Filmek

Sir Alfred Pennyworth

|

Ha azt mondom: Michael Joseph Micklewhite Jr. kétszeres Oscar díjas színész ma éppen nyolcvan éves, talán elgondolkodnátok: vajon ki ős és miben is játszott? Miért kapta az Oscarokat? De ha azt mondom: Hanna és nővérei, és az Árvák hercege legjobb férfi mellékszereplője volt, már közelítünk hozzá. És ha azt is tudjuk róla, hogy korán rádöbbent, ezzel a névvel nem lehet befutni színészként, de nagyon szeretett volna az lenni, és moziba is járt, látta a Zendülés a Caine hadihajón című filmet, és megihlette a színésznév: így lett Michael Caine.

Mesterdetektív 1971Pedig mindössze egy jó karakterszínész, kimondottan nagy durranása nem volt, de a kicsikben nagyon profi. El tud játszani jót és rosszat is, jutott neki mindkettőből. Pedig már 1966-ban jelölték Oscarra az Alfie című filmért. De még 21 évet kellett várnia. A 60-as években Angliában megalapozta hírét, de Hollywood még túl messze volt. Az „Öld meg Cartert” már hozza a közönség sikert 1971-ben. (Ezt majd megismétli Stallonéval a „Get Carter-el” 2000-ben. Nem ez az egy „remake-ja” volt. 1972-ben főszerepet játszott a „Mesterdetektívben”, partnere Laurence Oliviere, ezért ismét Oscarra jelölték, majd 2007-ben jött a „remake” de már Jude Law-al, de a kétszereplős filmben Mesterdetektív 2007most a másik, Oliviere által játszott szerepben tündököl, mert hát öregedett 36 évet. Az első változat jobb volt, higgyétek el, a 2007-es megérdemelten bukott, pedig a forgatókönyvet nem más írta, mint Harold Pinter és a rendező Kenneth Branagh. A hetvenes években két jó háborús film: „A sas leszállt” és a „Híd túl messze van”.

Elérkezett 1987, egy Woody Allen film, a Hanna és nővérei meghozza az első Oscart, mint mellékszereplőnek. Majd jött a filmtörténet legnagyobb bukása, a Cápa 4. Na, ebben nem kellett volna szerepet vállalni, és a Steven Seagal által rendezett „Lángoló jégben” sem. Bár Caine-nél ezek még beleférnek, mint ahogy az Arany Málnával „jutalmazott” Rémségek szigete is. A bukások között azért csöpögtek a Golden Globe díjak ís, „Hasfelmetsző Jack”, „Rita többet akar, szebb dalt énekelni”. 2000-ben ismét egy Oscar, az „Árvák hercege” filmért (rendezte: Lasse Hallström, aki leginkább az „ABBA a film”-ről híres és a Gilbert Grape-ért)

2005-ben kezd forgatni egy közepes képességű, de sikeres rendezővel, Christopher Nolan-nel. „Batman: kezdődik!”. Majd jöttek a folytatások: „A sötét lovag”, „A sötét lovag-felemelkedés”, „Eredet.” Nolan és Caine gyenge filmjei szerintem, de egyben nagyot alkottak: „A tökéletes trükk”. Ez nagyon jó film, pedig kevésbé ismert, mint a többi Nolan film.

beépített szépségÖsszességében el lehet mondani, hogy Caine soha nem robbantott filmmel, mégis sztár lett. Iparos munkával, amit nem lehet középszerűnek mondani, pedig annak látszik. Caine tökéletesen profin játszik még a gyenge filmekben is, a kudarcokról nem ő tehet. Jó példa erre a „Beépített szépség”, ha nincs Caine és Sandra Bullock, a film nézhetetlen lenne.

És hogy meg ne sértsem Michael Caine-t, Ő Sir Michael Caine, mert Erzsébet királynő 2000-ben lovaggá ütötte. Oscart manapság már mindenki kaphat, de a lovagok kevesen vannak. Michael  Caine a sötét lovagból a felemelkedés, és még csak 80 éves. Lesznek még filmjei.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE