzálogpiac kockázatossá vált.
  A bankoknak felelős hitelezési magatartást kell tanúsítaniuk, aminek részét képezi a fentiekben jelzett kockázatok megfelelő kezelése is.
  Az ügyfelek joggal várják el a pontos és szakszerű tájékoztatást, és ha kiderül valóban selejt a termék, akkor a bankoknak kell a kedvezőtlen következményeit viselni.

  Fent leírtak alapján tájékoztatom Önöket, hogy a kölcsönszerződésnek nevezett uzsoraszerződést a továbbiakban nem tartom magamra nézve kötelező érvényűnek.
  Továbbá bízom a Magyar igazságszolgáltatásban! – úgy, hogy lehet kezdeni számolni a kártalanítási összeg nagyságát.

  A jövőben minden jogi lehetőséggel élni kívánok, mely lehetőséget biztosít számomra a végtelenített hitelcsapdából történő kimenekülésre és annak bebizonyítására, hogy selejt termékükkel csúnyán átvágtak.

  Javasolt megoldás:
  Önök visszaadják az általam eddig befizetett összeget, én visszaadom a felvett hitel összegét, kiállítanak egy opciós jogot törlő nyilatkozatot és elfelejtjük egymást.

  2012.11.01.
  Kevésbé Tisztelettel:

  Átvert Áron

  Róna Péter a devizahitelezésről.
  http://patacsipilvax.hu/2012/11/28/rona-peter-a-devizahitelezesrol/

  Figyelmeztető jelenségnek tartja Róna Péter közgazdász kivonulását a hazai közéletből a Magyar Szociális Fórum. Sem a kormánypártok, sem az ellenzék nem hallgatott arra a pénzügyi szakemberre, aki elsőként hívta fel a figyelmet arra, hogy a devizahitel hibás termék, és a bankoknak kártalanítaniuk kell érte a pénzügyi szolgáltatásukkal megkárosított embereket.
  http://mszfszk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=389%3Amagyar-szocialis-forum-rona-peter-kivonulasarol&catid=2%3Amagyar

  Dr. Léhmann György
  Devizahitel a nemzet tragédiája.
  https://www.youtube.com/watch?v=-Yh8GX09O8c

  Ki a felelős a devizahitelezésért?
  https://www.youtube.com/watch?v=rqh-SilMGrg&feature=youtu.be&t=15m51s

  Dr. Léhmann György
  Évek óta gyűrűző problémát jelent Magyarországon a devizaalapú hitelezés ügye. A törlesztőrészletek elszabadulása családok életét tette tönkre azzal, hogy elviselhetetlen mértékűvé nőtt. Egyre többen vesztik el lakásaikat napról napra,
  http://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/nemzeti_tragediat_okozott_hazankban_a_devizaalapu_hitelezes.html

  ↑ LinkVálasz
 2. Zs.F.

  Zs. F.
  Gondolkozzunk hangosan, közösen…Róna Péter kijelentéséről

  Azt gondoljuk végig, hogy ezeknek a felsorolásban szereplő embereknek Járai Zsigmond, Király Júlia, Simor András, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Oszkó Péter és Felcsúti Péter egyértelműen (egy kis vagyonszaporulaton túl Simornál) nem következik nyereségessége abból amit elkövettek, kell legyen motiváció… mert erre a tettre talán a szadista hajlam vagy talán a magyar gyűlölet adhatna magyarázatot… ha nemzetérdekre hivatkoznak akkor az épp elméjűség kérdése is felmerül.
  https://www.facebook.com/groups/139483529430280/permalink/495224427189520/

  ↑ LinkVálasz
 3. Magyar Szociális Fórum.

  Figyelmeztető jelenségnek tartja Róna Péter közgazdász kivonulását a hazai közéletből a Magyar Szociális Fórum. Csütörtökön kiadott közleményében az emberi jogokért küzdő társadalmi mozgalom súlyosnak ítéli, hogy sem a kormánypártok, sem az ellenzék nem hallgatott arra a pénzügyi szakemberre, aki elsőként hívta fel a figyelmet arra, hogy a devizahitel hibás termék, és a bankoknak kártalanítaniuk kell érte a pénzügyi szolgáltatásukkal megkárosított embereket.
  http://mszfszk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=389%3Amagyar-szocialis-forum-rona-peter-kivonulasarol&catid=2%3Amagyar

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE