Filmek

Akit a film nem érdekelt, csak pénzt csinált belőle

|

Adolf Zukort, a legnagyobb amerikai filmmogult soha nem érdekelte a film, legalábbis mint művészet. De érdekelte a benne rejlő pénz, a pénzcsinálás, a vállalkozás. A matuzsálemi kort megélt magyar származású Zukor 1873. január 7-én született Ricsén, 103 évesen Los Angelesben hunyt el. 15 évesen vágott neki a nagyvilágnak, és azonnal Amerikába ment. 1893-ban megnézett egy filmet és megérezte benn az üzletet.

Adolph_Zukor_0011904-ben betársult egy filléres bódéba, ahol három perces mozidarabokat lehetett megtekinteni egy penny bedobása fejében. Marcus Loew-vel, a későbbi mozimogullal szövetkezve hálózatot épített ki, s arra törekedett, hogy az új találmány iránti érdeklődést maximálisan kielégítse. A piacon azonban a korai nagy társaságokból alakult tröszt diktált, Zukornak tehát “robbantania” kellett. A szerencse az Erzsébet királynő képében sietett a segítségére. Megvásárolta a Sarah Bernhardt főszereplésével készült francia film forgalmazási jogát, és ezzel 1912-ben a szó szoros értelmében tarolt Amerikában.

1914-ben Zukor már évi 30 film készítésére képes csapatot verbuvált, megnyílt a Broadwayn 3500 személyes mozipalotája, a Standard. Los Angeles külvárosában, Hollywoodban kibérelte egy narancsfarm gazdasági épületét, ott rendezte be az első stúdiót. Hamarosan csapatostól kéredzkedtek hozzá a népszerű szerepjátszók. Az ő “istállójából” került ki ekkor, ill. a fölemelkedés esztendeiben Douglas Fairbanks, John Barrymore, Pola Negri, Gloria Swanson, Clara Bow, Adolphe Menjou, Rudolph Valentino, Gary Cooper és a többi élő legenda. Bevezette a kizárólagosságot: színészei más cégek számára nem dolgozhattak.

Paramount_Pictures_logóA birodalom megkoronázását a forgalmazás megkaparintása jelenthette. Erre is született stratégia. William Hodkinson rendelkezett a legtöbb mozidarab vetítési jogával. Zukor először felajánlotta neki a fúziót, de az elutasítástól sem jött zavarba: annak rendje és módja szerint megbuktatta vetélytársát és megvalósította elképzelését. Így kezdődött 1916-ban a Paramount Pictures krónikája.

Az 1940-es évek végén a televíziót akarta az ellenőrzése alá vonni. Szövetkezett az ABC (American Broadcasting Company) tévétársasággal, ami nem kis hatalmat és befolyást jelentett.1966-ban a stúdió a Gulf and Western Industries nevű konszernbe olvadt. Adolph Zukor a “szép új világon” is rajta tarthatta a szemét, tiszteletbeli elnökként fürödhetett a népszerűségben.

1949-ben életművéért Oscar-díjat kapott. Századik születésnapját világraszóló külsőségek között ünnepelték meg.

És milyen filmek készültek a Paramountnál? Lenyűgöző a lista.

Öt lépés Kairó felé, Római vakáció, Hátsó ablak, Háború és béke, Vertigo, Psycho, Volt egyszer egy vadnyugat, Keresztapa, Kínai negyed, Gyilkosság az Orient Expresszen, A keselyű három napja, Love Story, Papírhold, Az elveszett frigyláda, Top Gun, Airplane, Csupasz pisztoly, Forrest Gump, A rettenthetetlen, Titanic. És persze még sok száz, ez csak egy töredéke annak, amire ráérzett Adolf Zukor.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE