Kiemelt, Mindennapi tudomány

Kalandos Mars-körüli utazás

|

Mindössze egymilliárd dollárba kerülne az expedíció, amelyben két ember megkerülné a vörös bolygót. A NASA kockázatosnak tartja a kísérletet, de nem is zárkózott el a dologtól teljesen. Alig öt év múlva egy magánvállalkozás keretében egy házaspárt küldene Mars körüli utazásra Dennis Tito amerikai multimilliomos jelentették be február végén Washingtonban az Inspiration Mars elnevezésű nonprofit társaság képviselői.

A Mars-kerülő expedíció tagjai a tervek szerint 160 kilométerre fogják megközelíteni a bolygó felszínét. Az utazás kemény lesz, hiszen az űrhajósoknak 16 hónapon át folyamatosan összezárva kell maradniuk az űrkapszulában, mert leszállni nem fognak a bolygó felszínére, csak megkerülik azt. Az űrutazók csak minimális élelmet és ruhát visznek magukkal, és saját tisztított vizeletüket fogják inni.inspiration-mars-title-card-5-2

A tervezők nem árulták el, hogy mennyibe kerül majd a Mars – körüli küldetés, külső szakértők szerint egymilliárd dollárra becsülik a Mars körüli utazás árát. A kivitelezés elindításához szükséges anyagiakat Tito fogja biztosítani.

Az amerikai űrhivatal, a NASA egyelőre nem vesz részt a kísérletben, de a február 27-én kiadott közlemény szerint nem zárkózik el attól, hogy a későbbiekben csatlakozzék hozzá. Ennek egyik oka, hogy a Mars-kerülő utazás meglehetősen kockázatos, és ilyen rizikót állami intézmény nem szokott vállalni.

dennis-tito-nasa

Dennis Tito

„Nagyon is szimbolikus, hogy az emberiséget egy férfinak és egy nőnek kell képviselnie” – jelentette ki Taber McCallum, a projekt műszaki igazgatója. Ő egyben az egyik potenciális Mars körüli utazó is. Szavai szerint a hosszú összezártság indokolja, hogy az útra egy házaspárt küldjenek, amelynek tagjai lelki támaszt tudnak nyújtani egymásnak. McCallum részt vett abban a kísérletben, amelynek keretében egy csoport két évet töltött az idegen bolygón felépítendő bázist modellező arizonai Biosphere 2 kísérleti telepen.

Az Inspiration Mars projekt privát hajtóművet és űrkapszulát kíván igénybe venni. David Steinz, a NASA szóvivője a nyilatkozatában azt írta, hogy a vállalkozás valóra váltja Barack Obama elnöknek azt az elképzelését, hogy az űrkutatásban nagyobb mértékben kell támaszkodni a magánszektorra. Steinz arra is kitért, hogy a NASA folytatja az egyeztetést az Inspiration Marssal a kölcsönösen hasznos együttműködés lehetőségéről.

A projekt tervezői azért választották ezt a közeli időpontot, mert ki szeretnék kihasználni azt a lehetőséget, hogy a Föld és a Mars pályája egy emberöltőn át nem lesz ismét olyan közel egymáshoz, mint öt év múlva. Az előzetes tervek szerint az űrhajót 2018. január 5-én indítanák, augusztus 20-án kerülné meg a vörös bolygót, és 2019. május 21-én térne vissza a Földre.

Dennis Tito volt az első űrturista. Ő 12 évvel ezelőtt a nemzetközi űrállomásra repült, 20 millió dollárt fizetett azért az útért. Dennis Tito a misszió előkészítésének első két évét finanszírozza. A költségek többi részét Tito non-profit alapítványa vállalja. Nagy összeget kapnak majd az utazók, hiszen fennáll a veszély, hogy vissza sem térnek. Ami pedig a határidőt illeti – a rajtig 5 év sem maradt –, Tito elismeri, hogy nagyon kemény az időkeret. De reméli, hogy addig fel tudnak készülni, mert a missziót szállító kapszula a Space X cég és annak Dragon űrhajója technológiái alapján készül el.

http://www.space.com/19981-private-mars-mission-married-2018.html

http://www.space.com/19982-private-mars-mission-gallery-inspiration.html

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE