Kiemelt, Változó világ

Odébb tolták a szakadékot

|

A Fehér Ház és a törvényhozás elvi megállapodásra jutott a “költségvetési szakadék” elkerüléséről. A demokraták szenátusi vezetője, Harry Reid és a képviselőházi republikánusok vezetője, Nancy Pelosi aláírta az erről szóló, kétpárti kezdeményezéssel született megállapodást.

Az alku állami kiadásokat csökkentő és bevételeket növelő intézkedések kiegyensúlyozott egyvelege, és két hónnappal elhalasztja a költségvetési kiadások automatikus csökkentését – közölte az egyik név nélkül nyilatkozó forrás.gazdasagivalsag

A CNN korábban nem zárta ki, hogy a szenátusban még hétfő éjfél előtt megejthetik a szavazást a megállapodásról, de ez a határidő lejártával sem történt meg. A megállapodást túl későn hozták tető alá, így a kongresszus egyik házában sem fogadták el éjfél előtt. Nem kizárt azonban, hogy a szenátusban helyi idő szerint még az éjszaka folyamán szavaznak róla, legalábbis így nyilatkoztak a demokrata párti politikusok, miután Joe Biden alelnök zárt ajtók mögött tájékoztatta őket a megállapodás részleteiről.

A szenátusban a demokraták vannak többségben, a képviselőházban a republikánusok. John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke közölte, hogy az alsóház azután veszi napirendre a megállapodást, hogy a szenátus elfogadta. Joe Liberman szenátor szerint a felsőházban a megállapodás élvezi a demokraták erős támogatását.

Az éjféli határidő lejártával technikailag hatályba lépett a nagyjából 600 milliárd dolláros adóemelés és költséglefaragás, de ez a zárva tartó pénzpiacokra nem lesz hatással, és a megállapodás ténye önmagában is lehetővé teszi a tőzsdei zavarok megelőzését. A Fehér Ház és a kongresszusi vezetők abban reménykednek, hogy egy-két napon elküldik Barack Obama elnöknek aláírásra az elfogadott megállapodást, így az adófizetők semmit sem fognak érzékelni abból, hogy a megszorító csomag tulajdonképpen hatályba lépett.

A gyenge politikai vezetés miatt az elhúzódó a harmincas évek depressziójára emlékeztető válságba került a világgazdaság, a nyugati politikai-gazdasági rendszer egyelőre képtelen kezelni a problémát, a hagyományos jobb- és baloldal még csak nem is látja a megoldást.

„Szentségtörésként” értékelhető, hogy az USA adósságainak besorolását rontották, miközben a fejlődő világ pozitív osztályzatokat kapott a hitelminősítőktől. Európa Kínához, Brazíliához és a többi feltörekvő országhoz fordult pénzügyi segítségért gondjai enyhítéséhez, Brazília megelőzte Nagy-Britanniát a világ legnagyobb gazdaságainak rangsorában.

A világgazdaság súlypontja eltolódik a feltörekvő országok irányába, és a rendezetlenül lezajló folyamat a második globális recesszióhoz vezethet, ami olyan politikai felfordulást okozhat, amilyenre az 1930-as évek óta nem volt példa. Az újabb nehezen kiizzadt megegyezés, még veszedelmesebb költségvetési szakadékot eredményezhet, amelyet két órával a december 31-ei határidő után fogadott el az amerikai szenátus az év eleji automatikus adóemelések és kiadáscsökkentések elkerülésére. A legérzékenyebb döntéseket ugyanis február végére halasztották. Ez is egy döntés.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE