Kiemelt, Mindennapi tudomány

A NASA az ESA, és az Orion-űrhajó

|

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA első ízben fordul külföldi űrügynökséghez, hogy segítsen kifejleszteni olyan eszközt, amely a világűr távolabbi mélységeibe juttathatja el az űrhajósokat.

A NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) által kötött egyezmény értelmében az amerikai fél folytatja a Lockheed Martin céggel közösen az Orion-űrkapszula kifejlesztését, amely képes eljuttatni az asztronautákat a Föld körüli pályán túlra – a Holdra, egy aszteroidára vagy akár a Marsra. Az űrkapszula kiszolgáló modulját viszont az ESA fejleszti ki. orionurhajo

A kiszolgáló modul az űrhajó létfontosságú egysége, hiszen itt található a hajtómű, az energiaellátó berendezések és akkumulátorok, a vezérlő számítógépek, és a kommunikációs eszközök. Az amerikai fél fejleszti ki a hordozó rakétarendszert, a Space Launch Systemet is. Az ESA viszont az úgynevezett ATV-technológiát szállítja. Az Automated Transfer Vehicle (ATV, automatizált szállítójármű) a ESA teherszállító űrhajótípusa. Ez eddig a legösszetettebb és legbonyolultabb űrjármű, amelyet az európai ügynökség valaha megépített. Két fő részből áll, a kiszolgáló modulból és az integrált teherszállító modulból.

Az ATV elsődleges feladata utánpótlás szállítása a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), de tevékenysége ennél sokkal összetettebb: az összekapcsolódás után növeli az űrállomás térfogatát, és hajtóműveivel rendszeresen megemeli az űrállomás pályájának magasságát.

“Az ATV-nek a Nemzetközi Űrállomásra indított három zökkenőmentes útja, valamint a mostani megállapodás bizonyítja, hogy Európa képes korszerű, megbízható űreszközök megépítésére” – mondta Nico Dettmann, az ATV-projekt vezetője.

orion-crew-service-module-annotated

Az Orion első, ember nélküli küldetését 2017-re tervezik személyzet nélkül, amikor az űreszköz a Hold körül tesz utat, majd visszatér a Földre. A légkörbe másodpercenként 11 kilométeres sebességgel lép be, ez lesz az űrkutatás történetének leggyorsabb belépése a Föld légkörébe.

A NASA és az ESA vonatkozásában már hosszú múltra tekint vissza az együttműködés a Nemzetközi Űrállomás (ISS) működtetésében. A 100 milliárd dollár értékű keringő laboratórium egy olyan közös projekt, amelyben 15 különböző ország űrügynökségei vesznek részt többek között az Egyesült Államok, Oroszország, Európa, Kanada és Japán.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE