Jogdoki, Kiemelt

Nyílt levél Kocsis Máténak, a Fidesz kommunikációs igazgatójának

|

Tisztelt Kocsis Máté úr!

Az Ön nevével tegnap egy igen szerencsétlen közleményt adott ki a Fidesz frakció. Egyáltalán nem vagyunk túl a nehezén, sőt, egyre rosszabb a helyzet! Ön ismét elmúlt nyolc évezik! Az Ön nevével fémjelzett közleményben ez áll: „2002 és 2010 között a devizahitelek összege a 140-szeresére emelkedett. Tízezrek létbiztonsága, otthona került veszélybe az esztelen, a magyar emberek biztonságát semmibe vevő szocialista politika miatt. Magyarország nem kér ebből többet.” A Fidesz-kormány megalakulása után több mint 2,5 évvel kijelenthetjük, a bajba jutott devizahiteles családok nagy többségét sikerült megmentenünk a legrosszabbtól, hogy ezrek veszítsék el az otthonukat és kerüljenek utcára. Kocsis úr ez nem így van! Járnak Önök az emberek között, vagy honnan veszik állításaikat?

Magyarország és a magyar emberek azt kérik, hogy valós megoldásokat adjanak a majd 2.5 millió embernek, akit érint a deviza alapú hitelezés problémája. Valamint a négy millió szegénynek is, aki a folytonos megszorítások miatt is egyre lejjebb csúsznak.cimer

Tisztelt Kocsis Máté úr! Magyarországon a hatalmi elit, – a politikai, gazdasági- nemtörődömsége, és felelőtlensége, a pénzintézetekkel való összefonódása vezetett az Európában páratlanul erkölcstelen banki magatartásokhoz. Az sem igaz, hogy Európában egyedülálló módon megsegítettük a devizahiteleseket. Ezek csak szép szavak. Megsegítették a leggazdagabb, és a megnövekedett törleszteni tudó tehetőseket. Az árfolyamgát pedig csak újabb, hosszútávú adósrabszolgasághoz vezet.

A lakáshitelesek több mint két harmada (68%) nevel gyermeket, közülük is a két gyermekesek vannak a legtöbben (172 ezer család), fele arányban deviza alapú hitelesek, akiknek 23%-a fizetési nehézséggel küzd. Három vagy több gyermeket 67 ezer család nevel, ők is fele arányban szintén deviza alapú hitelesek (34 ezer család, 181 ezer érintett), akiknek 28%-a küzd fizetési nehézséggel. Ez a probléma minden ötödik állampolgárt érint.

Tisztelt Kocsis Máté úr! Az egyesületünkkel együttműködő jogászok, és más szakemberek szerint is nyilvánvaló, hogy a „devizahitel”, azaz a deviza alapú hitel egy „hungaricum”, ugyanis ez a termék drámaian eltér az Európában alkalmazott hiteltermékektől. Ilyen termék az Európai Unióban nincs. Az Európai Unióban a lakossági hitelezés kétféle kamatrendszert ismer, a fix és úgynevezett referencia kamat, ami azt jelenti: svájci jegybank alapkamat, vagy akármilyen referencia pont plusz x százalék. Ez a kettő létezik. Magyarország esetében azonban van egy harmadik, ami úgy szól, hogy a törlesztő részlet kiszámítása és a kamat kiszámítása a bank kizárólagos joga, ami megfellebbezhetetlen.

Tisztelet Kocsis úr! A Patacs- Rácváros Egyesület elnökeként segítségért fordultam Dr. Orbán Viktor Miniszterelnök úrhoz. Levelet írtunk a Parlamentben helyet foglaló pártok frakcióvezetőinek, mert nagyon nagy a baj. Megítélésünk szerint a “devizahitel”, és az abból fakadó problémák hosszú távon teszik lehetetlenné a gazdaság felpörgését is, hiszen nemcsak az ország, az önkormányzatok kerültek súlyos helyzetbe, de a csőd szélére sodródott nagyon sok kis és közepes adóképes vállalkozás, és családok százezrei élnek máról hónapra.

Tisztelt Kocsi úr! Ha Önök valóban megoldották a problémát, akkor érthetetlen, miért kényszerülnek magyar adós, egyben szavazópolgárok a „devizahitelként” elhíresült fogyasztói szerződésekkel kapcsolatban, a hazai bíróságokon egyenként bizonyítani a szerződések jogsértéseit. Már születtek jogerős bírósági ítéletetek, ám néha ezek ellentmondanak egymásnak. A Kúria 2013. január közepén hozott ítéletével felfüggesztette egy jogvédő és társa kontra (egy közismert) bank per tárgyában indított felülvizsgálati eljárását és az Európai Unió Bíróságának előzetes döntéshozatali eljárását kezdeményezi. A Kúria miért az Európai Bíróságtól vár ítéletet? Nem játszhat a tömegek sorsával, nem húzhatja az időt. Minden lehetősége megvan ahhoz, hogy a kölcsönszerződést elbírálja.

Tisztelt Kocsis úr! Kérdés, hogy a 2/3-os parlamenti felhatalmazás birtokában a saját szavazópolgáraiért miért nem tesz hathatós intézkedéseket a magyar kormány? Amennyiben a devizahitel megoldása jogalkotási kérdés, a probléma azonnali megoldása most már Magyarország kormánya kezében van. A bankoknak talán érdeke, hogy ez az állapot fennmaradjon? A független magyar igazságszolgáltatás miért nem tud dönteni? Tehát a választott képviselőink, a kormány és a demokrácia letéteményese, a Magyar Parlament kezében van a döntés lehetősége.

Tisztelt Kocsis úr! Tájékoztatom Önt, hogy 2013. február 15-re fórumra hívtuk meg Baranya megye összes országgyűlési képviselőjét. Mi, szavazópolgárok és az általunk felálló civil szervezetek, elégedetlenek vagyunk a képviseleti demokráciával. Cselekvő módon szeretnénk részt venni a sorsunk alakításában. A sárdobálásból és a hangzatos nyilatkozatokból elegünk van. Ezért kérjük a képviselők, és közjogi méltóságok segítségét. Mi a higgadt, nyugodt tárgyalásos rendezés hívei vagyunk. Ezért szeretnénk tárgyalni.

Kérjük éljenek az Alaptörvényben biztosított „alkotmányos” jogaikkal, és teljesítsék képviselői esküjüket! Önök vannak értünk és nem fordítva. Üljenek le tárgyalni a civilekkel, mert nagyon nagy a baj.

Lőrincz Miklós

A Patacs- Rácváros Egyesület elnöke

http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=188794   (válasz erre)

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Névtelen

  A hidegben fagyoskodó devizahitelesek több órán keresztül tüntettek a budapesti Kossuth-téren. Remélem többen leszünk a hét folyamán,ugyanis Kásler Árpád napról -napra kitartóan növelni akarja a tüntetők számát.Addig leszünk ott amíg el nem érjük a kritikus szintet a külföldi vendégek kérdő-fényképeő filmező együttérző csodálatára.Ma sem fogtuk vissza magunkat, amikor kérdeztek a tüntetés okairól. Hadd tudja meg Európa,és mindenki aki hazánkba látogat, hogy van egy ilyen ország ahol kénye-kedve szerint úgy bánhatnak velünk hogy a bankok rabszolgái lettünk, és egyik kormány sem vállalja fel igazán a devizahitelesek problémáit. Látszatmegoldásokkal dicsekednek pl. árfolyamgáttal ami közgazdászok és jogászok véleménye szerint csak a baj továbbvitelét ,kitolását jelenti egészen a dédunokáinkig. A hét folyamán, 14-én
  ,13 órától autóstüntetés lesz a Blaha Lújza -téri gyülekezéssel.Visszatérve a mai tüntetésre:sokan vannak akik jöttek volna, de nem volt pénzük utazásra .Nem csodálom.

  ↑ LinkVálasz
 2. Nemzeti dal, napjainkban!

  . A nagy Magyar valóság! 2013.02.09. szombat.
  Helyszín: Budapest, Kossuth tér
  „A nagy hidegben feltűnt egy asszony két kiskorú gyermekkel. Árpi meghatódva megköszönte a hölgynek, hogy eljött, de kérte hogy ne fagyoskodjon a két kicsivel. Az asszony így felelt. A Devizahitelem miatt a férjem 500 km re kell hogy dolgozzon tőlünk, és már nem csak a hitelem van veszélyben hanem a családom, a házasságom, az életem is. FÉLTEM A JÖVŐNKET AZÉRT VAGYOK ITT. HA CSAK ENNYIT TUDOK TENNI A CSALÁDOMÉRT, AZ IS TÖBB A SEMMINÉL. …..Néma csend lett”….
  Nemzeti dal, napjainkban!

  „Rabok voltunk mostanáig,
  Büntessük meg alázóink!
  Kik szabadon éltek, haltak
  Most rabszolgaként dolgozhatnak!
  A magyarok istenére Esküszünk,
  Esküszünk, hogy elnyomottak nem leszünk!”

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE