Kiemelt, Mindennapi tudomány

Meteorzápor 2013 január elején

|

Sajnos nálunk Pécsett az időjárás meggátolta a január elejei meteorraj észlelését. A Quadrantidák hozta a szokásos formáját. Az International Meteor Organization szerint az aktivitás január 3-án tetőzött több mint 137 meteort produkálva óránként .

Csillagászat professzora Jimmy Westlakenak is sikerült lefotóznia egyet Colorado fölött: “Ez a lassú, fényes Quadrantida tűzgolyó vágott keresztül a fagyos éjszakai levegőben 03:56 MST-kor 2013. január 3-án Stagecoach fölött Coloradóban,” mondja Westlake. “quad_strip

A hőmérséklet -12Fº (-24C°), az ég mélykék, köszönhetően a fogyó Holdnak mögöttem. A felvétel elkészítéséhez Nikon D700 digitális tükörreflexes fényképező gépet használtam. Beállítva ISO 3200, egy 45 mm F4.0 objektívvel, ami ebben az esetében 20 másodperces expozíciós időt alkalmazva. A felvételen a Jupiter ragyog a csillagok között a Taurus (Bika) csillagképben, a kép jobb oldalán a meteor és az Orion csillagai a kép baloldalán.

Az Ohioban élő, amatőr csillagász John Chumack 52 Quadrantidák rajtagot fotózott január 2-3-án. E felvételekből állította össze az alábbi látványos video clippet:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=kSDOT8xVIqY&feature=youtu.be]

http://spaceweather.com/

alapján

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE