A rock örök

1980. december 8. War is Over

|

1980. december 08-án Mark David Chapman széttörte az álmokat. A New Yorki Dakota ház előtt öt lövéssel megölte John Lennont. Majd leült és Salinger „Zabhegyező” című könyvét olvasgatta a rendőrség kiérkezéséig.

A Beatles őrültek összeomlottak, hiszen mindig hittek, várták, hogy a Beatles még egyszer összeálljon. Akkor és ott meghalt az esély. 40 évesen meghalt John Lennon, aki mindig békét hirdetett. 30 év telt el azóta.

Lennon 1940. október 09-én született, ír származású szülőktől és Liverpoolban töltötte fiatalkorát. 1959-ben megalakította saját „skiffle” zenekarát, The Quarrymen néven. Ebbe a középiskolába járt) Egy évvel később csatlakozott Paul Mcartney és Georg Harrison. Nevet változtatnak: ”Johnny and the Moondogs”. 1961-ben már Beatles néven lépnek fel.

„A kereszténység el fog tűnni. Megszűnik, megsemmisül. Erről még csak vitatkozni sem vagyok hajlandó. Igazam van és be is fog igazolódni. Már most népszerűbbek vagyunk, mint Jézus. Nem tudom persze, melyik fog előbb letűnni a színről, a rock ’n’ roll vagy a kereszténység. Jézussal nincs is semmi baj, de a követői ostobák és közönségesek. Ők csavarják ki úgy a dolgokat, hogy az számomra tönkreteszi az egészet.” (Lennon a vallásról 1966) Az együttest Vatikán hatására letiltották az USA-ban. Bocsánatot kellett kérni.

1968-ban már Yoko Onoval van. Performance Amszterdamban: „Bed-In” for peace. Egy ágyban a békéért.  A vietnami háború elleni tiltakozás jegyében írja meg a béke mozgalom nemzetközi himnuszát: „Give Peace a Chance”. Adj esélyt a békének. (Az „Eper és vér” című film leghatásosabb jelenete, amikor a diákok a földön ülve éneklik)

1971-ben jelenik meg az „Imagine” című lemeze. A címadó dal az évszázad dala már évek óta. Fehér szoba, fehér függönyök, fehér zongora és Yoko Ono nyitogatja az ablakokat. Lennon feketében van.

Nevéhez fűződik az évszázad karácsonyi dala is: Happy Xmas (War is Over)

A Beatles rajongók utálták Yoko Onot, a Beatles feloszlását rótták fel neki. Így is volt. De Lennon a Beatles nélkül is életművet csinált. Az ő politikai elszántsága, háború ellenessége, nem fért össze a mindig könnyed Beatles zenével. (bár a Bors őrmester, a Let it Be és az Abbey Road albumok már nélkülözték a korábbi könnyed zenét) Lennon sokoldalú volt és többet akart.

A hatvanas évek elején megkérdezték Lennont, szerinte hogyan fog meghalni. „Biztos, valami őrült fog kinyiffantani” felelte.

Chapman széttörte az álmokat. 30 éve emlékezünk. Ne gyújtsunk gyertyátLennonért, mert azt biztos nem szeretné. Csak hallgassuk meg az Imagint, vagy a Happy Xmast. Vagy bármit.

Soha nem akart halhatatlan lenni, mégis az lett. A háborúnak vége.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY]

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE