Kiemelt, Magyar Közélet

Adójavaslatok Matolcsynak

|

Matolcsy György gazdasági csúcsminiszter nem oly rég még magabiztosan nyilatkozott arról, hogy a cégek az éles verseny miatt nem tudják majd az ügyfelekre verni az újabb különadókat.

Mára már senkinek sincs kétsége afelől, hogy a sarcokat végül a lakosság, azaz mi fogjuk megfizetni. A bankok például kisebb betéti kamatokkal vagy drágább hitelekkel, és magasabb díjakkal enyhíthetik a terheiket.

Eltolcsy Györgynek ebben sincs igaza ugyanis éles versenyben is az ügyfelek zsebére megy az adóemelés. Sőt még a vállalatok visszafoghatják a beruházásaikat is, de ennek is a fogyasztók ihatják meg a levét a rosszabb minőségű szolgáltatásokkal. A közműadó bevezetése majd azzal jár, hogy a közműcégek a lakosságra és a vállalkozásokra hárítják át a terheket.

Szerintem be kellene vezetni tehetségtelen politikusi adót. A parlamenti adót. Kollaboráns, és korrupt politikusi adót. Titkosítási adót, a hosszú időre letitkosított és politikusi érintettséget leplező ügyekben. Frakció adót. Fociadót. Felcsúti, és Alcsúti adót. A rablóprivatizációs adót. Mocskos szájú brüsszeli és facebookkoló adót. Hosszan sorolhatnám.

A kormánynak elképzelése sincs a válság kezeléséről. Az általuk okozott kárt, különféle adók kitalálásával, és bevezetésével igyekeznek enyhíteni. Mi pedig Matolcsy ötleteléseit igyekszünk túlélni. Mostanra a napnál is világosabb, hogy a kormány feláldozta a magyar gazdaság versenyképességét, növekedési pályáját a 3 százalék alatti hiány oltárán. Pofátlan módon a megszorító csomagokat nem megszorításoknak nevezik, és azt kommunikálják, hogy a multikat sarcolják.

Nem is áltatjuk magunkat. Az Orbán-Matolcsy gazdaságpolitikája miatt a lakosság és a kis és közepes vállalkozások kilátásai tovább fognak romlani 2013-ban is. AzEmberek 2/3-os kormánya Matolcsy ámokfutása mellett elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy ide jutott a magyar gazdaság.

Ma már világos, mint Matolcsy tekintete, hogy nincs magyar gazdaságpolitika. Helyette kitalálták az EU, az eurózóna és most már az egész nyugati civilizáció válságát. A 4 millió szegényt, a 700 ezer éhező gyereket ez nem érdekli.

De a propaganda dübörög óriásplakátokon, egész oldalas hirdetéseken. A legújabb maszlag szerint szó sincs megszorításról. Mert ez a kormány a gazdagoktól vesz el. Bevezetik a magasabb keresetűek járulékplafonját. Arról a propagandában már nem esik szó, hogy ennek a többlettehernek a fedezetét, forrását az érintettek megkapják. Még pedig úgy, hogy e réteg szuperbruttójának a kivezetésével, azaz a tényleges szja-teher mintegy négy százalékpontos csökkentésével.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. lényeglátó

    Egy Matolcsynak ismeretlen közgazda:
    Berzevicinek iskolái vannak, De mit is mondott? A politikailag függőségben lévő nemzetek erőteljes kivitele nem fejlett gazdaságukból, hanem kizsákmányolásukból fakad. Roppant tömege megy a pénznek keresztül Magyarországon, de nem marad itt, hanem az osztrák tartományok felé folyik el, és különösen Bécsben halmozódik fel… Ennél fogva kettős baj sújtja Magyarországot: a látszólagos gazdagság tünete, s a kimerült szegénység nyomasztja, mivel az ország elveszti pénzeit és a hevesebb keringésű átmeneti forgalom hatása azt még jobban szegényítvén, a politikai halál válsága felé siet. Amennyire gazdagítják a nemzeteket az ipar és kereskedelem, úgy viszont az ipar és a kereskedelem sem virágozhat ott, ahol a nép a legalsóbb és legnagyobb részét, a nemzet alapját a nyomor sanyargatja. Ennek a legnépesebb osztálynak fogyasztása által ingereltetik a belföldi termékek előállítása. Ez ad életet a belföldi iparnak és forgalomnak, ami azután a külkereskedelem bővebb folyásában is érvényesül. Ahol a szűkös állapotok által lenyomva úgyszólván nem létezik a gazdaság, ott a fogyasztás és a forgalom alapjának ingadozása folytán az arra fektetett ipar, kereskedelem és a közjólét is csak tengődik. A jövedelmi felesleg sem fordítható egészen az adózás céljaira, mert sorsának javítására mindenki törekszik, s öregsége, betegsége és baleset beálltának esetére, továbbá, hogy gyerekeinek valamit hagyhasson, valamely takarítmányt meg akarna takarítani. Másként magán vagy közgyarapodás nem is lehetséges, különösen nem akkor, ha az iparosodásnak ez az egyetlen ingere elvétetik tőle. Az adózó, ezen helyzetének nyomása alatt az állam minden működése bizonytalanná, nehézzé és akadályozottá válik. A köz és magán gyarapodás lehetetlen lesz, az adófizetés pang, hátralékok keletkeznek, lanyhul a szorgalom és felszaporodik a nyomor. (Berzevtci Gergely: Magyarország kereskedeleméről és iparáról. Első megjelenés: 1796.

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE