Kiemelt, Mindennapi tudomány

Egy újabb közeli aszteroida

|

A Földre nézve potenciálisan veszélyt jelenthető égitestek – az előrejelzés és védekezés – újbóli végiggondolására késztette a tudományos-szakmai világot az utóbbi hetek két olyan ismert eseménye, mint a Cseljabinszki r fölött felrobbant meteor darabjainak becsapódása, és a Föld mellett rekordközelségben elsuhanó, 2012 DA14 katalógusjelű aszteroida.

Ezen a héten egy 102 méteres aszteroida a 2023 ET fog március 9-én szombaton, a bolygónk mellett elhaladni a NASA honlapján közzétett adatok szerint.aszteroida

Ezt az égi objektumot március 3-án fedezték fel az amerikai Catalina aszteroida kereső program keretében. Az aszteroida mérete 45 és 140 m közötti. 972.000 km-re repül a Földtől, ami 2,5-szerese a holdtávolságnak. A Goldstone obszervatóriumban a NASA planetáris radarján dolgozó csillagászok március 7-10 között tervezik a kisbolygó rádiószonda általi megfigyelését, hogy megállapíthassák a méretét és a mozgásának irányát.

Egymillióra tehető a Naprendszerben található aszteroidák száma. 9600-at azonosítottak olyan objektumként, amely keresztezheti a Föld pályáját, amelyek veszélyt jelenthetnek a bolygónkra. Az egy kilométer átmérőnél nagyobbak zömét – 980 ilyen van – az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA tudósai ismerik, de ezek nem jelentenek közvetlen fenyegetést a közeli jövőben. A 100-1000 méteresek csoportja már sokkal népesebb, kb. 4700 aszteroida tartozik ebbe a csoportba, és alig egyharmadukat fedezték fel eddig. Ha valamelyikük becsapódna a Földbe, egy közepes méretű államnak megfelelő területet pusztítana el. A földgolyótól 27,6 ezer kilométerre – óránkénti 64,373 kilométeres sebességgel – elszáguldó kisbolygóval egyenrangúak közül viszont alig egy százalékot azonosítottak eddig. Mint ismert a 2012 DA14 átmérője 47 méter, tömege 13 000 tonna volt.

A tervek szerint 2018-ban bocsátaná fel a NASA azt a “aszteroidavadász” műholdat, amelytől azt várják, hogy azonosítson és nyomon kövessen további ötszázezer, ötven méteres átmérőnél nagyobb aszteroidát. Olyanokat, amelyek közeli pályája miatt potenciális veszélyt jelenthet a Földre. A nagyjából 7,5 méteres, Sentinel nevű űrteleszkópot a nonprofit jellegű, amerikai B612 Alapítvány indítaná útnak, a magántámogatásokkal együtt 450 millió dolláros költségvetéssel. Európai Űrügynökség (ESA) megfigyelő rendszerének keretében egy új, egyméteres tükörrel felszerelt űrtávcsövet kíván létrehozni, amellyel tervei alapján három hónappal előre lehetne jelezni az ötven méteresnél nagyobb égitesteket.

 http://www.space.com/19905-dangerous-asteroid-deflection-paint.html

http://www.spaceweather.com/

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE