Kiemelt, Mindennapi tudomány

Az orosz meteoreső

|

A Tunguzka, a legnagyobb kozmikus eredetű robbanás az emberiség történetében, amely 1908. június 30-án következett be. 2013. február 15-én pénteken egy kisebb és jól „dokumentált” változatban ismétlődött meg újra Oroszországban.

A tunguzkai eseményként emlegetett jelenség a szibériai Köves-Tunguzka folyó felső szakasza mentén, fényes nappal következett be. A lökéshullám becslések szerint hatvanmillió fatörzset döntött ki sugárirányban, több mint 2150 négyzetkilométeres területen. A pénteken Oroszországban történtek pedig egy lakott települést értek.russian-meteor-shower

Nagyon ritka, hogy egy űrből érkező objektumnak áldozatai vannak; s az a “meteoreső”, amely pénteken Oroszországra zúdult, százak sérülését okozva, példátlan az emberiség történetében – jelentette ki egy brit szakértő. “Töröm a fejem, hogy volt-e már a történelemben ilyen esemény, amelyben ennyi ember megsérült egy ilyen tárgytól. Nagyon, nagyon ritka, hogy ilyesminek emberáldozatai vannak” – mondta Robert Massey, a brit Királyi Csillagászati Társaság igazgatóhelyettese.

A kis űrszemetek többnyire elégnek még a földet érés előtt, amint belépnek a légkörbe, fénylő csíkot húzva maguk után, amelyeket láthatunk az esti égbolton. Ám – igen ritkán – vannak olyan nagyobb objektumok, amelyek ellenállnak a légköri súrlódásnak, és az atomszféra alsóbb rétegeiben szétrobbannak, erős lökéshullámot keltve. Pontosan ez történt péntek reggel az Ural fölött – mondja Massey.

A mostaninál sokkal nagyobb kozmikus kövek – például az az aszteroida, amely 65 millió évvel ezelőtt valószínűleg kipusztította a dinoszauruszokat – is elérhetik a Földet, atombombák ezreinek megfelelő energiát szabadítva fel. Egy ilyen esemény azonban még sokkal ritkább.oroszmeteor

Robert Masseynek a médiahírek alapján készített becslései szerint az Oroszországban becsapódott kisbolygó alig tízméteres lehetett eredetileg, mielőtt behatolt a légkörbe. – Az, hogy egy ilyen dolog történjék lakott terület fölött, és ennyi kárt okozzon, példátlan – hangsúlyozza a szakértő. – Volt több nagyobb meteorhullás a XX. században, közülük legalább kettő Szibéria fölött, de mivel bolygónk kétharmadát óceánok borítják, az ilyen eseményeket általában nem vesszük észre – mondta.

Milliárdos kár, több mint ezer sérült a következménye a pénteki orosz meteoresőnek. Ugyanis a kár meghaladja az egymilliárd rubelt a Szibéria felett lezuhant meteorit okozta kár az Urál hegységhez közeli cseljabinszki régióban, ahol csaknem 1200 ember sérült meg, közöttük több mint 200 gyermek – közölték az orosz belügyminisztérium sajtóközpontjában.

Háromezer többlakásos épület, 34 kórház és rendelőintézet, valamint körülbelül 360 gyermekintézmény ablakai törtek be a reggeli órákban Cseljabinszk és a környékbeli

települések fölött elszáguldó meteorit keltette lökéshullámok miatt. A Moszkvától mintegy 1500 kilométerre keletre fekvő szibériai nagyvárosban öt nagy sportkomplexum is megsérült.

Becslések szerint több mint 100 ezer négyzetméternyi ablaküveg sérült meg. A szomszédos Szverdlovszk megyéből szakembereket irányítottak át a károk helyrehozatalára. A milliós lakosú Cseljabinszkban komoly fagyok vannak, éjjel mínusz 22 fokra süllyed a hőmérő higanyszála.

A hatóságok és a kormányzat azt ígérte, hogy mindenkit elhelyeznek megfelelő szállásokon, amíg nem költözhetnek vissza lakásaikba.

Az Orosz Tudományos Akadémia szakemberei szerint a meteorit tömege körülbelül 10 tonna volt, hiperszonikus, óránként 54 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 30-50 kilométeres magasságban robbant szét.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Hzhwdx4G_8w]

 A Rosszija 24 hírtelevízióban bemutatott felvételek szerint a meteorit keltette lökéshullámok hatalmas robajjal szakították be iskolák, raktárak ablakait, ajtóit. A meteorit egy darabja a Cseljabinszktől nyugatra lévő Csebarkulj településnél egy tóba zuhant, hatalmas léket vágva a jégbe.

Amennyiben a meteorit nagyobb és gyorsabb lett volna, akkor az az áldozatok számát és a károk nagyságát is megnövelte volna. Egyszerűen szerencsénk volt – mondja az orosz Csillagászati Központ egyik munkatársa, Dmitrij Vibe:

A Naprendszer tele van különböző anyagokkal. A bolygókon kívül sok más kisebb égitest is megtalálható, a több száz kilométerestől a méteres darabokig. Természetesen ezek a testek időnként egymással és a bolygókkal, köztük a Földdel is, ütköznek. Amikor egy ilyen test eléri a Föld légkörét, annak sebessége nagyon nagy: több tucat kilométert tesz meg egy másodperc alatt. A Föld légkörébe érkezve nagyon felmelegszik, elkezd párologni és hatalmas energia jön létre. Amennyiben a test kisméretű, úgy teljes egészében széteshet, és ez úgy néz ki, mint egy robbanás. Ezek a darabok, amelyek megmaradnak a Föld légkörén való áthaladás után is, lezuhannak és ettől a pillanattól nevezzük őket meteoritnek.

http://www.youtube.com/watch?v=Hzhwdx4G_8w

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE