Kiemelt, Mindennapi tudomány

A Mars500 kísérlet tapasztalatai

|

A napokban tették közzé a szimulált Mars utazás, a Mars500 első eredményeit, amelyek alapján a személyzet néhány tagjánál az elszigeteltség, a depresszió mellett az alvászavar problémája bizonyult igazán hangsúlyosnak. Az eredmények szerint a jelenlegi asztronauták közül sem lenne alkalmas mindenki egy bolygóközi utazásra. A Mars500 azt vizsgálta, hogyan állna helyt a legénység egy valós küldetésen.

 Mathias Basner a Pennsylvania egyetem kutatója alvástanulmányt tanulmányozó professzora szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy bármilyen jövőbeli Mars-küldetés legénységénél vizsgálni kell azt, hogy hogyan viselik a természetes nappal-éjszaka ciklus hiányát. A kísérlet azt mutatja, hogy milyen hatalmas különbségek vannak az egyének között, és azt is, hogy mit kell tennünk, hogy kiválasszuk megfelelő legénységet, és megfelelően felkészítsük őket, ha egyszer egy igazi Mars-küldetés lesz a feladatuk.Mars_500

Jelenleg egyetlen asztronauta sem teljesít hat hónapnál hosszabb szolgálatot a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). A 17 hónapig tartó Mars500 projekt célja volt a fizikai és pszichológiai hatások tanulmányozása egy jóval hosszabb űrutazás esetén. A szimulációban hat fő vett részt, három orosz, két európai és egy kínai önkéntes.

 A szimuláció időtartama alatt csak korlátozott kapcsolatot tarthattak a külvilággal, “űrhajójuknak” nem voltak ablakaik és a kommunikációba is hasonló időeltolódásokat alkalmaztak, mint ami a nagy távolság- a Föld és a Mars között- fellép. Közel száz kísérletet végeztek el az embereken, megvizsgálva az utazás hatásait a személyzetre. Most csak az első eredményeket tették közzé. Ezek közül az alvás-kísérlet az első, ami megmutatta, min is ment keresztül valójában a személyzet minden egyes tagja a szimulált küldetés során.

 A kutatók úgy találták, hogy a személyzet egyik tagja teljes egészében elvesztette természetes nappal-éjszaka ritmusát. A 24 órás ciklus helyett 25 órás ciklusba csúszott át és 12 nap után teljesen elvesztette a szinkront a társaival.mars500

Számára éjszaka volt az az időszak, amikor társai dolgoztak a küldetés feladatain. “Gondolhatják, hogy ennek milyen hatása lenne egy valódi Mars-küldetés során, amiben a kritikus feladatokat a nappali időszakra tervezik” – mondta Basner professzor.

“Elszigeteltté vált. A küldetés időtartamának 20 százaléka alatt a személyzet ez a tagja volt az egyedüli, aki ébren volt, vagy ő volt az egyetlen, aki aludt, ami potenciális probléma lehet a csapategységet illetően.”

 A küldetés során a legénység tagjai egyre több időt töltöttek alvással, ezáltal csökkent az aktivitásuk, egyiküknél azonban egy ellentétes folyamat alakult ki. Ez az űrhajós egyre kevesebbet és kevesebbet aludt, míg végül krónikus alváshiány lépett fel nála. A legénység minden tagjának minden héten egy teljesítmény tesztet kellett végrehajtania, a hibák többségéért a legénységből az alváshiányos férfi felelt. A legénység egy másik tagjánál enyhe depresszió alakult ki.

 “Két fő sikerült igazán jól megbirkózott a hosszú összezártság és elszigeteltség problémáival- Basner professzor szerint, ő magasnak tartja a problémás “űrhajósok” számát. (négy fő!) A gondok a második és a negyedik hónap közötti időszakban jelentkeztek zömmel, ezért a kutatócsoport úgy véli, hogy a lehetséges bolygóközi asztronautákat egy rövidebb szimulációval is megszűrni.

mars500-3

 Az egyik fő probléma a kutatóknak a szimulátorban uralkodó halványan derengő világítás volt, ami nem volt elég fényes a nappal szimulálásához, ugyanakkor semmilyen protokollt nem dolgoztak ki a napszakok megkülönböztetésére, a feladatot teljes egészében a legénységre bízva. “Ez a projekt egyik fontos tanúsága” – tette hozzá Basner. “Megfelelően erős fényt kell biztosítanunk, ahhoz, hogy fenntarthassuk a nappal-éjszaka ciklust”

 Dr. Kevin Fong űrgyógyászati szakértő szerint a kutatás bebizonyította, hogy az alváshiány egy valós probléma lehet a küldetéseknél. “Komolyan kell vennünk” – mondta. “Az alváshiány be fog következni a legénységnél és hatással lehet a küldetés biztonságára”

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE