Pécsi hírek

Pécsi emlékek, pécsi jelen

|

Hosszú idő óta végre időm volt sétálgatni Pécs belvárosában. 50 éve élek itt, vannak emlékeim a csodaszép városról, a múltról, és most már tapasztalatom a jelenről is. A pécsi belvárosnak van egy óriási előnye: kényelmes sétával oda vissza bejárható a Búza tértől a Kórház térig egy-két óra alatt. Király utca, Perczel, Munkácsy, a TÉR, a Jókai tér, Sallai (ma már más) Apáca utca, Dóm tér, Kórház tér, vissza a Rákóczi úton, Bem utca, Kossuth tér, és ismét a Széchenyi tér. (ennél azért mind tudjuk, hogy több ám a belváros, de csak ennyi időm volt).

800px-Hungary_Pecs_2005_June_036Sétám elején megcsodáltam a katasztrófaturizmus két mélységesen szép gödrét, egyik a Corsó hotel mellett, másik a 48-as téren. Unokáim is látni fogják. A Corso hotel Magyarország talán egyetlen 4 csillagos szállodája, mely nem rendelkezik wellnes részleggel, ami több mint okos és meglepő.

A Kazinczy étterem romjai, ahol sok jó buliban vettünk részt, borzalmasok. Mint a lebombázott Drezda.

A Király utcán (nekem a Kossuth Lajos név is tetszett) andalogva számolgattam a zárva és üresen álló üzleteket. Nem is merem leírni a számot, de húsz fölött volt. Ha még jelent valakinek valamit, többek között a Levendula illatszerbolt. Üres. Szerencsére a Blazek még működik. Kellemes meglepetés, hogy újra van Caflisch.

Széchenyi térKözben be kellett térnem a Dominikánus házban teret és helyet foglaló KIK (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) székhelyére (ők államosítják az iskolákat). Sok asztal és széket nem láttam. Csoda, ha káosz van az iskoláknál? 2012. február 5-ig nem volt idő berendezni néhány irodát?

Sétálok tovább. Közben figyelem a parkoló autókat. Minden másodikon rokkant kártya. Pécs a rokkantak városa. Ide söpörte a szél, vagy az összes csalót, vagy az összes nyomorékot.

A Sallai (Ferenczesek) utcája még szomorúbb látvány, mint a Király utca. Itt már vagy meghalt minden, vagy még csak haldoklik, de a kettő között van különbség? Szerencsére még működik a Jókai téren az Antikvárium, kedves kis sziget a komor belvárosban.

SétatérVisszafordulok a Kórház tértől, a lepusztult Pátria hotel alatt, vissza a Zrínyi utcán, majd a Jókain és a Rákóczin, fel a Kossuth tér felé, majd a Bem utcán keresztül zárom a sétát a Széchenyi téren. Két évvel ezelőtt már írtam róla, mindenkinek más emlékeket ébreszt a régi tér és az új. Nekem már ez is tetszik, de emlékeim a régihez kötnek. De adjunk esélyt a mai fiataloknak, akik a régit már nem láthatják. Legyenek ők is olyan szerelmesek a téren, mint mi voltunk, találkozzanak ott a lányokkal, mint mi 30 évvel ezelőtt. És ebből merítsék emlékeiket, mert ha a jelen elmúlik, már csak az emlékek szépítek meg a jövőt.

Rövid sétám során csalódtam Pécsben. Lerobbant, kiüresedett, élhetetlen és nem is élő város lett. Ahhoz, hogy visszanyerje régi szépségét, fel kell menni a Mecsekre, és onnan nézni a várost. Messziről még mindig szép.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. Névtelen

    Király utca 22 üres ,vagy kiadó bolt, Ferenciek utcája 21 CSAK!!! Hurrá! Tehát mennyire jobb a z utóbbi !!!Az nem jut még mindig eszükbe az okos vezetőinknek, hogy csökkentsék a bérleti díjakat, mint üresen tátongó kirakatokkal büszkélkedni? Hol a sikeres Pécs? nem találom. Háború volt itt, vagy földrengés?

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE