Jogdoki, Kiemelt

Gratulálunk Dr. Léhmann Györgynek!

|

Végre megszületett az első bírósági ítélet arról, hogy tisztességtelenül járt el egy bank egy deviza alapú kölcsönszerződés kapcsán.

Egy ügyfél hatmillió forintot vett fel a banktól. Az induló törlesztő részlete azonban megduplázódott. A pénzintézet hol a kamatokon, hol a különböző pénzügyi díjakon emelt, anélkül, hogy ezt közölték volna. Az elsőfokú ítélet során a bíróság érvénytelenítette a szerződést, ezzel az adósnak adva igazat a pénzintézettel szemben. Becslések szerint a devizahiteleseket akár ezermilliárd forintos kár is érhette.drlehmanngy

 A bankok tisztességtelenül jártak el, amikor az adós számára ellenőrizhetetlen módon emeltek a törlesztő részleteken. Úgy módosították a szerződéseket, hogy állandóan nőttek a havi fizetési kötelezettségek. Világos a csalási szándék Léhmann György jogász, aki a perben képviselte az alperest a bankkal szemben.

Dr. Léhmann György szerint érthetetlen, hogy csak most született meg az első ilyen döntés, hisz az egyik legalapvetőbb jogszabály miatt vesztette el a bank a pert. Ez a tisztességtelen feltételekről szól, amikor olyan szerződés születik, ami az egyik fél számára egyoldalúan előnyös, míg a másik fél védtelen marad.

Az ítélet első fokon született, de Léhmann véleménye szerint, hogy ebből a csávából nem tud kimászni az érintett pénzintézet. Európa más országaiban tűzzel-vassal irtják az ehhez hasonló jelenségeket. Nálunk most jött el ennek az ideje, és nem kizárt, hogy a nyertes per komoly lavinát indít el vélekedett a jogász Dr. Léhmann Györgyöt az elmúlt időszakban közel ezer magánszemély keresett meg segítségért.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Anikó

  A bankok sajnos nem értesítik az adóst arról, amikor perelnek, illetve nem is kell perelniük: a közjegyző elkészíti a fizetési meghagyást és az egyből megy a végrehajtóhoz !!!!!

  ↑ LinkVálasz
 2. m.t.aniko

  El vagyok keseredve!!!! Már nincs tovább!!

  ↑ LinkVálasz
 3. Gáspár Tamásné

  Dr.Lehmann György ügyvéd úrhoz szerettem volna fordulni devizahiteles problémámmal. Telefonon történt érdeklődésemre minősíthetetlen hangnemben kaptam választ. Közölték, szánjak rá 4-5 órát a keresetlevél, stb. megírására, mert ők arra nem érnek rá. Dolgozzak én is. Valamint arra sem érnek rá, hogy tanácsot adjanak erre vonatkozóan.
  Kérdem én, egy laikus, joghoz, jogi nyelvhez nem értő hogyan tud megírni egy keresetlevelet úgy, hogy abba a bíróság ne tudjon belekötni. Sehogyan. Lásd annak a házaspárnak az esetét, akik a keresetlevelüket nem jól írták meg, a pert elvesztették, és a tetemes adósság mellé jön a perköltség.
  Ennyit az ügyvédi segítségről.

  ↑ LinkVálasz
 4. A visszafizethetetlen hitelpénz

  A visszafizethetetlen hitelpénz!
  Miért erőlködsz, nem jöttél még rá? – úgysem tudod visszafizetni. Vajon a kormánynak mikor lesz elég ereje megvédeni becsapott állampolgárait?
  Enigmák – A végjáték elkezdődött – 2013.03.19
  https://www.youtube.com/watch?v=tk7FqHB8vRk

  ↑ LinkVálasz
 5. Nyílt Levél Magyarország miniszterelnökéhez

  Mivel nincs sok lehetőség megosztani, előrelendíteni, a médiába bejuttatni, ide rakom ki a Nyílt levelemet. Kérlek titeket, jusson el minél többfelé. Nem csak nekem fontos ez, mindenkinek az országban. Nem vagyok egyedül a problémámmal.

  Nyílt Levél Magyarország miniszterelnökéhez, Orbán Viktorhoz

  Mélyen tisztelt Orbán úr!
  Nem szoktam ilyen levelekhez, nyavalygáshoz, szócsépléshez folyamodni, de sajnos most már nincs más választásom.
  Devizahiteles vagyok, vagy devizában nyilvántartott hiteles. Igazából teljesen mindegy, a tartozásom piszok nagyra hízott, amelyet már úgy érzem, soha nem lehet kiegyenlíteni.

  2008-as évben bedőlt édesapám cége, egy kinn maradt tartozás miatt, a krach előtt még felvett a lakásunkra egy euró alapú hitelt forgótőkének, hogy működőképességét biztosítsa. Sajnos a cégnek volt egy Széchenyi-kártyás hitele, amely miatt már önmagában a ház elvételével fenyegettek minket, mivel kezes volt benne, valamint ez az euró alapú hitelt sem tudta már törleszteni, így az osztrák bank el akarta vinni a házunkat.
  Mit volt mit tenni, 23 éves fejjel, beleegyeztem apám kérésébe, vegyünk fel a nevemre hitelt, amivel kiváltjuk az osztrákot, és így a ház megmarad. Ekkor édesapám már nem élt velünk, elköltözött, a cég bedőlése miatt pedig teljesen magába roskadt.

  Nem volt más lehetőség, belementem, hisz úgy volt, hogy ő törleszti. Az ember ennyivel csak segíti a családját. Hiszen mi lehet ennél fontosabb az életben? A hitelközvetítő azt mondta, nincs más választás. CHF-hitelt kell felvenni, mert annak alacsonyak a kamatai, és amúgy sem kapnánk mást.

  Aláírtam 30+1 évre biztosítással kombinált jelzáloghitelemet… 5.5 millió forint kölcsönt vettem fel. Ez mintegy 36.500 CHF-et tesz ki.

  Fizetem a biztosítást, a kamatot… a kötelező lakásbiztosítást, mert hát ugye ez kötelező, és nekiálltam számolgatni. Van nekem kamat- és kezelési költségem olyan 42-43 ezer forint. Ez még nem is sok, ha azt vesszük. Aztán van nekem 17 ezer forintos biztosításom. Ez 60.000 Ft.

  27 év van hátra a törlesztési időszakból.
  Egyszerű számítás következik. 27 év x 12 hónap x 60.000 Ft az 19.440.000 Ft, mert ugye fizetem ugyanígy a szerződés végéig a kamatokat, mint a katonatiszt.

  Tovább számoltam. A biztosításomban jelenleg van úgy 800.000 Ft.
  17000 forint x 12hónap x 27 év= 5.508.000 Ft (igen, ekkora összeget vettem fel eredetileg)!

  Ennyi lenne mostani biztosítási díj mellett az az összeg amit nekem be kell fizetnem. Persze ez a biztosítási díj évről évre növekszik, úgy 1000 forinttal.
  Akkor számoljuk ki így is.
  Nem vezetném le… De a mostani bent lévő összeggel együtt ez szerintem (ha nem is minden évben emelkedi) olyan 9.000.000 forint összeget fog kitenni a futamidő végén!
  Jelenlegi CHF-árfolyam mellett 36500 frank az 8979000 Ft. Tehát épp fedezné. De erre az időre már a törlesztőim is jól megnőnek. Ha még fizethetőek lesznek, mivel a biztosítási díjam emelkedik. Ez annyit tesz, hogy a mostani 60 ezer forint helyett 90.000 forintot fogok fizetni havonta, ha marad ez az árfolyam.
  Nos. Számolások után elmondom önnek. Egy forintot nem segít édesapám a törlesztésben. Édesanyám pedig nem tud, mert minden elmegy a rezsire. Válóper után örülünk, mert nem a nagymamámtól kell kérni, hogy kijöjjünk valahogy rezsivel és kajával. Kapja anyám a gyerektartást.
  A hitelközvetítő megkapta a jó kis jutalékot, apám megszabadult a hiteltől, és lelépett, én meg szívok egy életen át.
  Ráadásul ott a lemerült 200.000 forintos hitelkártyám, amit nem tudok egyszerűen visszafizetni. Lemerült hitelfelvétel után, amikor kifizettem a 400.000 Ft-os illetéket.
  Tisztelt Miniszterelnök úr!
  Mondja meg nekem őszintén: Ön szerint van esély arra, hogy a forint erősödik a svájci frankkal szemben? Én úgy gondolom, sokat nem fog. Kis ország vagyunk mi ahhoz. Ők meg egy bankparadicsom.

  Szorongatják a golyóimat.

  Még fizetem a hitelemet. Nyögök, minden pénzem erre megy egy… Fél hónap csúszás után a bank felhív, és fenyeget, hogy felmondják a szerződésem. Az árfolyamgáton kívül nincs más lehetőség, ezzel pedig nem tudunk élni – mert sokan vagyunk úgy ebben az országban, akik azt mondják (és én is ezt mondom), hogy ez öngyilkosság lesz, mert ha már most nehezen fizetek, akkor mi lesz az árfolyamgátam megszűnése után? Még több szakad a nyakamba.
  Mondjon nekem egy jó lehetőséget?
  Viktor, nincs életem… Itt vagyok 28 évesen. Nincs barátnőm, egy faluban élek, dolgozok látástól mikulásig, és nincsenek kilátásaim.
  Esélyem nincs saját családot alapítani. Az egészségem lassan megromlik, úgyhogy lassan semmim nem marad.

  Mondjon nekem valami okosat.
  Maradok tisztelettel:
  Ifj. Vaspöri József

  ↑ LinkVálasz
 6. kártérítést fizetnek a bankok

  Már Ausztriában is kártérítést fizetnek a bankok a devizaadósoknak! március 23, 2013
  „Ausztriában a legfelsőbb bíróság alkotott véleményt, miszerint kártérítéssel tartoznak a hiteleseiknek azok a kereskedelmi bankok, amelyek nem tájékoztatták megfelelően az ügyfeleiket a devizakölcsön kockázatairól.”
  http://www.civilkontroll.com/mar-ausztriaban-is-karteritest-fizetnek-a-bankok-a-devizaadosoknak/
  Ausztriában a legfelsőbb bíróság alkotott véleményt, miszerint kártérítéssel tartoznak a hiteleseiknek azok a kereskedelmi bankok, amelyek nem tájékoztatták megfelelően az ügyfeleiket a devizakölcsön kockázatairól. „Egyértelmű, hogy a bankoknak ügyfeleik figyelmét minden kockázatra fel kell hívniuk.”
  A bíróság úgy vélekedett, ha ezen kötelezettségüknek nem tettek eleget, akkor mulasztottak, és kárt okoztak a hiteleseknek. Márpedig ilyen esetben kártérítéssel tartoznak ügyfeleiknek”. Adta hírül a Magyar Hírlap Online
  “Egyértelmű, hogy a bankoknak ügyfeleik figyelmét minden kockázatra fel kell hívniuk. A bíróság úgy vélekedett, ha ezen kötelezettségüknek nem tettek eleget, akkor mulasztottak, és kárt okoztak a hiteleseknek. Márpedig ilyen esetben kártérítéssel tartoznak ügyfeleiknek”
  Amíg egy osztrák hitelfelvevőnek az alapösszeg húsz-harminc százalékára rúgó kárt kell lenyelnie, addig a magyarnak a felvett pénz dupláját! Közben az unió úgy döntött, az egyéves alapfizetésükben maximálják a bankároknak fizethető bónuszokat, de a részvényesek hozzájárulásával ennek duplájára is emelkedhet a juttatás.
  Európában erős a fogyasztóvédelem, amelyet Ausztria betart, ehhez igazítja a jogszabályait és a jogi gyakorlatát. Magyarország ugyan Európában van, de a fogyasztóvédelmi jogszabályait és a jogi gyakorlatát nem igazítja az európai normákhoz. Forrás: internetfigyelo.wordpress.com
  Róna Péter
  A banknak professzionális kötelessége kiszámítani a hitelfelvevő kapacitását, és annak megfelelően nyújtani hitelt. A hitelt nem a lakás, hanem az adós fogja visszafizetni, jövedelméből, és nem abból, hogy lebont a lakásból falat, és abból elad egy téglát. A jövedelem, nem pedig a lakás, (mint biztosíték) határozza meg a hitelvelvételt. Ha kereseten túli hitelt sóznak a hiteles nyakába, az a bank hibája – vélte Róna Péter közgazdász.

  Például amikor Kovács János felvette a svájci frank alapú hitelt, annak akkori törlesztőrészlete jövedelme 35 %-a volt, most viszont ez 50 %-ra kúszott fel. Munkája van, törleszt, nem lett munkanélküli. Azaz ez a bankok óriási hibája, mert a jövedelem elégessége megállapíthatatlan – magyarázta a közgazdász. Ha ugyanis a svájci frank árfolyama állandóan változik, akkor nem lehet tudni, hogy az adós havi jövedelmének hány százalékát kell a törlesztésre fordítani – mondta Róna Péter. Márpedig egy ilyen termék hibás. Az mindegy, hogy ezt a bankok tudatták, ilyen terméket nem szabadott volna piacra dobni – tette hozzá.
  A svájci frank hitelezés Ausztria nyugati felén kezdődött, ahol sokan Lichtensteinbe járnak dolgozni, ezért svájci frankban kapják a fizetésüket. Ott ez logikusnak tűnt. De az osztrák bankok hamar belátták, hogy ez rendkívül veszélyes, abba is hagyták rövid időn belül – mondta Róna Péter. (Folytatás a videó után!)
  A múlt héten egy londoni bíróság, 2900 milliárd forintra kötelezte a bankokat, mert egy bizonyos terméknek az összeállítása bizonytalan, megbízhatatlan volt – hívta fel a figyelmet a nyugati gyakorlatra a szakértő. Nem bíróságról és különadóról van szó, hanem arról, hogy a veszteséget és kárt elszenvedőnek a bank kártérítéssel tartozik, mert a kárt, a veszteséget ő okozta. Forrás – 168 óra.
  Átvert Áron rájött! – becsapták a bankok, nem kicsit!
  Az 1.1 millió devizaadóst nagyjából 6000 milliárddal csapták be a Magyarországon működő idegen bankok. Átvert Áron elgondolkodott sanyargatott sorsán és rájött: “Aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan.”(Tamási Áron)
  A parasztvakításnak vége! Átver Áron rájött, hogy csapják be a bankok. A Bank, mint pénzkölcsön szolgáltatást végző pénzügyi szolgáltató vállalkozás, rendelkezésére bocsátja az Adós számára az általa igényelt pénzösszeget.
  Önmagában ez az egyetlen gazdasági esemény, hiszen mindennapos esetnek számít, – csak, hogy – a pénzkölcsön nyújtás látszatát keltve a hitelfolyósítással egyidejűleg hitelszámlát nyit a Bank az Adós nevére szólóan, – ezt a számlát az Adós nem látja, hiszen nem az ő számlája, hanem az ő tartozását viszi fel rá a Bank csalárd módon, mint követelést.
  Áron azt mondja: „Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye!” Átvert Áron nem hülye, rájött ez a követelés nem az Adós rendelkezésére bocsátott forint névérték, hanem más, a forint névértékkel a folyósítás napján értékben megegyező deviza névérték, amelyet, mint kölcsönadás miatti „jogos követelésnek” beállítva vesz a Banknyilvántartásba.
  A reálfolyamat szerint ellenben a folyósított forintösszeg a Bank által hiteltartozásként nyilvántartásba vett devizaösszeg vételi ára.
  A Bank a devizakövetelés „hamis és egyoldalú nyilvántartása” okán, – a rendelkezésre bocsátott forintösszeget nem követeli megfizetni, – hanem az árfolyam javulása miatt erősödő devizaösszeg névértékének megfizetésére kötelezi az Adóst azáltal, hogy a deviza forinthoz képest történő javulását kiterheli rá, mint árfolyam különbözetet.
  A tartozásként nyilvántartásba vett devizaösszegre kölcsönkamatot számol fel a Bank, mint ahogyan pénzkölcsönadásnál szokott történni a követelt pénzösszeg használatának Adós általi megfizettetésekor.
  De ez a pénzösszeg nem került átadásra.
  Kvázi ez a pénzösszeg nem vált kölcsöntőkévé!
  De az Adós fejében meg sem fordul a gondolat, hogy nem pénzkölcsönre számolja a Bank fel a kamatot, mert az Adós azt gondolja, hogy ő pénzkölcsönt kapott. Mert tradicionálisan bízott naivan a bankban! Hát ilyen egyszerű a magyarázata a devizában nyilvántartott forinthitelesek és a bankok közt feszülő ellentétnek, – ezt csak a Kúria nem látja, vagy nem akar tudomást venni róla! Átvert Áron továbbra sem érti, mit nem lehet ezen érteni!
  A pékhez kenyérért megyünk, az autónkat autószerelővel javíttatjuk, míg kölcsönért a bankhoz fordulunk, – illetve már csak fordultunk! – miután napjainkra jelentősen megingott az emberek bizalma a Magyarországon működő idegen bankokban.
  Átvert Áron azt mondja: a bankok által diktált feltételeknek egészen egyszerűen nem lehet megfelelni.Ezt támasztja alá az egyre fokozódó társadalmi elégedetlenség és a lassan mindennapossá váló demonstrációk.
  Ausztriában kártérítéssel tartoznak a kereskedelmi bankok a devizaadósoknak! Nálunk vajon mikor?
  „Ausztriában egyenesen a legfelsőbb bíróság alkotott véleményt, miszerint kártérítéssel tartoznak a hiteleseiknek azok a kereskedelmi bankok, amelyek nem tájékoztatták megfelelően az ügyfeleiket a devizakölcsön kockázatairól.
  „Egyértelmű, hogy a bankoknak ügyfeleik figyelmét minden kockázatra fel kell hívniuk. A bíróság úgy vélekedett, ha e kötelezettségüknek nem tettek eleget, akkor mulasztottak, és kárt okoztak a hiteleseknek. Márpedig ilyen esetben kártérítéssel tartoznak ügyfeleiknek”
  Forrás: Patacsi Pilvax

  ↑ LinkVálasz
 7. A lelkiismeret, isteni szózat

  L J Szörge BaróczOrbán Viktor
  Tisztelt Miniszterelnök úr!

  “forint nélküli deviza nélküli deviza hitelezés folyt Magyarországon 2004-től.”
  A fenti idézet: MNB által kiadott Háttértanulmányából

  “Aki lelkiismerete szavára hallgat, azt soha el nem némítja,
  az soha az igaz útról le nem tér.
  Az ember tévedhet, lehet önző, pártos, részrehajló;
  az írott malaszt, a szabályok lehetnek tévesek és a változó viszonyok,körülmények folytán elavulhatnak.
  Ami néhány századdal avagy ezredévvel ezelőtt helyes és szükséges volt,az ma lehet helytelen és káros.
  Egyetlen tanítás, egyetlen törvény van, amely örökké igaz marad,
  amely az adott körülményekhez alkalmazkodik :
  az élő lelkiismeret,
  amely sohasem avul el, mint az írás és sohasem téved, sohasem pártos, mint az ember.
  A lelkiismeret, isteni szózat, és aki erre hallgat, bűnös sohasem lesz.”

  Miért nem hoz a Kormány olyan törvényt,hogy a bankok a tartalék rátájukat 5%-ról-100%-ra emeljék fel ?
  51%-os parlamenti többség szavazata kel hozzá.

  Jelenleg is a bankok 95%-lufi pénzek kibocsájtásával teszik tönkre a lakosságot,a gazdaságot,így EXTRA UZSORÁT tudhatnak magukénak…

  Közel 4000-en haltak meg a banki uzsorának köszönhetően…
  Több ezer CSALÁDOT lakoltattak már ki…
  Behajtó cégek zaklatják a már tönkre tett ,kisemmizett,kifosztott CSALÁDOKAT..

  Ami a legszomorúbb ezzel minden politikus tisztában volt-van,kellett hogy legyen…

  A törvény őrei lapítanak,félre tájékoztatnak…

  ITT AZ IDŐ!!!

  Ki kell önteni végre a pohárból az állott vizet,azt elmosni és tiszta vízzel megtölteni…
  Minden BECSAPOTT,KISEMMIZETT EMBERT KÁRTALANÍTANI KELL A BANKOKNAK…

  “Ha megszokjuk mindig lelkiismeretünket kérdezni,
  úgy csakhamar a legnagyobb zűrzavar közepette is lassan,
  lassan javulandunk, a helyes utat megtalálandjuk.
  Annál könnyebben és hamarább történend ez meg,
  ha a lelkiismeret szava követésére lelki közösségben élő embercsoportok
  vagy egész nemzetek térnének vissza,
  amikor is az egyének eszméiket, gondolataikat egymással közölhetik is
  és így a helyes útra való visszatalálást egymásnak megkönnyítik.

  Ha megszokjuk mindig lelkiismeretünk szavára hallgatni,
  úgy nem csak javulandunk,
  de életünk is nyugodtabb, megelégedettebb lesz.
  Ez a tiszta lelkiismeret boldogsága.

  Tiszta lelkiismeret nélkül nincsen lelki egyensúly; lelki egyensúly nélkül nincsen boldogság.”

  Miniszter úr!
  A DÖNTÉS AZ ÖN KEZÉBEN VAN!

  “Az ember kötelessége, hogy a maga népét szolgálja. Aki ez alól kihúzza magát, az a népe árulója.”

  ↑ LinkVálasz
 8. Kissné Kati

  MÉLYEN TISZTELT DR. LÉHMANN GYÖRGY ÚR!

  KÖSZÖNET, HÁLA, GRATULÁCIÓ ÖNNEK!

  ↑ LinkVálasz
 9. Kissné Kati

  Keresetlevél (amit a bíróságnak nyújtunk be)tartalmán múlik a per sikere! dr. Léhmann György úr közkinccsé tette keresetlevél mintái, az adós aktuális helyzetéhez igazítva. Üdvözlettel: Kissné Kati

  ↑ LinkVálasz
 10. Fekete Lajosné

  Hogy lehet az,hogy az egyik Bíróságnál meg lehet nyerni a pert, a másik Bíróság pedig elutasítja.Az első és a második fokon megnyerjük, a harmadfokon már elveszítjük a pert.Eddig mindenkitől ezt hallottam, aki pereskedésre adta a fejét,harmad fokon szépen elvesztették.Sok múlik azon,hogy éppen ki a bíró, ez csak szerencse dolga.Nekem is van hitelem,költségmentességet nem kapok, ha veszitek miből fizetem ki a pert, mert a többiek sem tudták miből kifizetni.Én megvárom,hogy a bank pereljen engem, fizessen Ő pervesztésen.
  Egyébként én részt veszek a budapesti devizahiteles tüntetéseken, kiállok a többi magyar állampolgárért is,akik ilyenkor otthon ülnek a fotelban és mástól várják a csodát.Itt már csak a nép összefogása menthet meg mindenkit, ha minden magyar eljönne a tüntetésre,a márc.9-i tüntetésen 7-8 ezer ember vett részt, de még mindig nem elég hogy komolyan vegyenek minket.Én pécsi vagyok,Pécsett kb.2000 deviza hiteles van, mégis csak egy buszt tudtak indítani 50 fővel /és hol a többi ember??/, sajnos az egész országban így megy ez.Legközelebbi tüntetés 2013.április 21. Bp.Hősök tere.Aki tenni akar magáért, legyen ott.
  Üdvözlettel: Feketéné

  ↑ LinkVálasz
 11. A becsapottak elutasítva!

  Itt mindenki meg hülyült?
  Elutasították a bankot perlőket. 2013.03.20.

  „A Fővárosi Törvényszék idézés kibocsátása nélkül elutasította a felperesek egy csoportja által az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe, az AXA Bank Europe SA ellen indított kereseti kérelmet.”

  http://www.hir24.hu/belfold/2013/03/20/elutasitottak-a-bankot-perloket/

  ↑ LinkVálasz
 12. A lavina elindult

  Végre megértük hogy a Bíróságnál is tágul a /beszükült látó tér!!/

  ↑ LinkVálasz
 13. Gódány Ferenc

  Üdvözlöm T.Ügyvéd ÚR!!

  Szeretnék gratulálni!!!!!!!!!!!!!

  Végre megértük már,hogy a Bíróságnál is tágul a /beszükült látó tér!!/

  Még egyszer gratulálunk férjemmmel együtt!!

  Üdvözlettel:Gódányné

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE