Gasztro bűn

Mindent bele, avagy mi kerül a virslibe?

|

Most, hogy túl vagyunk a szilveszteri és az újévi bulikon nézzük meg, miért nem ízlett annyira a szilveszteri virsli annak ellenére, hogy mindent elkövettünk. Legalább is, ami az italfogyasztást illeti.

virsli02 A magyar élelmiszerkönyv előírásai szerint a virsli legfeljebb 69% vizet tartalmazhat. A maradék pedig… nos, aki meggyőződéssel ragaszkodik a virsli evéshez, inkább ne olvasson tovább.

Régóta tudjuk, hogy a párizsihoz hasonlóan a virslibe is a húsipari hulladék kerül. A “ne akard tudni, micsoda” kategóriától a szolidabb szőrös bőrös szalonnás verziókig terjed a skála, és sokszor sajnos a magasabb ár sem garancia a magasabb minőségre. A legolcsóbb fajta virsliktől viszont kifejezetten érdemes óvakodni. Aki emlékszik még azokra a típusokra, amik roppantak a fogunk alatt, nyilván sejtik, hogy a helyzet sokat romlott az elmúlt két évtizedben.

A kutyának sem kell?

Manapság már az is előfordul, hogy egy macska vagy kutya rá sem hederít bizonyos virslikre, és nyilván a virsli fogyasztónak is feltűnt, hogy az állag tényleg nem a régi. Igazi, roppanós élményt már nagyon kevés termék nyújt, hiszen sem a víz, sem a szója nem roppan elég jól. Ennél is aggasztóbb, hogy némelyik virslit már rágni sem kell, hiszen egyszerű masszaként adja meg magát a kés és a villa támadásakor. Régen ritka balesetnek számított, ha kidurrant vagy szétnyílt a virsli, ma már stopperrel a kezünkben kell őriznünk a fazekat, ha szeretnénk még egyben felszolgálni a virsliszerű készítményt. Márpedig a hús nem dagad háromszorosára a forró vízben.

Egy kis emlékeztető!

Az „átkosban” az eredeti virsli péppé vert marhahúsból – bécsi frankfurti esetén disznóhússal keverve – készült, amit fűszerezés után juhbélbe töltöttek és frissen árulták. A maradékot fellógatták füstölni az aroma és a tartósítás végett. Isteni finom volt! Még a baromfi virsli is!

Aztán a mai valóság!

A boltokban ma kapható készítmények semmiben sem emlékeztetnek és még a nyomukba sem léphetnek a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években megszokott termékek ízeinek! És kapaszkodj meg! A forgalomba lévő, magasabb árfekvésű virslikben is csak nyomokban fedezhető fel a marha illetve a sertéshús, mint összetevő! A baromfi virslik pedig gyakorlatilag ehetetlenek!

Nem véletlen!

A hajdani fűszeres húspép nagy részét ma szójával, bőrkével, csontpéppel, gyártási szalonnával, cukorral, burgonyakeményítővel, stabilizátorral, savanyúságot szabályozó anyagokkal, ízfokozókkal, tartósítószerekkel és mesterséges aromákkal pótolják. A hús pedig, ami belekerül, még az élelmiszergyártók által bevallottan is olyan minőségű, hogy más formában már nem lehetne értékesíteni.

Hab a tortán, hogy a jelenlegi előírás szerinti legfeljebb 69%-os víztartalom lehet a készítményekben. Ez egyébként nem jelenti azt, hogy mindegyik típusban ennyi van, de azért a gyártók zöme törekszik rá, hogy alkalmazkodjon az előírásokhoz. Ám ha megnézzük néhány, találomra kiválasztott termék „apróbetűit”, bizony, sokszor már a csontliszt, csontpép után a második helyen (tehát második legnagyobb mennyiségben) találjuk a vizet az összetevők között.

Jó étvágyat!

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE