A rock örök

A kőfalak leomlanak

|

Bizony olyan régen volt 1972, hogy még én is csak 13 éves voltam, amikor Balázs Fecó már olyan zenét alkotott, mint a „Kőfalak leomlanak”, vagy a „Lány, akire szerelemmel nézhetek”.(Taurus) 1951. március 2-án született a magyar rock zene nagy öregje és már 16 évesen, 1967-ben a Neotonban zenélt. Persze ez nem a „cicababa” Cseperegi Éva féle Neoton volt, itt még Pásztor László, Galácz Lajos, Som Lajos játszottak mellette és Debreczeni Ferenc dobolt. 1968-ban megszületett egy, a mai napig játszott sláger, a Kell, hogy várj.

balazs-feco-60-csak-az-evek-multak-elBalázs 1972-ben Som Lajossal együtt kivált a Neotonból és megalakította a legendás szuper csapatot, a Taurus XT-25-75-82 zenekart, ahol a szám Brunner Győző telefonszáma volt. A negyedig tagja a Taurusnak Radics Béla volt, aki szintén nem senki. Mindössze két kislemez és négy dal maradt (a másik kettő a „Zöld csillag” és a „Szólíts meg vándor” volt) utánuk, mert 1974-ben a „zenei mészárszék”, ahogy Radics nevezte, szétrombolta a Taurust, a magyar „progresszív” hard-rock első és legjobb zenekarát. Na, jó. Akkor már volt egy másik is, az LGT, 1971-ben alakult. Érdekesség, hogy 1970-ben az Ifjúsági Magazin című újság összeállított egy szuper csapatot, de ebben a billentyűs nem Balázs volt, hanem Presser Gábor.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ipJmKjQTHJI]

Balázs ezután két évet külföldön dolgozott, majd 1978-ban a Koncz Zsuzsát kísérő zenekarból megalakította a Korált. A Korál ugyan szerintem nem mérhető a Taurushoz, de a kellemes, lírai zene mellett készített néhány jó rockot is. (Kölykök a hátsó udvarból) Szóval nem kapcsolom ki a rádiót, ha meghallom. A Korál 1986-ig volt aktív, majd Balázs Fecó szólózni kezdett. Írt oratóriumot (A kőfalak leomlanak) készített lemezt Bachból és Lisztből, nálam ő lett a magyar Rick Wakeman. Közben arra is volt ideje, hogy a sitkei kápolnát felújítgassa. Írt néhány filmzenét, köztük a legsikeresebb az Évszakok lett. 2000-ben megjelentette a „Csönd évei” című lemezt, rajta  Keresztes Ildikóval duettet énekelve talán a legszebb magyar zenét.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=SgwYKHTX3_I]

Balázs Fecó Radiccsal ellentétben a lírát, a lágyságot képviselte és képviseli ma is a magyar rockban, persze ehhez kell egy jó szerző társ is, Horvát Attila személyében. A legszebb dalokat szerezte Balázsnak: „Maradj velem”, „Amit nem mondhattam el”, „Anyám, vigasztalj engem”.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=VmmG6PDFdK8]

62 évesen még fiatal egy rock zenész, tudjuk ezt a „Shine a Light” (Rolling Stones) óta. Bízom benne, hogy Balázs Fecó még sok örömet és szép dalokat szerez nekünk. A legnagyobb örömet azonban Radics Béla korai halála miatt nem okozhatják, mert az a Taurus zenéje lenne. De ne legyünk ünneprontók, minden elmúlik egyszer. A Taurus a múlté, Balázs Fecó még a jelen. Fogok egy poharat és koccintok Balázs Ferenc születésnapjára, nekem 45 éve szerez örömöt. Ma szombat van, otthon csak az ő zenéje fog szólni. A kezdetektől a mai napig, és várom a folytatást.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=lfnXEYntuHU]

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. Margó

    Nagyon boldog születésnapot kívánok Fecónak! Még sok-sok sikeres koncerttel örvendeztesse meg a szépszámú rajongóinak táborát! Kellemes hallgatni a számait!Gratulálok! :) :)

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE